Geluid

Review: Pioneer SBX-N700

Pioneer associëren we heel sterk met sobere design, met een voorliefde voor zwart. De N700 doorprikt die verwachting niet echt. Het is inderdaad een wat hoekige, modern ogende soundbar met een wat lichter gekleurde grille aan de voorkant. Je kan hem zo kwijt in de meeste woonkamers.

De soundbar oogt niet overdreven fors, zeker als je het combineert met een grotere tv. Onder onze 55-inch LG kwam het niet heel dominant over, ook wel omdat de verticale hoogte van de soundbar beperkt is. Hierdoor kan je de speaker probleemloos combineren met de meeste nieuwe televisies, zelfs modellen met een bescheiden voet.

Pioneer levert ook alles mee om de soundbar op te hangen. Dat doen steeds meer merken en dat vinden we uiteraard een goede zaak.

De display op de N700 is niet heel klein, maar zelfs in de felste stand minder goed te lezen op een afstand van twee tot drie meter. De vraag is of je het schermpje ooit echt nodig hebt. De N700 tovert immers menu’s op het tv-scherm – als het aangesloten wordt via HDMI, tenminste.

,

Soundbars delen wij meestal in ‘domme’ en ‘slimme’ modellen op. 'Domme', dat zijn speakers die puur voor een geluidsverbetering zorgen, 'slimme' zijn soundbars die ook iets toevoegen qua bronnen en streaming.

De N700 zit bescheiden in het tweede kamp, toch als het over een smart platform gaat. Qua apps bestaat het aanbod uit exact één. Jawel, één, maar wel de relevantste: YouTube.

Pioneer implementeerde de recenste versie YouTube, met de uitstekende big screen-interface en een snelle configuratie door het invoeren van een code op een pc of mobiel toestel (lees hier de workshop). Zo is de N700 gekoppeld aan je YouTube-account, en door het invoeren van een tweede code kan je vanuit de YouTube-app op je telefoon of tablet video’s rechtstreeks afspelen. 

,

Pioneer zet bij deze soundbar vooral in op streaming. Er is dus geen ingebouwde Blu-rayspeler, maar de N700 geef je via WiFi of ethernetkabel toegang tot het netwerk en dan kan je media via DLNA streamen.

Dit vooropgesteld dat je de soundbar via de ARC-compatibele HDMI-poort aan je tv verbindt. Dat hoeft niet per sé, want er is ook een ingang voor een optische kabel. Gebruik je die, dan wordt de N700 wel helemaal ‘dom’, zie je geen interface op het tv-scherm verschijnen en moet je de afstandsbediening van de soundbar gebruiken om het volume te regelen. Gebruik dus – als het kan – een HDMI-kabel.

Er zijn trouwens twee optische ingangen; altijd handig als je de audio van externe bronnen zoals een console of cd-speler uit de N700 wil laten komen.

Smartphone- en tabletgebruikers blijven niet in de kou staan, want je kan via Bluetooth audio streamen naar de SBX-N700 en via Miracast het volledige scherm van (nieuwere) Android-apparaten spiegelen. Uiteraard geldt hier weer dat je de Miracast-functie enkel goed kan gebruiken als de N700 via HDMI aan je tv hangt.

,

De setup van de N700 is zeer eenvoudig, zoals het hoort. Zo maakte de draadloze woofer meteen en zonder interventie van mijn kant contact met soundbar.

Over de afstandsbediening is het enthousiasme wat beperkter. Het is eerder klein en de knoppen voelen wat sponsachtig aan, waardoor je geneigd bent om hard te drukken. Neen, geef ons maar de ControlApp die je voor Android- en iOS-toestellen kan downloaden. Die is handiger en oogt gewoon veel beter.

We speelden een resem mediabestanden af over het netwerk, over een netwerkkabel. De menu’s om dit te doen zijn heel sober maar daardoor ook helder. Geen franjes weliswaar, zoals filminformatie of iets dergelijks. Spelen met toepassingen als Plex hebben ons op dat vlak wat verwend.

DLNA-bronnen op het netwerk (in dit geval een paar NAS’en en een pc) verschenen meteen in het overzicht en ook het neuzen door folders verliep soepel. Wel viel het op dat videobestanden wat tijd nodig hadden om te starten, soms tot 15-20 seconden. Maar dat is nu niet bepaald een groot struikelblok.

De N700 toonde zich een extreem competente mediaspeler. Het speelde nagenoeg alle video-testbestanden af, incluis MKV-bestanden met meerdere audiosporen en ondertiteling. Op audiovlak struikelde de speaker enkel over Apple Lossless-bestanden en sommige hoge resolutie-FLAC’s. 

,

Standaard staat de subwoofer vrij stevig ingesteld. Zelfs in onze grotere woonkamer waren we geneigd om deze te trimmen op min 2 tot 4. Dat is naar persoonlijke smaak (en die van de buren), uiteraard.

Maar het is een feit dat de sub zeer dominant is, wat de N700 een zeer imposante maar niet zo gedetailleerde klank geeft. De soundbar zelf is nochtans een exemplaar dat behoorlijk knap uit de hoek komt, maar tegelijkertijd overstemd wordt door die subwoofer. Heerlijk voor actiefilms, zoals bij onze testscènes uit ‘Red’ en ‘Sherlock Holmes’, maar bij een reguliere tv-uitzending kan het overaanbod aan laag wat teveel van het goede zijn.

De surround-instelling voegt wat ruimtelijkheid toe – wij vonden het wel ok voor films, maar niet voor andere media – maar echt een rondom gevoel heb je niet. Maar dat verwachten we eerlijk gezegd ook niet.

De Sound Retriever-optie is meer iets voor de liefhebbers: in essentie is het een equalizer-preset die hoog of laag aandikt, naargelang welke stand je kiest. Er zijn nog een drietal presets – games, film en muziek – waar ook de boodschap geldt: probeer ze eens uit en zie of je aangenaam vindt.

,

De SBX-N700 is een redelijk geprijsde soundbar die vooral streamingfans goed bediend. Met Miracast, Bluetooth, YouTube en DLNA heeft het op dat vlak alles aan boord wat je kan wensen. Het verlies wel veel van zijn functionaliteit als je de soundbar niet via HDMI aansluit.

Voor zijn prijs biedt het behoorlijk veel ‘power’, maar weinig subtiliteit, wat het een aanrader maakt voor mensen die van actierijke genres houden en een dikke laag vette bas over hun muziek gegoten.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.