Beeld- en geluidkwaliteit

Philips biedt natuurlijk allerlei beeldvullende schermmodes aan op deze uitvoering, maar aangezien we absoluut geen fan zijn van uitgerekte hoofden en lichamen vinden we de meerwaarde daarvan beperkt. Door de overvloed aan beeldstanden is het overigens wel even zoeken als je een perfecte weergave wil.

De beeldverwerking is prima, en met name voor Blu-ray-content is de weergave haarscherp. Bij dvd’s is het resultaat iets minder goed: we zien duidelijke trapvorming op diagonale lijnen. De de-interlacing laat je dus beter over aan een degelijke Blu-ray-speler die je in 1.080p-stand zet.

Philips zet de scherpte ook standaard op twee, wat enkele valse contouren oplevert. Laat die instelling zakken naar nul voor betere resultaten. De bewegingsscherpte is goed dankzij Clear LCD, en Perfect Natural Motion zorgt voor vloeiende panbewegingen. In de hoogste stand zijn er wat artefacten zichtbaar, maar die blijven gelukkig beperkt.

Over de kleurweergave kunnen we erg bondig zijn: die is perfect. Het contrast kan echter beter, en het toestel toont ook een matige zwartwaarde. Je kan gebruikmaken van de dynamische achtergrondverlichting, maar die grijpt soms te duidelijk in. Daardoor zie je in de praktijk het beeld echt variëren van donker naar licht als de achtergrondverlichting aangepast wordt.

Voor 3D maakt deze 21:9-televisie gebruik van passieve brillen, waar z'n grote broer het met actieve 3D-brillen doet. Een ideale keuze als je regelmatig vrienden over de vloer hebt om film te kijken, want de passieve brillen zijn erg goedkoop. Het resultaat is bovendien uitstekend, vooropgesteld dat je de beperkte verticale kijkhoek van ongeveer 20 procent respecteert. Het toestel staat dus best op ooghoogte, en niet aanzienlijk hoger of lager.

Het geluid is de belangrijkste teleurstelling, een tegenvaller op dit voor het overige goed uitgerust en degelijk scherm. Bassen ontbreken bijna volledig, en de klank kan soms echt metaalachtig en dun uit de ingebouwde speakers komen. Absoluut niet wat we van een televisie verwachten die speciaal voor filmliefhebbers werd ontworpen.
 

gerelateerde items