Pioneer heeft dus een voorgeschiedenis als het over luidsprekers gaat. Het eerste Pioneer-product was zelfs de A8, een dynamische luidspreker – en enkele jaren geleden namen ze TAD (Technical Audio Devices) over, een fabrikant van ultra high-end luidsprekers met prijskaartjes ten noorden van 50.000 euro voor een paartje.

Om maar te zeggen dat Pioneer best wel ernstig genomen mag worden als luidsprekerfabrikant. De nieuwe S-71B is een tweeweg luidspreker, maar dat is er niet meteen aan te zien. Dat komt omdat de twee luidsprekerdrivers in elkaar verstrengeld zijn. De tweeter bevindt zich namelijk in het centrum van de woofer.

Daardoor bevindt het middelpunt van beide drivers zich op één lijn, wat vooral als voordeel heeft dat tijdsverschillen tussen de drivers onderling worden weggewerkt. Dit wordt ook wel een concentrische opstelling genoemd, een technologie die onder meer door fabrikanten als KEF (Uni-Q) en Tannoy consequent wordt toegepast.

De kast loopt taps toe van voor naar achteren, en heeft bijgevolg gebogen zijwanden. Die helpen de opbouw van vervelende interne staande golven te voorkomen.

De afneembare grille bedekt enkel de twee-in-één driver, en niet – zoals gebruikelijk – de volledige voorzijde van de luidspreker. Op de achterkant zitten twee basreflexgaten en een enkelvoudig paar luidsprekeraansluitingen.

Verder heeft deze luidspreker onderaan schroefgaten voor spikes. En jawel, die spikes worden netjes meegeleverd in de doos.

De handleiding geeft uitstekende tips mee rond de plaatsing van luidsprekers in het algemeen en voor de S-71B in het bijzonder. Hier mogen andere fabrikanten gerust een voorbeeld aan nemen.

De gevoeligheid bedraagt slechts 83 dB, wat opvallend weinig is. Een potige versterker is hier dus geen overbodige luxe.