Geluid

Review: Philips Fidelio E5

Een tijdje terug bekeken wij de Philips Fidelio HTL9100, een soundbar met een unieke eigenschap. De linkse en rechtste uiteinde kon je namelijk loskoppelen, waardoor je twee compacte draadloze speakers in handen kreeg die je tijdelijk als rears kon inzetten.

Het idee is dat je bij gewoon tv-kijken voldoende had aan de soundbar die vooraan stond, maar misschien bij een film toch graag meer een surroundgevoel ondergaat. De HTL9100 is een briljant concept, dat bovendien ook goed uitgewerkt was. En daarom kreeg de soundbar een schouderklopje van de FWD-redactie, en ontving het op Europees vlak een EISA Award voor innovatie.

,

De Fidelio E5 is de volgende stap in dit verhaal van Philips. Het basisprincipe is bij de E5 hetzelfde als bij de HTL9100: voor gewoon tv-kijken heb je een eenvoudige opstelling, maar als surround gewenst is, kan je in luttele seconden een 4.1-systeem creëren. Het grote verschil is dat het kloppende hart van de E5 niet bestaat uit een soundbar, maar uit een set speakers die je links en rechts van de televisie opstelt.

Dat heeft alvast een paar praktische implicaties. Waar je een soundbar doorgaans op een tv-meubel plaatst of ophangen, kun je de E5 maar op één manier opstellen. Dat kan in principe op de vloer, maar de luidsprekers op oorhoogte plaatsen is toch optimaler. Het zal van de inrichting afhangen hoe goed dat lukt. Als de twee E5-speakers ver uit elkaar staan, zal je ze misschien ook wat naar binnen moeten draaien voor het beste geluid.

Net zoals de HTL9100 arriveert de E5 in een verrassende compact doos. Het meeste plaats neemt de draadloze subwoofer in. De kolomvormige sub met een naar beneden gerichte woofer is duidelijk bedoeld om gezien te worden. Rondom is het bekleed in een gezellig stofje, terwijl de bovenkant een mooi afgewerkt houten paneel blijkt te zijn. Het heeft wel iets B&O-achtig. Door de plaatsing van de woofer is de plaatsing trouwens minder een probleem, al zal je bij een houten vloer een ander effect horen dan als je de woofer op een vast tapijt plaatst.

De twee 40-cm hoge speakers bestaan op hun beurt elk uit twee delen. Het onderste gedeelte – ongeveer driekwart van de hoogte – is bekleed met hetzelfde kasmirachtige stof als de sub. Dit zijn de hoofdunits, met elkaar verbonden door een kabel van ongeveer 2,5 meter. Dit is meteen de grootste afstand dat je de twee E5-speakers van elkaar kan plaatsen. Zelf een langere kabel maken is geen sinecure, want er wordt gebruikt gemaakt van een eigen aansluiting die wat doet denken aan DIN-connectors van weleer.

Over de kabel loopt zowel het audiosignaal als stroom. Wij zijn er nog niet uit of dat een plus- dan wel een minpunt is. Je spaart een stopcontact uit, maar je moet wel een dikke kabel onder je tv leggen. Als je die niet kan wegwerken, oogt het geheel toch een tikkeltje slordig.

Geparkeerd boven elke hoofdspeaker is er een een tweede, compacte unit. Je kan er niet naast kijken, want de compacte secundaire speakers hebben een behuizing met een metaalkleurige speakergrille en bovenaan weeral die mooie houten afwerking. De kers op de taart is het bruin lederen handvat. Die gebruik je om de kleine speakers op te tillen en naar achter in de ruimte te brengen, op de momenten dat je een surroundervaring wenst. 

,

De linkse hoofdunit is de cruciale als het gaat om aansluitingen. Achteraan vind je naast een HDMI met ARC-ondersteuning (deze sluit je aan de tv aan), twee bijkomende HDMI-poorten om bijvoorbeeld een console of een Bluray-speler te verbinden. Het lijstje wordt afgesloten met optische en coaxiale poorten, en een 3,5 mm input voor het geval dat je een muziekspeler als muziekbron wil gebruiken.

En dan valt ons oog op een stickertje die ons helemaal gelukkig maakt. Ja, net als de HTL9100 kan je via Bluetooth muziek streamen naar de E5. Maar bij deze Fidelio kan dat via Apt-X, een aanstormende codec die een lossless en kwalitatieve overdracht van muziek mogelijk maakt. Apt-x gaat geen verschil maken bij brakke, laaggecodeerde MP3’s, maar als je werkt met FLAC’s of MP3’s aan 320 kbit is het verschil met ‘normale’ Bluetooth te horen.

En nog een stickertje dat het vermelden waard is: NFC. De E5 bevat zo'n chip, zodat je zonder geknoei in de instellingen met een moderne telefoon of tablet een verbinding kan maken om muziek af te spelen. NFC is vooralsnog vooral op toptelefoons aanwezig, maar komt vast in de komende maanden naar het middensegment.

