Geluid

Review: Philips Fidelio M1

Daarmee lijkt de M1 alvast een prima kandidaat voor mobiel gebruik, want de kleinere constructie maakt het een stuk makkelijker om de hoofdtelefoon op te bergen wanneer je hem niet in gebruik hebt. Bovendien zorgen de draaibare oorcups ervoor dat de M1 ook lekker plat opgeborgen kan worden, zodat hij probleemloos in een normale aktentas past.

Philips levert overigens ook meteen een zacht opbergtasje mee voor de M1, kwestie van de mooie buitenkant niet te beschadigen.

Opvallend is dat Philips erin geslaagd is om een elegant, lichtgewicht  design (de M1 weegt nog geen 170 gram, exclusief kabel) te combineren met een erg robuuste constructie, die het beste doet vermoeden voor de levensduur. Zo zijn we bijzonder te spreken over het instelsysteem voor de hoofdband, dat met fijne, precieze klikjes op de juiste grootte ingesteld kan worden.

Het frame van de hoofdband is zelfs voorzien van een schaalindeling, waardoor het uiterst eenvoudig is om de M1 meteen exact in te stellen. Kortom, de M1 voelt echt aan als een duurzaam kwaliteitsproduct.

Zoals je mag verwachten van een hoofdtelefoon die zo’n 200 euro kost, zien ook het design en de afwerking er prima uit. Ze onderscheiden de M1 alleszins duidelijk van de goedkopere Philips-hoofdtelefoons voor onderweg, waarbij ook de materiaalkeuze een stuk luxueuzer overkomt. Net als bij de andere Fidelio-hoofdtelefoons ligt de nadruk dus eerder op en tijdloze elegantie dan op een flashy, extravagant design.

,

Ook op ergonomisch vlak zit de M1 doordacht in elkaar. De hoofdband is weliswaar niet overdreven dik gepolsterd, maar volgt de lijnen van het hoofd wel prima. Daardoor voel je de hoofdband ietsje, maar niet voldoende om storend te worden. Ook op de oren voel je iets meer druk dan bij hoofdtelefoons zoals KEF M500 (lees hier de test) of Sennheiser Momentum (lees hier de test), al heeft ook dat niet direct negatieve gevolgen voor het draagcomfort.

De uitstekend dempende oorpads zijn immers groot en mals genoeg om de druk netjes te verdelen over hun hele oppervlak, waardoor het lang aangenaam vertoeven is met de Philips Fidelio M1.

Een uurtje onafgebroken luisteren verloopt dan ook zonder pijntjes of irritaties, terwijl ook ‘oorbroei’ (bezwete oren) achterwege blijft. Dat maakt de Fidelio M1 behoorlijk universeel inzetbaar, of je nu op de trein van je muziek wil genieten, op kantoor of bij een stukje rustig joggen.

Philips kiest bij dit model overigens voor een deels afneembare, met stof omwonden signaalkabel. Inderdaad, deels afneembaar. Aan de hoofdtelefoon zit immers al een eindje kabel vast, waar de meegeleverde kabel op aangesloten kan worden.

Als extraatje heb je ook nog recht op een in de kabel ingebouwde remote met microfoon, die het mogelijk maakt om de Philips ook als headset voor je smartphone of tablet te gebruiken. Andere extra’s zoals adapterplugs of een kabelclip blijven echter achterwege.

,

De Fidelio M1 moet het niet alleen hebben van zijn premium afwerking en uitstraling, ook geluidstechnisch maakte Philips zich er niet snel vanaf bij dit on-ear model.

Zo wordt er voor de behuizingen – die opgehangen zijn in een elegant maar solide aluminium frame – gebruik gemaakt van een dubbellaags constructie. Die moeten ongewenste resonanties en vibraties tegengaan, wat op zijn beurt voor een preciezer geluid moet zorgen. De 40 millimeter drivers in de behuizingen worden aangestuurd door krachtige neodymium magneten, met het oog op een dynamisch en transparant geluid.

Philips verpakt die drivers in een gesloten constructie die voorzien is van een basreflexsysteem. Aan de buitenkant merk je daar weinig van: je ziet alleen een piepklein gaatje in de linker- en rechterbehuizing. Daarmee zou ook de laagweergave goed moeten presteren, terwijl de specifieke interne opbouw van de behuizingen geluidslekkage via het basreflexsysteem tegengaat.

