Bij een toestel dat bijna 20 kilogram weegt verwacht je je aan een stevige poot, maar daar denken ze bij Philips duidelijk anders over. De voet van deze 55PFL7008K springt immers meteen in het oog met zijn erg luchtige constructie. Toch staat het toestel bijzonder stevig. Meer nog, de draaivoet doet zijn werk bij de lichtste aanraking. Een uitstekend ontwerp.

De voet past overigens perfect bij het kader, dat zo dun is dat je het nauwelijks nog opmerkt. Enkel wanneer het toestel aan staat blijkt er nog een kleine zwarte rand van één centimeter rondom het beeld te zitten.

Alle aansluitingen staan naar onder of opzij gericht, met uitzondering van de component video-aansluiting. Die gebruikt echter een verloopstekker zodat je toch voor een strakke wandmontage kan kiezen. 

De interface lijkt ons grotendeels onveranderd ten opzichte van de laatste 2012-modellen. Hij gebruikt mooie iconen en grote tekst waardoor hij makkelijk leesbaar is. Helaas neemt hij ook de mindere punten over: in veel gevallen reageert de interface erg traag, meestal ten gevolge van overbodige animaties.

Een voorbeeld: wie op ‘Options’ drukt, moet bijna vier seconden wachten voor de animatie er op zit. Als je weet dat dat de plaats is waar je moet zijn om even ‘snel’ de beeldmode aan te passen, de eco-mode te activeren of ondertitels bij een video aan te zetten, dan is de impact op de gebruikservaring vrij duidelijk. Nochtans is de lay-out van de menu’s niet slecht; Philips zou er goed aan doen om gewoon alle animaties weg te halen.

De remote gebruikt radiosignalen (RF) in plaats van infrarood (IR), zodat er niet langer met de zapper naar het scherm gericht moet worden. De remote gebruikt al een paar jaar een vrij unieke lay-out, maar het werkt wel na een gewenningsperiode.

Aan de achterzijde ervan vind je een toetsenbord dat makkelijk te bedienen is met beide duimen. Tot slot dient de afstandsbediening ook als aanwijzer; weliswaar enkel bij de Smart TV-apps en de internetbrowser, en dus niet in de gewone menu’s.

De aanwijzer doet zijn werk prima maar de Smart TV-omgeving is veel te log, ondanks de dual-core processor die daarvoor gebruikt wordt. Omdat reacties soms zo lang op zich laten wachten, ben je in veel gevallen toch beter af met de pijltjestoetsen op de remote.