De EcoNova is meer dan zomaar een zuinige LED-tv. Philips heeft werkelijk aan alle aspecten gedacht die een impact kunnen hebben op ons leefmilieu. En dat is al zichtbaar zodra je de televisie uitpakt: al het verpakkingsmateriaal is perfect recycleerbaar. Je vindt enkel karton en papier terug, er is geen stukje plastic te bespeuren. Zelfs de spaarzaam gebruikte plakband is van het afbreekbare type dat schilders op zak hebben. Het scherm zit ook niet in de gebruikelijke plastiek hoes, maar wordt beschermd door een groot blad papier. Gooi dat blad trouwens niet onachtzaam weg - je vindt er de montage-instructies op terug, en zelfs een sjabloon dat je moet gebruiken als je voor wandmontage kiest.

Ook bij de ontwikkeling van de voet is aan hergebruik gedacht. Hij doet immers ook dienst als wandbeugel. Het volstaat om de twee bijgeleverde schijfjes in de muur te schroeven, de voet andersom te monteren, en hop: het toestel hangt aan de muur. Dat het om een niet-draaibare voet/beugel gaat, is eigenlijk het enige minpunt dat we kunnen bedenken.
 


Met deze EcoNova bewijst Philips meteen dat een doordacht design ook heel mooi kan zijn. Het toestel is erg licht en zowel het chassis als de voet zijn volledig uitgevoerd in geborsteld aluminium. Ook het aluminium is voor meer dan 60 procent gerecycleerd materiaal. De licht afgeronde hoeken zorgen voor het typische Philips uiterlijk.

De HDMI- en Scart-aansluitingen achterop dit toestel zijn neerwaarts gericht, wat ideaal lijkt voor wandmontage. Omdat ze dichtbij elkaar en dichtbij bij de rand staan, is het wel lastig om dikkere of weinig flexibele kabels onzichtbaar weg te werken. Ook de plaats van de hoofdtelefoonaansluiting, op de achterkant in plaats van in de zijkant, vinden we wat ongelukkig gekozen. Ze wijst net zoals de component video-aansluiting naar achter. Wie er gebruik van wil maken, let er bij de wandmontage best op dat er voldoende plaats is.

Eens het toestel is opgesteld en ingeschakeld, neemt de installatiehulp je bij de hand tijdens het volledige proces. Taal- en landselectie, zenders programmeren, beeld en klank naar wens instellen, bijkomende apparaten aansluiten: het gaat allemaal erg vlot.