De buitenranden van de oorkussens zijn trouwens ook nog eens akoestisch verzegeld met het oog op een goede isolatie, met een systeem dat enigszins doet denken aan de MusicSeal-technologie van de modieuze CitiScape-lijn.

Dat laatste laat zich overigens ook in de praktijk merken, want de Fidelio isoleert omgevingsgeluiden vrij goed terwijl er ook relatief weinig muziek hoorbaar is aan de buitenkant. Een alternatief voor een noise-cancelling hoofdtelefoon is het niet, maar het zorgt er wel voor dat je relatief ongestoord van je muziek kan genieten bij lage volumes.

,

De technische specificaties maken al duidelijk dat Philips met deze hoofdtelefoon in de eerste plaats op mobiele gebruikers mikt. Met een efficiëntie van 106 dB/mW is het voor een doorsnee telefoon of tablet dan ook geen probleem om voldoende volume uit de Fidelio M1 te halen, zodner extremen op te zoeken.

Ook de lage nominale impedantie (16 ohm) maakt het leven van mobiele toestellen in principe makkelijker, al blijken nogal wat tablets en telefoons in de praktijk problemen te ondervinden om uitgesproken laagohmige hoofdtelefoons correct aan te sturen – meteen ook de reden waarom we bij onze tests steeds een hoofdtelefoonversterkertje gebruiken.

De Fidelio M1 is echter duidelijk minder gevoelig voor dit verschijnsel dan het gros van de hoofdtelefoons met vergelijkbare specificaties, wat ons doet vermoeden dat de impedantiecurve behoorlijk recht meet. Kortom, de M1 is in principe prima combineerbaar is met een groot aanbod mobiele toestellen.

En hoe zit het met de klank? Wel, die draagt duidelijk de Fidelio-signatuur die je ook bij de L1 en X1 hoort, in die zin dat je ook bij de M1 een rijk, toegankelijk geluid te horen krijgt met een hoge fun-factor. Een prima uitgangspunt voor een mobiele hoofdtelefoon, wat ons betreft, al wil dat niet zeggen dat de M1 een kleinere kopie is van die (duurdere) over-ear modellen.

Zo horen we bij de M1 een punchy basweergave waar stevig wat extensie achter zit, zonder dat ze meteen los of lui klinkt. In tegendeel, met bass-heavy genres zoals dub – we luisteren onder meer naar I-Shensound en Ras Command –  voelt de M1 zich als een vis in het water, waarbij het spektakelgehalte uitgesproken hoog is. Je voelt de bas dan haast.

Ook over het mid valt weinig te klagen: stemmen klinken helder en er is niet overdreven veel kleuring hoorbaar. Alleen in het hoog klinkt de Fidelio M1 iets te vriendelijk naar onze smaak, waarbij het er sterk op lijkt dat Philips het hoog opzettelijk intoomt om de M1 vergevingsgezinder te maken voor minder goede opnames.

Die aanpak werkt ook, al wordt de Fidelio M1 er meteen ook wat minder expressief door dan pakweg de Fidelio X1 uit hetzelfde huis. Ook aan de ruimtelijke weergave van die laatste kan de Fidelio M1 overigens niet tippen, al doet hij het zeker niet slecht voor een compact on-ear model.

,

Dat de Philips Fidelio M1 een fijne hoofdtelefoon is voor onderweg, staat voor ons als een paal boven water. De solide constructie en piekfijne afwerking zijn echt bovengemiddeld goed voor een hoofdtelefoon in dit prijssegment, terwijl er klankmatig eerder wordt ingezet op een leuk, toegankelijk geluid dan op neutraliteit of maximale transparantie.

Kortom, een totaalpakket dat heel wat troeven heeft, al betaal je er ook een stevige prijs voor.

,

Dat de Philips Fidelio M1 een fijne hoofdtelefoon is voor onderweg, staat voor ons als een paal boven water. De solide constructie en piekfijne afwerking zijn echt bovengemiddeld goed voor een hoofdtelefoon in dit prijssegment, terwijl er klankmatig eerder wordt ingezet op een leuk, toegankelijk geluid dan op neutraliteit of maximale transparantie.

Kortom, een totaalpakket dat heel wat troeven heeft, al betaal je er ook een stevige prijs voor.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.