Beeldkwaliteit

Het scherm van onze 42PFL6008K vertoont een prima uniformiteit, zonder storende heldere randen of duidelijke lichtvlekken.

Vooral bij de bewegingsscherpte levert het toestel wat detail in en rond bewegende voorwerpen blijft steevast een lichte, wazige rand zichtbaar. ‘Perfect Natural Motion’ schakel je in als je een hekel hebt aan stotterende pans. Je krijgt dan vloeiende beelden te zien zonder dat al te veel beeldartefacten de pret vergallen. 

De verdere beeldverwerking is degelijk, maar het toestel laat soms steken vallen bij het herkennen van verschillende filmframerates. Een occasionele gekartelde lijn of wat moiré is dus niet uit te sluiten. De ruisonderdrukking doet zijn werk wel uitstekend, waarbij vooral willekeurige ruis verdwijnt als sneeuw voor de zon. 

Compressieruis is een veel moeilijkere opgave en daar scoort de Philips eerder matig.

Het kleurbereik op dit scherm is prima. Er zijn geen zichtbare fouten, maar net zoals op de 7000-reeks zijn de kleuren nipt te somber. Dat is echter makkelijk te verhelpen door de ‘Kleur’-instelling een paar puntjes te verhogen.

De grijsschaal is zeer licht geel getint, maar dat is enkel zichtbaar bij onze metingen. In de praktijk merk je daar niets van. 

Het zwakste punt van deze Philips is de zwartwaarde. Die belandt maar net in de middenmoot, en dat zorgt meteen voor een vrij beperkt contrast. De ‘Dynamische achtergrondverlichting’ brengt daar een vrij scherpe verbetering in aan, zeker als je voor ‘Best Picture’ kiest als instelling. In de overgang tussen donkere en heldere scènes zie je dan mogelijk de helderheid licht veranderen, maar die gevallen zijn eerder zeldzaam.

Wil je toch wat meer punch in je beelden, schakel dan ‘Dynamisch Contrast’ in. Het waargenomen contrast wordt dan aanzienlijk verbeterd, zonder zwart- of witdetail op te offeren. Enkel in de hoogste stand riskeer je hier en daar wat overbelichting. 

Ook de 6000-reeks gebruikt een asymmetrische luidsprekeropstelling voor het geluid. Aan de rechterkant zit een full-range speaker, terwijl aan de linkerkant een mid-hoog speaker zit. De stereoweergave is goed en bevat behoorlijk wat bas, maar bij surroundtracks hoor je het verschil tussen het linker-en rechterkanaal zeer duidelijk. We hopen dat Philips dit kan aanpassen met een firmware-update.

gerelateerde items