Beeld

Review: Philips 42PFL7606H televisie

Het toestel dat Philips ons bezorgde voor deze test springt uit de band door de opvallende oranje sticker die er op zit, met de tekst 'Early Sample'. Het gaat dus niet om een productietoestel, wat betekent dat de resultaten uit deze test met enige voorzichtigheid benaderd moeten worden.

Voor een 42-inch toestel ziet de 42PFL7606H er alvast erg compact uit, en dat dankt het scherm in de eerste plaats aan het smalle kader. De metaalkleurige afwerking geeft het toestel een stijlvol uiterlijk en het kleine designaccent onderaan bevat ook de bedieningstoetsen.

Je kan de voet helaas niet gebruiken als wandbeugel, wat bij enkele andere modellen van Philips wel kan. Het draaimechanisme heeft ook een vrij beperkt bereik. De meeste HDMI-aansluitingen staan naar onder gericht, wat betekent dat wandmontage een vrij makkelijke klus zou moeten zijn. Tenzij je de Scart- of component video-aansluitingen nodig hebt tenminste, want die staan wel gewoon naar achter gericht.

In de doos vinden we twee passieve brillen. Jawel, onder de noemer 'Easy 3D' biedt ook Philips nu passieve 3D-televisie aan. 3D met actieve bril maakt nog wel deel uit van het aanbod; die toestellen herken je aan het '3D Max'-logo. Philips lijkt daarmee duidelijk te suggereren dat het een voorkeur heeft voor oplossingen met actieve bril. We zijn dan ook benieuwd naar de prestaties die deze passieve 3D-oplossing neerzet.

,

Sinds vorig jaar levert Philips een ovalen afstandsbediening met een erg herkenbaar design bij zijn tv-toestellen. Laaiend enthousiast waren we daar toen niet over; we verkiezen functionaliteit boven een eigenzinnig design.

Maar deze nieuwe versie is wel behoorlijk verbeterd: zo zijn er naast icoontjes nu ook labels voorzien voor de belangrijkste toetsen, wat een einde maakt aan gokjes over welk icoon nu ook alweer de beeldinstellingen oproept. Een blok met afspeelfuncties prijkt voortaan bovenaan op de remote en de rubberen toetsen zijn ook iets aangenamer in gebruik.
 

Philips 42PFL7606H

Enkel de D-pad, waar een tweede ring functies rond ligt, vereist nog altijd wat oefening. In het begin zit je weleens zonder gevolg op de foute toets te drukken. 

Het menu start met een overzicht van alle bronnen en laat een vlotte navigatie toe. Dat laatste was bij vorige modellen soms een pijnpunt. De ingebouwde handleiding met de trefwoordenlijst helpt je uit de nood als je snel een functie wil opzoeken. 

De 42PFL7606H beschikt over een DVB-T/C-tuner en wie een harde schijf op de usb-aansluiting aansluit, kan van deze tuners opnames bewaren op de schijf. Ook live-tv pauzeren is mogelijk.

Opnames programmeren doe je uiteraard via de EPG. Philips levert overigens een EPG via internet – erg leuk voor wie analoog kijkt – maar je kan ook de EPG-informatie die via de digitale televisiekanalen binnenkomt gebruiken.

Philips biedt overigens ook een iOS- en Android-app aan om de televisie te bedienen. De Android-versie was op het ogenblik van onze test echter nog niet beschikbaar.

,

De zwartwaarde van deze Philips is eerder aan de povere kant. De lichtopbrengst staat erg hoog, zodat er nog wel een fatsoenlijk contrast overblijft. Het beeld verdoezelt ook wat zwartdetail, maar dat kan je  verbeteren door in het Perfect Pixel HD-menu de gammawaarde wat te laten zakken, van 3 naar 1 bijvoorbeeld.

De kleuren zien er nagenoeg perfect uit, al staat de grijsschaal lichtjes te rood-oranje afgesteld. Maar dat stoort nauwelijks in de praktijk. Dankzij de '100Hz Clear LCD'-technologie zie je nog heel wat detail, maar in dit departement kan de Philips niet echt mee met de competitie.

