Toon alles (8)
Eric  Beeckmans

Beeld- en geluidskwaliteit

De Cinema 21:9 gaat uitstekend om met Blu-ray- en dvd-beelden. Zware fouten vinden we alvast niet terug in de algemene beeldverwerking. Dankzij de ‘400Hz Clear LCD’-technologie ogen zelfs de snelste actiescènes haarscherp. Het scherm gebruikt een ‘Full LED’-achtergrondverlichting met local dimming.

Op plaatsen waar het beeld donker is, dimt de Cinema 21:9 de achtergrondverlichting of schakelt hij ze zelfs volledig uit. Dat leidt tot uitmuntende zwartwaardes die zelfs buiten het bereik van onze meter vallen. Omdat andere plaatsen op hetzelfde moment zeer helder kunnen weergegeven worden, krijgt het beeld een enorme diepte.

Maar Philips heeft zich kennelijk laten verleiden tot een overmatig gebruik van de dimmogelijkheden: de dynamische achtergrondverlichting grijpt in donkere beelden te zichtbaar in. Dat wordt bijvoorbeeld duidelijk bij ons testbeeld van een zwarte ruimte met fonkelende sterren.

Het algoritme dat de helderheid van de verschillende beeldsegmenten bepaalt, twijfelt dan zichtbaar zodat de achtergrond hier en daar pulseert. Zodra er een licht voorwerp (zoals een ruimteschip) in beeld verschijnt, wordt een deel van achtergrond plots erg donker en verdwijnt er heel wat detail.

Trop is hier duidelijk te veel: Philips zou het gesleutel aan het beeld moeten beperken; eenvoud kan zo zijn voordelen hebben. Of je dat bij-effect echt storend vindt, moet je natuurlijk zelf uitmaken. We adviseren alleszins om bij overwegend donkere 0lms de dynamische achtergrondverlichting uit te zetten, zodat een overmatig pulserend beeld achterwege blijft.

Ook bij onze metingen strooit het dimmen van de achtergrondverlichting trouwens roet in het eten. Uiteindelijk zetten we de dimfunctie af om betrouwbare meetresultaten te krijgen. Uit die metingen blijkt dat de kleurtemperatuur nogal laag is, waardoor de grijsschaal een lichte geeloranje overtoon laat zien.

Philips 58PFL9955H cinema 21:9 platinum


Opvallend is ook de veel te hoge gammawaarde, die voor een dynamischer maar ook donkerder beeld zorgt. Voor de meting lieten we die in de menu’s zakken tot ‘-1’, wat een veel beter resultaat oplevert. De  kleurweergave scoort goed; enkel groen is iets heviger dan noodzakelijk.

Vanzelfsprekend mag 3D-weergave niet ontbreken op het vlaggenschip van Philips. Kwalitatief scoort  de Cinema 21:9 veel beter dan de vorige 3D-tv’s van Philips, maar een aantal problemen blijven zichtbaar. De crosstalk zie je nu als een lichte halo rond sommige beelden, wat al minder storend is dan echte dubbele randen.

Het beeld blijft in 3D-mode gelukkig wel erg helder, iets wat we niet altijd kunnen zeggen over toestellen van de concurrentie. Met zo’n breed en indrukwekkend beeld zou het zonde zijn om de klank te verwaarlozen. Philips heeft een reputatie hoog te houden op dit vlak en stelt ons ook bij dit toestel niet teleur. Het geluid vult de ultrabrede beelden perfect aan met een stevig volume en een diepe, volle klank.

gerelateerde items