Uniek is de Cinema 21:9 al van bij zijn introductie, en dat dankt hij volledig aan de afwijkende beeldverhouding. Geen enkele andere tv kan immers bioscoopfilms in 2.35:1-formaat weergeven zonder zwarte balken te tonen aan de boven- of onderkant van het scherm.

De reden voor dat formaat hoef je niet ver te zoeken: in tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, worden langspeelfilms niet gedraaid in het 16:9-formaat maar
in het bredere 2.35:1-formaat.

Op een 16:9-scherm krijg je bij films met die beeldverhouding dus nog zwarte balken te zien aan de boven- en onderkant van het scherm. Daar maakt de Cinema 21:9 komaf mee: films maken gebruik van het hele beeldoppervlak, zonder vervorming of zwarte balken.

Het beeldoppervlak van deze nieuwe versie is trouwens nog twee inch groter dan bij het introductiemodel van vorig jaar. Toch is het toestel dunner én lichter, waardoor de Cinema 21:9 er erg elegant uitziet ondanks zijn enorme schermformaat van 58 inch.

De voet kan je ook gebruiken als wandbeugel, net als bij Philips’ EcoNova-tv. Je hoeft ‘m enkel omgedraaid te monteren op de televisie en de bijgeleverde schijfjes met een paar zeer stevige pluggen in de muur te verankeren. De voet schuift dan makkelijk over de twee schijfjes en hangt daarna veilig vast. Na montage kan je het scherm zelfs nog wat verschuiven zodat het absoluut waterpas hangt.
 

Het is echter niet de strakst mogelijke montage, want het scherm hangt vrij ver van de muur af. De keerzijde van de medaille is dat je alvast geen problemen zal ondervinden bij het aansluiten van kabels.

Ten opzichte van het vorige model moet je het trouwens met één HDMI-aansluiting minder stellen, maar met de vier resterende inputs dek je de meeste scenario’s wel.