Toon alles (8)
Eric  Beeckmans

Gebruiksgemak

Net als bij andere recente modellen van Philips zijn we iets minder tevreden over het gebruiksgemak van de Cinema 21:9. De ovale afstandsbediening lijkt ons net wat te sterk vereenvoudigd: de toetsen zijn klein en
onduidelijk of niet gelabeld. Na een paar dagen went het wel, maar het is een aandachtspunt.

De menu’s zijn erg uitgebreid, en dankzij een uiterst volledig trefwoordenregister vind je heel wat uitleg terug zonder de handleiding ter hand te nemen. Dat er toch nog ruimte voor verbetering is, zie je het best bij de instellingen voor beeldverhouding. Deze Philips biedt niet minder dan tien opties om het beeld op een of andere manier te scalen.

'Auto-fill’ en ‘auto-zoom’ zijn het duidelijkst: auto-0ll vult het scherm volledig met het aangeboden beeld, ook als het bronmateriaal daar- voor vervormd moet worden. Auto-zoom respecteert de beeldverhouding van het bronmateriaal en maakt het binnen die beperking zo beeldvullend mogelijk.

Uiteraard leidt auto-zoom bij de meeste beeldformaten tot zwarte randen links en rechts van het beeld, en soms ook boven of onder. Andere instellingen zijn minder duidelijk. Wat bijvoorbeeld het verschil is tussen de instelling ’16:9’ en ‘breedbeeld’ ontgaat ons, en de handleiding biedt in dat opzicht geen hulp. Duidelijke afbeeldingen met schematische voorbeelden waren hier veel nuttiger geweest.

Dit alles hoeft echter geen probleem te zijn als je bereid bent om wat te experimenteren. Maar cinefielen (hét doelpubliek van dit toestel) tolereren geen vervormingen in het beeld, en natuurlijk wil je het scherm wel goed gevuld zien. Dat zorgt voor een dilemma. Voor typische 2.35:1-bioscoopbeelden lijkt de ‘Cinema 21:9’ -instelling ons de beste oplossing.

De ‘Cinema 21:9 ondertitels’-instelling is een alternatief; het beeld wordt dan heel licht verticaal gecomprimeerd zodat ondertitels zichtbaar blijven. Je kan dit laatste ook oplossen door een Philips Blu-ray-speler te gebruiken die ondertitels kan verschuiven, om ze ook bij dit scherm perfect in beeld te houden.

gerelateerde items