Fluitje van een cent

Wat ook de profilering van de A-reeks mag zijn, het is duidelijk dat Philips mikt op een breed publiek.

Dat blijkt meteen als ik de A9-set uitpak en wil installeren. In de doos zijn er minimale afleidingen, met alleen een stroomkabel, luidsprekerdraad en handleiding die in essentie zegt: “Download een app”.

Klinkt misschien wat bruut, maar de AirStudio-app zit gelukkig goed in elkaar. Je wordt op een heldere manier door een kort stappenplan geleid om de A9 te verbinden met je netwerk.

Toch een kleine bemerking: terwijl de Fidelio-speakers waren aangesloten via ethernet, eiste de app dat ik via Wi-Fi de configuratie verder zou zetten ...

Wat dan volgt is inmiddels klassiek voor heel wat merken. Je drukt op een knopje achterop de speaker, waarna de A9 tijdelijk een eigen Wi-Fi-netwerk creëert. Maak hiermee een verbinding via de telefoon of tablet en voer simpelweg het wachtwoord van je eigen draadloos netwerk in.

Zodra de AirStudio-app ontdekt dat de A9 op het gewone netwerk zit, transformeert de app naar een toepassing waarmee je één of meerdere apparaten uit de Fidelio A-lijn kan bedienen.

Philips maakt duidelijk gebruik van UPnP/DLNA, want in de app  verschijnen ook de Sonos- en Raumfeld-spelers die nog aangesloten zijn ons netwerk. Dat gebeurt wel vaker bij DLNA-toepassingen, dus zo verrast zijn we nu ook niet.

Overigens kunnen we de Philips-app gebruiken om de Raumfeld-speakers te bedienen, maar niet die van Sonos. Zij leggen immers nog een eigen laagje software bovenop de UPnP/DLNA-standaard. 

gerelateerde items