Geluid

Review: Philips Fidelio A9

De Fidelio A9-speakers die we testen behoren dus tot een familie die ondertussen al heel wat leden telt.

Zo zijn er de A1 – een streamer met ingebouwde versterker waarop je luidsprekers rechtstreeks aansluit – en de A2, een pure streamer die je als bron met een muziekinstallatie verbindt.

Het bizarre aan deze Fidelio-familie is dat Philips ze eigenlijk enkel pusht als streamingoplossingen, maar dankzij de meegeleverde app voor iOS en Android kan je er perfect een multiroomsysteem mee bouwen dat vlot kan concurreren met oplossingen van
Sonos, Teufel of anderen.

Waarschijnlijk heeft iemand bij Philips een markstudie uitgevoerd en geconcludeerd dat ‘multiroom’ een woord is dat bij het grote publiek op weinig weerklank kan rekenen. Dat kan kloppen voor de term zelf, maar afgaande op het aantal vragen die wij krijgen over het afspelen van muziek in meerdere kamers is er zeker een grote interesse in die mogelijkheid.

,

Wat ook de profilering van de A-reeks mag zijn, het is duidelijk dat Philips mikt op een breed publiek.

Dat blijkt meteen als ik de A9-set uitpak en wil installeren. In de doos zijn er minimale afleidingen, met alleen een stroomkabel, luidsprekerdraad en handleiding die in essentie zegt: “Download een app”.

Klinkt misschien wat bruut, maar de AirStudio-app zit gelukkig goed in elkaar. Je wordt op een heldere manier door een kort stappenplan geleid om de A9 te verbinden met je netwerk.

Toch een kleine bemerking: terwijl de Fidelio-speakers waren aangesloten via ethernet, eiste de app dat ik via Wi-Fi de configuratie verder zou zetten …

Wat dan volgt is inmiddels klassiek voor heel wat merken. Je drukt op een knopje achterop de speaker, waarna de A9 tijdelijk een eigen Wi-Fi-netwerk creëert. Maak hiermee een verbinding via de telefoon of tablet en voer simpelweg het wachtwoord van je eigen draadloos netwerk in.

Zodra de AirStudio-app ontdekt dat de A9 op het gewone netwerk zit, transformeert de app naar een toepassing waarmee je één of meerdere apparaten uit de Fidelio A-lijn kan bedienen.

Philips maakt duidelijk gebruik van UPnP/DLNA, want in de app  verschijnen ook de Sonos- en Raumfeld-spelers die nog aangesloten zijn ons netwerk. Dat gebeurt wel vaker bij DLNA-toepassingen, dus zo verrast zijn we nu ook niet.

Overigens kunnen we de Philips-app gebruiken om de Raumfeld-speakers te bedienen, maar niet die van Sonos. Zij leggen immers nog een eigen laagje software bovenop de UPnP/DLNA-standaard. 

,

Multiroom (muziek afspelen in meerdere kamers vanaf een bron) en multisource (het tegelijk afspelen vanaf meerdere bronnen) zijn moeilijke concepten om te visualiseren, maar Philips is er vrij goed in geslaagd.

In de app zie je bovenaan het scherm alle spelers verschijnen, onderaan alle bronnen. Dat kunnen pc’s of netwerkschijven zijn met DLNA-software, maar ook je tablet of smartphone.

Om muziek van één bron naar een speler te sturen, hou je een vinger op het icoon van de bron en sleep je het naar de speler. Er opent dan een venster waarin je kan bladeren door muziek op die bron. Je kan uiteraard dezelfde bron naar meerdere spelers slepen. 

De A9-speakers zijn echter niet beperkt tot netwerkbronnen. Het knopje ‘Services’ brengt je naar online streamingdiensten, waar we Spotify en Deezer aantreffen. Wat mij betreft zijn dat de twee belangrijkste aanbieders van streaming muziek in de lage landen. Even inloggen met je Spotify-gegevens en je bent vertrokken.

Je logt trouwens in met je Facebook-account (als die gekoppeld is aan Spotify), wat wel bijzonder is. Meestal moet je voor hardware met Spotify-ondersteuning (zoals Sonos) een speciale login en wachtwoord opvragen. Deze Philips-aanpak is natuurlijk veel handiger.

,

De A9-speakers zijn van een vergelijkbaar formaat als compacte boekenplankspeakers, waarbij een unit een ingebouwde versterker bevat en de andere via een luidsprekerkabel wordt gevoed.

Dat is niet ongewoon – ook de Raumfeld-speakers doen het zo – maar in sommige scenario’s zal die kabel tussen de twee speakers moeilijker weg te werken zijn. Idealiter was ook de tweede A9-unit draadloos, geweest maar dan had hij wel een extra stroomkabel nodig gehad.

Achter de actieve unit vinden we ook een verrassende hoeveelheid mogelijkheden om externe bronnen aan te sluiten. We zien cinch, minijack, een optische en een coaxiale input. Je kan dus probleemloos de A9 neerpoten in een woonkamer en er gewoon een CD-speler en iPod-dock aan koppelen, om zo een bescheiden doe-het-zelfketen te bouwen.

Let wel: extern gekoppelde bronnen kan je niet streamen naar andere zones, zoals dat met pakweg Sonos wel kan. 

De afwerking van de A9-set is goed, met een modern ogende behuizing uit hout en aluminium. Ook de aansluitingen, zoals die voor de luidsprekerkabel achteraan, zijn van prima kwaliteit.

De wat aparte diamantvormige behuizing straalt zelfs klasse uit, en dat is niet bij elke draadloze speaker het geval.

,

De A9 ontving reeds een EISA-award van onze Europese collega’s, en we snappen eigenlijk wel waarom. Meestal zijn producten die hetzelfde doen als de A9 wat ‘moeilijker’, maar Philips slaagt er in om uiteindelijk een complexe mix van mogelijkheden en functies heel toegankelijk te presenteren. Althans, als je een smartphone of tablet bezit om de AirStudio-app te draaien.

De A9’s zijn ook vrij trouw aan het all-round Fidelio-credo, dat lijkt te staan voor een evenwichtige en neutrale klank zonder overdreven te vertrouwen op soundprocessing. Het levert misschien niet altijd de spannendste luisterervaring op, maar je kan er gegarandeerd wel lang ontspannen naar luisteren.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.