Geluid

Review: Pioneer BCS-FS505 homecinemaset

In de doos – nu ja, eigenlijk gaat het om twee dozen – treffen we een degelijk afgewerkte Blu-ray-receiver aan die is uitgevoerd in metaal, een iPod-dock, een slanke subwoofer en een twee frontluidsprekers.

Die laatste zijn erg smal maar wel betrekkelijk hoog, en je moet ze zelf eerst nog vastschroeven op de daartoe bestemde voetjes. Bevestigingsgaten om ze aan de muur te hangen zijn eveneens voorzien.

,

Op de achterzijde van de van de Blu-ray-receiver zien we iets waar we niet vrolijk van worden: een ventilator. Verder noteren we aansluitingen met springveertjes voor de luidsprekers en de subwoofer, een HDMI-uitgang, LAN-poort en een aansluiting voor het meegeleverde iPod-dock. Een opsomming van alle ins en outs vind je op de officiële productpagina van de fabrikant.

Wat we wel nog even kwijt willen, is dat we het jammer vinden dat er geen HDMI-ingangen op het apparaat zitten. Een usb-poort is er dan weer wel, maar dan op de voorzijde. Opmerkelijk is dat zowel FAT 16/32- als NTFS-bestandsindelingen ondersteund worden. En
bovendien kan je niet alleen usb-sticks gebruiken, je kan zowaar ook harde schijven met usb-aansluiting aankoppelen. Mooi! Zelfs audio-cd’s rippen kan met deze Pioneer, al blijft de uitvoer beperkt tot mp3-bestanden met een bitrate van 128, 192 of 320 kbps.

iPod- en iPhone-gebruikers kunnen hun speeltje kwijt in het meegeleverde dock. Tel al die mogelijkheden samen, en je hebt meteen een flinke muziek- en videobibliotheek tot je beschikking.

Wie liever niet in de weer is met harde schijven, usb-sticks of iOS-toestellen, kan de hele handel ook bewaren op een pc of NAS. Ook in dat geval werkt de Pioneer immers vrolijk mee, aangezien hij ook over een netwerkaansluiting beschikt. Die laat toe om foto’s, muziek en video te streamen. En alsof dat nog niet genoeg is, kan je geluid ook via een Bluetooth-verbinding – met de A2DP-codec – naar de Pioneer streamen.

Natuurlijk zijn al die invoer- en streamingmogelijkheden alleen maar interessant als er voldoende bestandsformaten worden ondersteund. Wat muziek betreft zijn we daar snel mee rond: mp3, wma en wav worden gelezen, maar dat is het. Daarbij is het ook nuttig om weten dat ID3-tags vreemd genoeg niet gelezen worden door de Pioneer. De compatibiliteit met videobestanden onderzoeken we in verderop in deze test.
 

,

Bij het installeren van het apparaat valt op dat Pioneer losse luidsprekerkabels meelevert. Moesten die te kort blijken te zijn, dan kan je ze dus heel eenvoudig vervangen door langere kabels. Dat is bij de meeste andere alles-in-een HT-setjes niet zomaar mogelijk.

Gewapend met de Nederlandstalige handleiding en de afstandsbediening, gaan we op bezoek in de GUI-menu’s. De afstandsbediening is goed, maar het had nog beter gekund. Veel knopjes zijn namelijk erg klein en het zijn er ook wel erg veel. De GUI blijkt gelukkig wel duidelijk te zijn: hij is overzichtelijk en blijft gevrijwaard van overbodige poespas.

,

Uit de compatibiliteitstest met onze usb-stick blijkt dat de Pioneer het zeer behoorlijk doet als we hem met videobestanden bestoken, wat enigszins compenseert voor de minder goede ondersteuning van audioformaten.

Foto’s worden zoals gebruikelijk alleen maar vertoond als ze in jpg-formaat vastgelegd zijn. De Bluetooth-functie werkt prima – we gebruiken een iPhone 3G om dat na te gaan – maar af en toe zijn er wat kleine stoorgeluidjes te horen.

Een netwerkverbinding realiseren is een extreem eenvoudige klus: de connectie met een pc wordt in een wip tot stand gebracht en ook onze Synology NAS wordt meteen gevonden op het netwerk.

,

Tijd voor de stereoluistertest, waarbij de Pioneer meteen verleidt met z’n volwassen, open sound. Je hebt helemaal niet de indruk dat je naar kleine speakertjes zit te luisteren. Wel is de klank aan de heldere, (iets te) pittige kant, zodat je het volume automatisch naar beneden zal draaien na een tijdje. Toch zeker als je naar muziek luistert.

De subwoofer mag dan slank gebouwd zijn, wat er uit komt is dat allerminst. Goede punten dus voor de laagweergave, en een iets lagere score voor mid en hoog. Geluidsweergave bij films is altijd wat minder veeleisend, en bijgevolg storen we ons hier minder aan het wat te pittige mid- en hooggedeelte en genieten we des te meer van de stevige bassen.

Ook over de beeldkwaliteit valt er niets te klagen. Dat onze Blu-ray’s razendsnel worden ingelezen, beschouwen we als een bijkomend pluspunt.

De eerder vermelde ventilator draait overigens niet altijd, maar als hij dat doet terwijl het geluidsvolume zacht staat, dan hoor je ‘m wel. Als hij al niet overstemt wordt door andere omgevingsgeluiden, tenminste.

,

Alles bij elkaar is dit een heel verleidelijke set. Vooral mensen die gebruik willen gaan maken van de vele afspeelmogelijkheden die dit apparaat biedt – iPod-dock, Bluetooth en streaming – hebben hier een prima keuze aan.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.