Geluid

Review: Philips Fidelio AS851 speakerdock

De AS851 is dus de 'grote broer' van de AS351, die in FWD Magazine 39 besproken werd. Bij de review van de AS351 wezen we er al op dat het toestel zeker qua laagweergave niet echt een topper is, wat grotendeels verklaard kan worden door de beperkte afmetingen ervan.

De AS851 lijkt op dat vlak alvast in het voordeel te zijn, met z'n grotere kastinhoud. Qua vormgeving leunt hij wel nauw aan bij de kleinere variant. Die gelijkenis zorgde er overigens ook voor dat we in FWD Magazine 39 verkeerdelijk de afbeelding van de AS851 plaatsten bij de bespreking van de AS351…

Net zoals de Philips AS351, is ook deze AS851 een heel bijzonder apparaat. Het is namelijk een van de eerste speakerdocks die expliciet mikt op mensen met een Android-telefoon. Die vinden hun gading immers niet in het grote aanbod iPhone-docks, die allemaal werken met een Apple-specifieke connector.

Als Android-gebruiker had je tot nu toe eigenlijk maar één alternatief: een speakerdock met Bluetooth. Die zijn zeldzamer dan de iPhone-luidsprekers, maar niet echt onvindbaar. Het grote nadeel is echter dat Bluetooth veel stroom vreet en je smartphone snel met een lege batterij te kampen heeft wanneer je muziek streamt via die draadloze verbinding.

,

Ook de AS851 maakt gebruik van een Bluetooth-verbinding voor de weergave van muziek, maar lost het probleem van het hoge batterijverbruik op door een micro-USB-connector te voorzien (om exact te zijn: een micro-B). Deze levert enkel stroom aan je smartphone.

Daarnaast kan je mobiele toestellen desgewenst ook via een kabeltje verbinden met de line-in achteraan op de speakerdock. Maar netjes oogt dat natuurlijk niet.

Het slimme aan deze Philips is dat de USB-connector op een soort rail staat, zodat je het plugje (zonder poespas) kan verplaatsen. Handig, want niet bij alle Android-smartphones staat de USB-aansluiting onderaan. Bij sommige modellen vind je de poort bijvoorbeeld aan de zijkant. Dankzij de beweegbare connector kun je jouw mobiel toestel dus altijd centraal op de dock zetten.


,

Vergeleken met de kleinere AS351 is de Fidelio AS851 veel geschikter voor tablets. Er is immers meer plaats om pakweg een Galaxy Tab 10.1 te plaatsen – iets dat trouwens vlot gaat. De connector kan ook een stukje vooruit kantelen om ruimte te geven aan dikkere tablets en telefoons.

De Philips-ingenieurs realiseerden gelukkig ook dat sommige fabrikanten de USB-poort op smartphones omgekeerd monteren. Als de USB-connector op de AS851 niet volledig om zijn as kon draaien, zou dat betekenen dat je zo’n toestel met het scherm naar binnen zou moeten plaatsen.

Gelukkig is dat niet het geval, en kan je de connector steeds optimaal positioneren voor je toestel.

,

Philips zet de geschiktheid van de AS851 voor Android-toestellen sterk in het verf. Op de verpakking is bijvoorbeeld het Android-robotlogo prominent aanwezig.

Toch is deze dock niet enkel voor Android-gebruikers interessant. In feite werkt de Philips AS851 samen met elke smartphone die over Bluetooth beschikt (en dat zijn de meesten) én een micro-USB-aansluiting heeft. Ik kon bijvoorbeeld probleemloos muziek van op een HTC Radar (met Windows Phone 7) op de Philips-dock laten afspelen, terwijl de batterij opgeladen werd.

Toch hebben Android-gebruikers nog steeds een streepje voor: Philips heeft in de Android Market immers de Fidelio-app neergepoot. Installeer deze app op je smartphone of tablet, en je kan jouw mobiel toestel gebruiken om internetradiostations te beluisteren of de dock inzetten als wekker.

De app moedigt je ook aan om de Songbird-app te installeren, een vrij aardige muziekspeler die echter weinig meerwaarde biedt boven de standaardspeler die jongens als Samsung standaard op hun Android-toestellen installeren.

,

Ik vermeldde het eerder al: van de geluidskwaliteit van de Philips Fidelio AS351 viel ik niet bepaald omver. De AS351 is natuurlijk een relatief goedkope en vooral compacte speakerdock, wat verklaart waarom bassen maar heel mager klinken. Bij de duurdere en grotere AS851 is dat minder het geval: het geluid klinkt nog steeds wat gecomprimeerd – alsof alles wat dicht op elkaar zit – maar al bij al produceert deze Philips wel een mooie klank. De lage tonen in het bijzonder klinken voor een speakerdock van dit formaat rijk en warm.

Philips levert eveneens een kleine afstandsbediening mee. Hiermee kan je ook de Songbird-app en de Internet Radio-app opstarten. Maar om pakweg een radiostation te selecteren, moet je toch op het scherm van de smartphone gaan tikken. Wellicht is er een legitieme technische reden waarom je niet alles via de afstandsbediening kan aansturen, maar toch: handig is anders.

Soms gaat het ook een beetje fout: stel dat je in de achtergrond de Songbird-app hebt open staan (zonder dat er muziek speelt) en dat je muziek beluistert via de Spotify-app. Druk je op het pijltje om naar de volgende track te gaan, dan zal Spotify naar het volgende liedje overschakelen én zal ook Songbird de muziekweergave starten. Kakofonie!

,

Voor zijn prijspunt is de Fidelio AS851 geen slechte koop, zeker als je inderdaad over een Android-, WP7- of Symbian-telefoon beschikt die als muziekbron moet dienen.

Hét grote voordeel van deze Philips Fidelio-speakerdock tegenover een traditionele Bluetooth-model, is dat jouw mobiel toestel meteen ook wordt opgeladen. Die feature maakt deze Fidelio AS851 ook interessant als wekker.

,

Voor een compleet overzicht van de technische specificaties, kan je terecht op de officiële productpagina van de Philips Fidelio AS851 speakerdock.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.