Beeld

Review: Philips 50PFL7956H LED-LCD-televisie

Wie z'n oog laat vallen op de 21:9-televisies van Philips, kan dit jaar kiezen uit twee modellen. De topper is de 58PFL9956H, een 58-inch model uit de Platinum Series die voorzien is van alle denkbare toeters en bellen uit het aanbod van de Nederlandse fabrikant.

Wie de adviesprijs van dat toestel (3.999 euro) iets te veel van het goede vind, kan vanaf dit jaar echter ook een aanzienlijk goedkopere 21:9-televisie in de huiskamer hangen. Deze 50PFL7956H – een toestel uit de Gold Series – neem je immers mee naar huis voor de helft van de prijs.

Het toestel doet het weliswaar met een maatje minder, met een beelddiagonaal van 50 inch, maar verder ziet het er op het eerste zicht gelijkaardig uit als z'n grote broer. Maar blijft die eerste indruk ook overeind als we het toestel van nabij bekijken?

,

21:9-schermen blijven een buitenbeentje in televisieland, maar voor de filmliefhebber zijn ze een aanrader. De meeste films worden immers in 2.35:1-beeldformaat vastgelegd, en passen dus perfect (lees: zonder zwarte randen) op dit scherm. Wie het grootste deel van zijn tijd met televisieseries vult kiest echter beter voor een klassiek 16:9 scherm, want die beelden komen duidelijk minder tot hun recht op zo'n langgerekt scherm.

Het design volgt de algemene keuzes die Philips dit jaar voor al z'n televisies maakte. Een rand in geborsteld aluminium omlijst het scherm, de hoeken zijn licht afgerond en de bedieningselementen zijn onderaan het scherm te vinden. Bovendien zijn ze mooi geïntegreerd in het ontwerp.

Het toestel wordt geleverd met een voet die ook kan dienen als wandbeugel. En Philips levert daarvoor meteen alle nodige onderdelen mee. Je kan kiezen voor een montage waarbij je het toestel nog enigszins naar links of rechts kan draaien, of voor een vaste wandmontage.

Alle aansluitingen staan bovendien zijwaarts of naar onder gericht, wat een strakke wandmontage makkelijker maakt. Enkel de component video-aansluiting staat naar achter gericht, maar daarvoor vind je in de verpakking vijf hoekse cinch-connectoren. Er is dus duidelijk aan alles gedacht, waarvoor hulde.

De compacte ovalen afstandsbediening is Philips’ standaardmodel, maar deze versie is ook mooi uitgevoerd in een geborstelde alu-look. Wie een smartphone in huis heeft kan die dankzij een iOS- of Android-app omtoveren in een remote, ideaal voor tekstinvoer.
 


,

Philips biedt natuurlijk allerlei beeldvullende schermmodes aan op deze uitvoering, maar aangezien we absoluut geen fan zijn van uitgerekte hoofden en lichamen vinden we de meerwaarde daarvan beperkt. Door de overvloed aan beeldstanden is het overigens wel even zoeken als je een perfecte weergave wil.

De beeldverwerking is prima, en met name voor Blu-ray-content is de weergave haarscherp. Bij dvd’s is het resultaat iets minder goed: we zien duidelijke trapvorming op diagonale lijnen. De de-interlacing laat je dus beter over aan een degelijke Blu-ray-speler die je in 1.080p-stand zet.

Philips zet de scherpte ook standaard op twee, wat enkele valse contouren oplevert. Laat die instelling zakken naar nul voor betere resultaten. De bewegingsscherpte is goed dankzij Clear LCD, en Perfect Natural Motion zorgt voor vloeiende panbewegingen. In de hoogste stand zijn er wat artefacten zichtbaar, maar die blijven gelukkig beperkt.

Over de kleurweergave kunnen we erg bondig zijn: die is perfect. Het contrast kan echter beter, en het toestel toont ook een matige zwartwaarde. Je kan gebruikmaken van de dynamische achtergrondverlichting, maar die grijpt soms te duidelijk in. Daardoor zie je in de praktijk het beeld echt variëren van donker naar licht als de achtergrondverlichting aangepast wordt.

Voor 3D maakt deze 21:9-televisie gebruik van passieve brillen, waar z'n grote broer het met actieve 3D-brillen doet. Een ideale keuze als je regelmatig vrienden over de vloer hebt om film te kijken, want de passieve brillen zijn erg goedkoop. Het resultaat is bovendien uitstekend, vooropgesteld dat je de beperkte verticale kijkhoek van ongeveer 20 procent respecteert. Het toestel staat dus best op ooghoogte, en niet aanzienlijk hoger of lager.

Het geluid is de belangrijkste teleurstelling, een tegenvaller op dit voor het overige goed uitgerust en degelijk scherm. Bassen ontbreken bijna volledig, en de klank kan soms echt metaalachtig en dun uit de ingebouwde speakers komen. Absoluut niet wat we van een televisie verwachten die speciaal voor filmliefhebbers werd ontworpen.
 


,

Dankzij Philips’ Ambilight-verlichting kan je het sowieso al niet kinderachtige beeldoppervlak nog groter doen lijken. De Ambilight LED's zitten links en rechts verwerkt in het toestel en werpen een kleur op de achterwand die overeenkomt met het getoonde beeld. Stel je eerst de kleur in van de wand waartegen het toestel is opgesteld, dan houdt de Ambilight-verlichting daar zelfs rekening mee.

De ingebouwde mediaspeler biedt zowel via USB als DLNA een behoorlijke ondersteuning van verschillende formaten. Ondertitels blijven wel problematisch. De speler toont enkel externe ondertitels, en doet dat alleen via USB. Ondertitels in een matroska-bestand (mkv) kan je dus niet gebruiken. De ondertitels verschijnen bovendien nogal klein op het scherm.

Een alternatief voor de mediaspeler is WiFi Mediaconnect. Installeer de bijgeleverde software op je laptop en je kan het beeld van de computer draadloos op de televisie weergeven. Erg handig voor films, maar voor games is het niet geschikt. Er zit immers een duidelijke vertraging op de weergave tussen televisie en computer.

Voor gamers is wel een ander interessant extraatje voorzien: twee spelers kunnen op dit scherm tegelijk het volledige scherm gebruiken. Dat speelt deze Philips 50PFL7956H klaar door de twee afzonderlijke beeldstromen te verweven, alsof ze het linker- en rechterbeeld van een 3D-film zijn. Elke speler moet dan wel een speciale bril opzetten; brillen die verschillen van de gewone 3D-brillen omdat je enkel de linker- of rechterbeelden ziet en niet beide.

Dit reusachtige scherm is uiteraard ook ideaal als je twee bronnen tegelijk wil bekijken, en daarvoor is er MultiView. En dan is er ook nog eens Net TV, waarmee je een zeer uitgebreid internetaanbod krijgt. Daar hoort ook video-on-demand bij via Videoland.
 


,

Met deze nieuwe toevoeging aan zijn 21:9-lijn verlaagt Philips de instapdrempel voor superbreedbeeld-tv's aanzienlijk.

De prijs lijkt op het eerste zicht misschien nog steeds aan de hoge kant, maar toch vinden we een adviesprijs van 1.999 euro zeker niet verkeerd voor een televisie met een uitzonderlijke beeldverhouding en een rijke selectie extra's.

,

Voor een compleet overzicht van de technische gegevens en kenmerken, kan je terecht op de officiële productpagina van de Philips 50PFL7956H.

Een volledig overzicht van alle testresultaten kan je hier downloaden in PDF-formaat.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.