Up-market uitstraling

De X1 wordt geleverd in een riant bemeten kartonnen doos waarin de X1 op een voorgevormde, zacht bedje rust. De verpakking hou je best bij als opbergbox, als je geen plannen hebt om in een aparte hoofdtelefoonhouder te investeren.

Naast de X1 is er een afneembare, met textiel omwonden signaalkabel aanwezig, aan de ene kant afgewerkt met een miniplug (voor de hoofdtelefoon) en aan de andere met een vergulde 6,3 millimeter connector. Daarnaast is er ook nog een stevige, eveneens vergulde 3,5 millimeter adapter aanwezig, vergezeld van een kabelclip. Rond die laatste kan je een eindje van de drie meter lange OFC-kabel winden wanneer je dicht bij je geluidsinstallatie of tv zit, een stukje kabelmanagement als het ware.

Maar verdere tierelantijntjes zijn er niet: geen apps dus, geen bekende artiesten als uithangbord en geen andere gekkigheden. Ondergetekende hoor je daar alvast niet over klagen. 

En dan is er de Fidelio X1 zelf, die één van de mooiste hoofdtelefoons moet zijn die ik in lange tijd heb vast gehad. Niet alleen lijkt het met de proporties precies goed te zitten, de gebruikte (duurzame) materialen en ingetogen maar smaakvolle kleuraccenten geven er meteen ook een tijdloos tintje aan. Of hoe een geslaagd design opvallend kan zijn zonder schreeuwerig te worden.

Denk nu niet dat deze Philips een gevalletje ‘vorm-boven-functie’ is, want de constructie blijkt doordacht in elkaar te zitten. De hoofdband is een zelfstellend exemplaar, dat met behulp van een elastische steunband (uitgevoerd in ademende mesh-stof ) vanzelf het juiste formaat aanneemt. Je hoeft dus niet eigenhandig naar de meest comfortabele instelling op zoek te gaan.

Via de twee metalen benen van de hoofdband worden de behuizingen vastgehouden door twee metalen ringen. De behuizingen zelf bestaan uit verschillende lagen, zodat je iets overhoudt dat op het eerste gezicht op een ‘sandwichconstructie’ lijkt. Deze dubbellaagse opbouw moet resonanties en vibraties voorkomen, zodat het volle potentieel van de 50 millimeter grote neodymium drivers volop benut kan worden.

De open constructie moet dan weer een meer transparante klank toelaten dan bij bijvoorbeeld de Fidelio L1 het geval is. Voor een zacht contact met je kaken - de X1 is een full-size over-ear-hoofdtelefoon, en dus behoorlijk groot - koos Philips voor met velours overtrokken paddings. Hemelszachte dingen, die je uren op je hoofd kan houden zonder oorbroei of andere irritaties.

Aangezien ze amper druk op de oren zetten en ook de hoofdband uitermate comfortabel is, bezorgt dat de X1 bijna een maximale score voor draagcomfort. Bijna, want met een gewicht van haast 360 gram (zonder kabel) blijf je je er toch een beetje van gewaar dat je een grote hoofdtelefoon draagt. Detailkritiek, zo blijkt in de praktijk, want zelfs een stevige langspeelfilm zit je moeiteloos uit met de X1 op je hoofd.

gerelateerde items