Beeld

Review: Philips Cinema 21:9 Platinum tv

Uniek is de Cinema 21:9 al van bij zijn introductie, en dat dankt hij volledig aan de afwijkende beeldverhouding. Geen enkele andere tv kan immers bioscoopfilms in 2.35:1-formaat weergeven zonder zwarte balken te tonen aan de boven- of onderkant van het scherm.

De reden voor dat formaat hoef je niet ver te zoeken: in tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, worden langspeelfilms niet gedraaid in het 16:9-formaat maar
in het bredere 2.35:1-formaat.

Op een 16:9-scherm krijg je bij films met die beeldverhouding dus nog zwarte balken te zien aan de boven- en onderkant van het scherm. Daar maakt de Cinema 21:9 komaf mee: films maken gebruik van het hele beeldoppervlak, zonder vervorming of zwarte balken.

Het beeldoppervlak van deze nieuwe versie is trouwens nog twee inch groter dan bij het introductiemodel van vorig jaar. Toch is het toestel dunner én lichter, waardoor de Cinema 21:9 er erg elegant uitziet ondanks zijn enorme schermformaat van 58 inch.

De voet kan je ook gebruiken als wandbeugel, net als bij Philips’ EcoNova-tv. Je hoeft ‘m enkel omgedraaid te monteren op de televisie en de bijgeleverde schijfjes met een paar zeer stevige pluggen in de muur te verankeren. De voet schuift dan makkelijk over de twee schijfjes en hangt daarna veilig vast. Na montage kan je het scherm zelfs nog wat verschuiven zodat het absoluut waterpas hangt.
 

Het is echter niet de strakst mogelijke montage, want het scherm hangt vrij ver van de muur af. De keerzijde van de medaille is dat je alvast geen problemen zal ondervinden bij het aansluiten van kabels.

Ten opzichte van het vorige model moet je het trouwens met één HDMI-aansluiting minder stellen, maar met de vier resterende inputs dek je de meeste scenario’s wel.

,

Net als bij andere recente modellen van Philips zijn we iets minder tevreden over het gebruiksgemak van de Cinema 21:9. De ovale afstandsbediening lijkt ons net wat te sterk vereenvoudigd: de toetsen zijn klein en
onduidelijk of niet gelabeld. Na een paar dagen went het wel, maar het is een aandachtspunt.

De menu’s zijn erg uitgebreid, en dankzij een uiterst volledig trefwoordenregister vind je heel wat uitleg terug zonder de handleiding ter hand te nemen. Dat er toch nog ruimte voor verbetering is, zie je het best bij de instellingen voor beeldverhouding. Deze Philips biedt niet minder dan tien opties om het beeld op een of andere manier te scalen.

‘Auto-fill’ en ‘auto-zoom’ zijn het duidelijkst: auto-0ll vult het scherm volledig met het aangeboden beeld, ook als het bronmateriaal daar- voor vervormd moet worden. Auto-zoom respecteert de beeldverhouding van het bronmateriaal en maakt het binnen die beperking zo beeldvullend mogelijk.

Uiteraard leidt auto-zoom bij de meeste beeldformaten tot zwarte randen links en rechts van het beeld, en soms ook boven of onder. Andere instellingen zijn minder duidelijk. Wat bijvoorbeeld het verschil is tussen de instelling ’16:9’ en ‘breedbeeld’ ontgaat ons, en de handleiding biedt in dat opzicht geen hulp. Duidelijke afbeeldingen met schematische voorbeelden waren hier veel nuttiger geweest.

Dit alles hoeft echter geen probleem te zijn als je bereid bent om wat te experimenteren. Maar cinefielen (hét doelpubliek van dit toestel) tolereren geen vervormingen in het beeld, en natuurlijk wil je het scherm wel goed gevuld zien. Dat zorgt voor een dilemma. Voor typische 2.35:1-bioscoopbeelden lijkt de ‘Cinema 21:9’ -instelling ons de beste oplossing.

De ‘Cinema 21:9 ondertitels’-instelling is een alternatief; het beeld wordt dan heel licht verticaal gecomprimeerd zodat ondertitels zichtbaar blijven. Je kan dit laatste ook oplossen door een Philips Blu-ray-speler te gebruiken die ondertitels kan verschuiven, om ze ook bij dit scherm perfect in beeld te houden.

,

De Cinema 21:9 gaat uitstekend om met Blu-ray- en dvd-beelden. Zware fouten vinden we alvast niet terug in de algemene beeldverwerking. Dankzij de ‘400Hz Clear LCD’-technologie ogen zelfs de snelste actiescènes haarscherp. Het scherm gebruikt een ‘Full LED’-achtergrondverlichting met local dimming.

Op plaatsen waar het beeld donker is, dimt de Cinema 21:9 de achtergrondverlichting of schakelt hij ze zelfs volledig uit. Dat leidt tot uitmuntende zwartwaardes die zelfs buiten het bereik van onze meter vallen. Omdat andere plaatsen op hetzelfde moment zeer helder kunnen weergegeven worden, krijgt het beeld een enorme diepte.

Maar Philips heeft zich kennelijk laten verleiden tot een overmatig gebruik van de dimmogelijkheden: de dynamische achtergrondverlichting grijpt in donkere beelden te zichtbaar in. Dat wordt bijvoorbeeld duidelijk bij ons testbeeld van een zwarte ruimte met fonkelende sterren.

