Gedetailleerd en levendig

Wat meteen opvalt wanneer we de Pioneer-set aan het werk zetten, is het gedetailleerde en levendige karakter van deze combinatie. Het is een set die je eerder naar het puntje van je luisterstoel doet opschuiven dan dat hij je onderdompelt in een ontspannen sfeertje dat je schouders een paar centimeter doet zakken.

Met Leonard Cohens Old Ideas in de CD-speler komt dat meteen tot uiting bij de eerste track, ‘Going Home’. Op een meer verhullende set gaat de aandacht haast alleen naar het orgeltje, de onderscheidende stem van Cohen en de backing vocals, maar wordt de subtiel aanwezige percussie (te) sterk naar de achtergrond gedrukt.

Dat is hier duidelijk niet het geval: je hoort de opname in z’n volle glorie, inclusief de kleinste details. Die strakke sound wordt nog harder geaccentueerd door het neutrale weergavekarakter; er lijken geen uitgesproken accenten aanwezig te zijn.

Ook niet in het laag, dat verrassend solide uit onze speakers komt gerold wanneer we Jay-Z en Kanye West loslaten op de A-50 met ‘Ni**as in Paris’. Oké, er zit niet hetzelfde gewicht achter dan bij een versterker zoals de haast dubbel zo dure APart Vinci 2125, maar aan diepgang en dynamiek ontbreekt het duidelijk niet.

Zelfs bij films of games – die we via onze tv naar de optische digitale ingang van de cd-speler sturen – hebben we eigenlijk niet meteen behoefte aan een sub, al zou die het laagbereik ongetwijfeld nog een extra dimensie kunnen geven.

Waar we eveneens behoorlijk van opkijken is de ruimtelijke weergave, die met name bij live-opnames voor een hoge graad van realisme zorgt. Enorm veel diepte zit er niet in, maar de breedte mag er beslist zijn. 

Wat dan weer een nadeel kan zijn, is dat de Pioneer A-50 zijn kwaliteiten het best toont bij wat hogere volumes. Bij lage volumeniveaus kan je weliswaar de loudnessknop van de A-50 versterker gebruiken om een wat voller geluid te krijgen, al blijft zo’n functie een – in dit geval goed uitgevoerd – compromis.

gerelateerde items