Overigens heeft de E5 geen display. Alle informatie wordt gecommuniceerd via een ledje of twee, wat eigenlijk niet zo handig is. Bij de HTL9100 werd er een gelijkaardig systeem gebruikt, maar met meerdere ledlampjes. Heel wat overzichtelijker was dat, omdat je in eenoogopslag bijvoorbeeld kan zien op welke volumestand de soundbar staat. Bovendien is er een led op de E5 die toch wel heel fel de aandacht trekt. In een verduisterde omgeving toch lastig – een streepje tape brengt gelukkig soelaas.

,

Soundbars hebben het doorgaans wat lastiger om stereoscheiding weer te geven bij muziek. Het is eigenlijk een dubbel probleem. Langs een kant zijn soundbars dikwijls meer getuned voor film- en tv-weergave, wat te verstaan is als het voorzien van een stevig basfundament, en zijn ze minder afgestemd op het weergeven van 2-kanaalsaudio. Bovendien hebben soundbars het lastig om een echte stereoscheiding neer te zetten, omdat de speakers in één apparaat zitten. Al zijn er wel verdienstelijke apparaten die er wel wat in slagen, bijvoorbeeld door slim te spelen met de speakeropstelling in de behuizing.

De 2.1-opstelling van de E5 doet ons in elk geval hopen dat Philips toch voor het probleem van stereoscheiding een oplossing kan bieden.

En jawel, de Fidelio E5 staat met hoofd en schouders boven conventionele soundbars als het gaat om een wijdse muziekervaring. De E5 vult de ruimte zeer goed, en dat is een serieuze plus. De sub is wat te onsubtiel en te vet voor sommige genres (Daft Punk ok, gitaarrock en klassiek wat minder), maar om occassioneel naar wat liedjes te luisteren is meer dan geschikt. Het is wat spijtig dat je via de basregeling op de afstandsbediening niet echt in kleine stappen de lage tonen kan terugschroeven. Het is een beetje een alles of niets-verhaal.

Wat meteen overtuigd, zijn de prestaties bij het bekijken van films. We onderwierpen de E5 aan een kijksessie met 'Man of Steel', dat bol staat van apocalyptische scenes propvol explosies en ineenstortend vastgoed. Om te beginnen kan je weldegelijk 4.1-surround ervaren – als je tenminste de losse rearspeakers goed plaatst. Veel mensen gaan de neiging hebben om die net naast hen of iets er voor neer te poten, bijvoorbeeld op de leuning van de zetel. Dat kan, maar eigenlijk stel je ze best echt net achter je oren op, licht ingedraaid. Besteed je daar even een minuutje aandacht aan, dan komt het wel in orde. Het immersiegevoel zal stukken groter zijn dan bij een gelijkgeprijsde soundbar; je zou al naar een duurdere soundbar met projectie moeten grijpen (zoals bij Yamaha of Loewe) om een betere surroundervaring te krijgen. En dan nog.

Ook op andere vlakken presteert de E5 goed voor zijn prijspunt. Actiescenes worden met weinig subtiliteit, maar veel fors geweld uitgespeeld – wat precies is wat sommige actieliefhebbers willen. De overijverige bas doet hier goed zijn best om de gedetailleerde klank die uit de 2/4 speakers komt te onderbouwen, en het resultaat is zeker even goed als je zou krijgen uit een low-end AV-receiver met betaalbare speakers. Voor net geen zevenhonderd euro niet slecht.

Je kunt overigens kiezen voor een meer gecomprimeerd klank, wat de soms felle dynamische contrasten in films zoals Man of Steel wegwerkt. Maar persoonlijk vonden we dat ten kosten gaan van de verstaanbaarheid van dialogen.

De E5 heeft een Dolby Digital-decoder aan boord, zodat het alvast 5.1-streams probleemloos afspeelt (wat niet bij elke soundbar het geval is). Op Dolby ProLogic II kan je dan weer rekenen om stereo om te zetten naar een soort surround, mocht dat iets zijn waar je voor valt.

,

Qua innovatief denken scoort Philips opnieuw een mooie goal. Vergelijken met de HTL9100 is de E5 nog veelzijdiger, omdat je het ook echt kan gebruiken als muziekoplossing. De losse speakers zijn ook net dat klein beetje handiger om los te koppelen en te verplaatsen.

De E5 durven we ook aanraden voor grotere woonkamers dan de meeste soundbars van gelijke prijspunt. Wel is de opstelling wat omslachtiger.

Smaken verschillen, maar qua looks kan de E5 ons wel bekoren. Het is veel meer een designstatement dan een doorsnee soundbar of audio-oplossing. Dat is maar goed ook, want door zijn aard is de visibiliteit veel hoger.

Voor zijn prijs biedt de Fidelio E5 best een mooie surroundervaring die zeker het bekijken van films heel wat aangenamer maakt. Het kan beter, maar dan zit je toch al gauw in een andere prijscategorie. Ook voor muziek is deze Philips wel geschikt, al mist het wel de finesse en detail die pakweg klassieke muziekliefhebbers zouden wensen. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.