Het algoritme dat de helderheid van de verschillende beeldsegmenten bepaalt, twijfelt dan zichtbaar zodat de achtergrond hier en daar pulseert. Zodra er een licht voorwerp (zoals een ruimteschip) in beeld verschijnt, wordt een deel van achtergrond plots erg donker en verdwijnt er heel wat detail.

Trop is hier duidelijk te veel: Philips zou het gesleutel aan het beeld moeten beperken; eenvoud kan zo zijn voordelen hebben. Of je dat bij-effect echt storend vindt, moet je natuurlijk zelf uitmaken. We adviseren alleszins om bij overwegend donkere 0lms de dynamische achtergrondverlichting uit te zetten, zodat een overmatig pulserend beeld achterwege blijft.

Ook bij onze metingen strooit het dimmen van de achtergrondverlichting trouwens roet in het eten. Uiteindelijk zetten we de dimfunctie af om betrouwbare meetresultaten te krijgen. Uit die metingen blijkt dat de kleurtemperatuur nogal laag is, waardoor de grijsschaal een lichte geeloranje overtoon laat zien.

Philips 58PFL9955H cinema 21:9 platinum

Opvallend is ook de veel te hoge gammawaarde, die voor een dynamischer maar ook donkerder beeld zorgt. Voor de meting lieten we die in de menu’s zakken tot ‘-1’, wat een veel beter resultaat oplevert. De  kleurweergave scoort goed; enkel groen is iets heviger dan noodzakelijk.

Vanzelfsprekend mag 3D-weergave niet ontbreken op het vlaggenschip van Philips. Kwalitatief scoort  de Cinema 21:9 veel beter dan de vorige 3D-tv’s van Philips, maar een aantal problemen blijven zichtbaar. De crosstalk zie je nu als een lichte halo rond sommige beelden, wat al minder storend is dan echte dubbele randen.

Het beeld blijft in 3D-mode gelukkig wel erg helder, iets wat we niet altijd kunnen zeggen over toestellen van de concurrentie. Met zo’n breed en indrukwekkend beeld zou het zonde zijn om de klank te verwaarlozen. Philips heeft een reputatie hoog te houden op dit vlak en stelt ons ook bij dit toestel niet teleur. Het geluid vult de ultrabrede beelden perfect aan met een stevig volume en een diepe, volle klank.

,

Wie van leuke features houdt, zit bij deze televisie duidelijk aan het juiste adres: bijna alle denkbare extra’s zijn aanwezig. Bij zo’n reusachtig schermformaat is PAP (Picture-and-Picture) voor de hand liggend.

Met Philips’ ‘Multi View’ kan je tegelijk naar Net TV (internet) en tv-beelden kijken, en daarnaast is het ook mogelijk om gelijktijdig tv-beelden en een HDMI-bron te bekijken.

Wie een 58-inch beeld in 21:9-formaat nog niet groot genoeg vindt, kan met ‘Ambilight Spectra 3’ de aanwezigheid van het beeld nog vergroten. De dynamiek en intensiteit van de Ambilight-verlichting zijn instelbaar, en bovendien kan je nu ook aangeven welke kleur de achterliggende muur heeft zodat de Ambilight-effecten altijd bij het getoonde beeld passen, ook als de wand een eigen kleurtje heeft.
 

De Cinema 21:9 heeft een behoorlijke usb-mediaspeler en dito DLNA-netwerkspeler aan boord, maar dat is niet alles. Dankzij ‘WiFi Mediaconnect’ kan je ook het beeld van je pc of laptop draadloos op de televisie weergeven. Je moet alleen wat software installeren op je computer, de schermresolutie in 720p zetten en je bent klaar.

De beeldkwaliteit blijkt echter ondermaats met deze verbinding, waardoor deze oplossing niet echt geschikt is voor het bekijken van langspeelfilms. Als mogelijke oorzaak verwijst Philips naar een te beperkte rekenkracht van de gebruikte pc, wat we niet geheel kunnen uitsluiten gezien de jaren die onze testlaptop al op de teller heeft staan.

,

Philips zet met de Cinema 21:9 Platinum andermaal een dijk van een tv neer. Dat daar een prijs met dezelfde proporties bijhoort, spreekt voor zich. Exclusief voer voor echte filmliefhebbers dus, die grootse cinemabeelden in hun volle glorie willen zien. Voor doordeweekse tv-beelden is de Cinema 21:9 Platinum echter een brug te ver.

,

BEELDTECHNOLOGIE
Full LED-LCD met local dimming
SCHERMFORMAAT
58 inch (147 cm)
INGANGEN
HDMI (x4, incl 1x ARC), component (x1), Scart (x1), VGA/D-sub (x1), antenne (x2), stereo cinch (x1), minijack (x1), usb (2x), LAN, WLAN, SD-card
UITGANGEN
Hoofdtelefoon, digitaal coaxiaal
FUNCTIONALITEIT
3D, DVB-T/C/S/S2-tuner, CI+-slot, DLNA-netwerkspeler, usb-speler, draaivoet, lichtsensor, PIP/PAP, Philips NetTV, Ambilight, WiFi mediaconnect
AFMETINGEN (BXHXD)
1.459 x 668 x 71 mm (excl voet)
GEWICHT
26 kg (excl voet)
VERBRUIK
147 / 0,15 watt (typisch / standby)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.