Het onderwerp van deze test - de CitiScape Downtown SHL5605 - is een van de meest recente aanwinsten in de CitiScape-reeks van Philips, en valt in de eerste plaats op door zijn eigenwijze jasje. De term 'jasje' mag je in dit geval zelfs vrij letterlijk nemen, want de hoofdband van de Downtown is volledig in jeans gehuld. Dat geeft hem meteen een heel herkenbare toets, terwijl het er ook goed uitziet én slijtvast aanvoelt.

Eveneens opvallend is de afwerking van de Downtown. Die oogt immers een stuk verzorgder dan je zou verwachten van een hoofdtelefoon die zo'n 70 euro kost. Zo zijn de dikke, zachte oorkussens zowel aan de binnenkant als op de zijkanten overtrokken met similileder, terwijl ook de schernierpunten van de hoofdband en oorcups netjes afgedekt zijn. Tot slot springt ook de kabel in het oog, een vlakke uitvoering die in dezelfde kleur is uitgevoerd als de hoofdtelefoon zelf.

In combinatie met de compacte form-factor en de degelijk aanvoelende constructie van deze on-ear hoofdtelefoon, zorgt dat voor een speels ogend totaalpakket dat een uitstekende eerste indruk nalaat. Toegegeven, de Downtown voelt natuurlijk wat minder premium aan dan hoofdtelefoons waarvoor je viermaal zoveel neertelt - bijvoorbeeld een KEF M500 of Sennheiser Momentum - maar het verschil is alleszins minder groot dan het prijskaartje doet vermoeden.

De keerzijde van de aanlokkelijke adviesprijs die Philips aan de CitiScape verbindt, laat zich eigenlijk vooral voelen bij de extra's. Die zijn er namelijk amper. Zo moet je het bij deze Downtown doen zonder opvouwbare hoofdband of draaibare oorcups, terwijl ook een draagtasje of adapterplugs achterwege blijven.

Ook een volwaardige in-line remote ontbreekt, al is er wel een microfoon met een enkele toets in de kabel gemonteerd die toelaat om handsfree te bellen met deze Philips-hoofdtelefoon.