'Perfect Natural Motion' haalt het schokeffect uit panbeelden, en daar zijn Philips’ resultaten dan weer aanzienlijk beter. Zelfs in de minimuminstelling krijg je een erg vloeiend beeld te zien, met een minimum aan artefacten. Voor scènes met complexe achtergronden moet je 'Perfect Natural Motion' wat hoger instellen om echt zuivere beelden te zien. Dat levert ook wat meer beeldartefacten op, al zijn die niet al te storend aanwezig.

De beeldverwerking in het algemeen doet het erg goed, met één uitzondering: de de-interlacing. Die kan duidelijk beter, zeker bij dvd-bronnen. De ruisonderdrukking heeft Philips wel uitstekend voor elkaar.

Zoals heel wat andere Edge-LED-toestellen ondervindt ook deze Philips wel wat last van uniformiteitsproblemen, vooral aan de onderzijde. Dat is gelukkig enkel te zien bij donkere scènes.

Philips 42PFL7606H


En hoe ziet het 3D-luik eruit? Daarvoor gaat eigenlijk dezelfde vlieger op als bij de LG-toestellen met passieve brillen. Je kan dus ook perfect tv-kijken in een verlichte kamer, terwijl de 3D-beelden toch trillingsvrij en voldoende helder blijven. De kleuren zijn wel beduidend minder goed. De bril blijkt immers niet echt een neutrale filter te zijn.

Dat is op zich niet uitzonderlijk: de kleurreproductie wordt in de meeste gevallen licht aangetast door de bril, maar bij dit toestel iets sterker dan verhoopt. Crosstalk is alleen zichtbaar in zeer uitzonderlijke gevallen, maar deze tv lijdt onder een erg beperkte verticale kijkhoek. Test de 3D-weergave dus goed uit voor je het tv-toestel een definitief plaatsje aan de muur geeft.

Net zoals bij alle andere passieve 3D-tv’s is ook bij deze Philips resolutieverlies zichtbaar, maar dan vooral bij fijne horizontale details. Hou dus een kijkafstand aan van minstens twee meter om te vermijden dat de zwarte lijnen in het scherm hinderlijk zichtbaar worden.

,

Voor gamers heeft deze televisie een uniek extraatje in petto, meer bepaald wanneer je het met twee spelers tegen elkaar opneemt. Op een spelconsole krijg je dan een split screen-mode te zien, waarbij iedere speler normaal gezien de helft van het scherm voor zich opeist.

Deze Philips kan die beelden een specifieke behandeling geven zodat ze het volledige scherm innemen. Met behulp van twee speciale brilletjes voor gamers (waarin beide ogen dezelfde polarisatiefilter gebruiken) zie je dan enkel het voor jouw bestemde beeld op het scherm. Een prima idee.

Verder is het toestel uitgerust met de bekende 'Ambilight'-verlichting van Philips en met 'WiFi Mediaconnect', waarmee je beelden die op het scherm van een laptop verschijnen kan tonen op de televisie – geheel draadloos. 

De mediaspeler kan overweg met NTFS- en FAT- bestandsindelingen, al vermeldt de handleiding enkel FAT. De ondersteuning voor muziek is goed, maar voor video ontbreken nog een paar belangrijke zaken. De speler leest bijvoorbeeld nagenoeg alle testbestanden uit, maar ondertitels weergeven zit er niet in. DivX-bestanden weergeven lukt niet via onze Twonky DLNA-server, terwijl dat met Windows Media Player probleemloos werkt. Maar met Windows Media Player kunnen dan weer geen mkv-bestanden worden getoond…

Net TV staat in voor je verbinding met internet. Het aanbod van Philips behoort tot het meest uitgebreide van alle tv-fabrikanten, waarbij onder meer de aanwezigheid van heel wat lokaal nieuws opvalt. Ook video, muziek en zelfs video-on-demand (via Videoland) ontbreken niet.

Er is ook nog een volledige webbrowser aan boord, maar die moet het zonder Flash-ondersteuning stellen. De interface blijft een beetje sloom, maar je kan nu gelukkig wel een USB-toetsenbord en muis aansluiten. 

Voor deze 3D-televisie van 42 inch met een overvloed aan functies betaal je bovendien een heel aanvaardbare prijs.
 

Philips 42PFL7606H

,

Voor alle specificaties van de Philips 42PFL7606H kan je terecht op de officiële productpagina van Philips.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.