Geluid

Review: Pioneer VSX-1122-K

Pioneer bewees met zijn vorige lichting AV-receivers al dat het vernieuwend uit de hoek kan komen, en dat merken we ook weer bij de nieuwe VSX-1122-K.

Het is een relatief onopvallende maar uit de kluiten gewassen AV-receiver waarbij het frontpaneel wordt beheerst door twee grote draaiknoppen: één voor de bronkeuze en één voor het volume. Daar tussen prijkt een groot scherm waarop heel wat informatie wordt getoond – voldoende om meteen over alle  noodzakelijke info te beschikken.

Onderaan zit een afneembaar klepje met enkele aansluitingen: een HDMI-ingang, een USB- en composiet video-aansluiting voor een iOS-toestel of USB-media, en een ingang voor de meegeleverde meetmicrofoon. Daardoor ziet het front er relatief opgeruimd uit.

Op de achterkant gaat het er natuurlijk drukker aan toe, met onder meer zes HDMI-ingangen en één HDMI-uitgang. Opvallend is de tweede USB-poort achteraan, die alleen bedoeld is voor de optionele Bluetooth- of WLAN-adapter.

Voor het aansluiten van luidsprekers zijn er negen paar luidsprekerterminals aanwezig, aangevuld met twee pre-outs voor je subwoofer(s). Die terminals staan overigens bijzonder dicht op elkaar. Wie weinig geduld of minder behendige vingers heeft, kiest best meteen voor luidsprekerkabels met banaanstekkers.

,

Aangezien er ‘slechts’ zeven versterkerkanalen aan boord zijn voor negen speakerterminals, moet je de receiver duidelijk maken hoe je jouw speakers wenst te gebruiken.

Daarvoor biedt Pioneer een uniek hulpmiddeltje aan dat de installatie kinderlijk eenvoudig maakt: AVnavigator. Dit stukje software spoort – na installatie op een pc of iPad – de AV-receiver op via je thuisnetwerk, waarna je zowel visueel als tekstueel begeleid wordt. Dat gaat overigens behoorlijk ver: je krijgt de kans om al je randapparatuur op te lijsten, aangepaste benamingen aan de ingangen toe te kennen, enzovoort. 
 


Een belangrijk onderdeel bij de set-up van elke AV-receiver is de correcte instelling van alle luidsprekers, een klusje dat de Pioneer automatisch kan regelen met het MCACC-kamercorrectiesysteem. Dat brengt vanaf één meetpositie een uitgebreid aantal kenmerken in kaart, en op basis van die metingen stelt het alles netjes in.

We merken dat het systeem er in de praktijk wat langer over doet dan gemiddeld om de metingen af te ronden, maar de resultaten zien er over de hele lijn prima uit. Bovendien kan je een vijftal verschillende set-ups wegschrijven naar het geheugen, zodat je desgewenst vrijelijk kan experimenteren zonder je basissetting te overschrijven.

Wat we minder handig vinden, is dat we geen snelle on-screen menu’s zien voor aanpassingen on-the-go. Je roept steeds het volledige, beeldbedekkende menu op.

De iControl AV 2012 app van Pioneer, een voor iOS ontwikkelde app die nu ook beschikbaar is voor Android-smartphones en -tablets, biedt daar een uitweg voor. Niet alleen ziet ze er erg fraai uit, ze is ook heel wat overzichtelijker dan de drukke klassieke remote. En haast even functioneel, al zou de virtuele draaiknop voor het volume wat flukser mogen reageren.

Naast de eigenlijke remote (‘Control’) tref je in de iControl AV app overigens nog drie extra applicaties aan die je op speelse wijze kennis laten maken met een aantal mogelijkheden van de VSX-1122-K.
 


,

En daarmee is het hoge woord er uit: mogelijkheden. Zoals je mag verwachten van een AV-receiver op dit prijspunt, zit de Pioneer VSX-1122-K goed in de features.

Om te beginnen krijg je een resem eenvoudig selecteerbare surroundmodi ter beschikking, met decoders voor alle klassieke meerkanaalsformaten en hun HD-varianten. Je krijgt ook keuze uit heel wat extra surroundeffecten, die bijvoorbeeld virtuele breedtekanalen toevoegen of de focus binnen het surroundveld naar voor of achter verleggen.

Daarnaast fungeert de nieuwe VSX natuurlijk ook als controlecenter voor je videobronnen, die desgewenst omgezet kunnen worden van analoog naar digitaal, opgeschaald kunnen worden naar 1.080p en ga zo maar door. 

Wil je een extra ruimte van muziek voorzien, dan kan dat door twee versterkerkanalen toe te wijzen aan die zone of de ‘zone 2’-lijnuitgang te gebruiken. Toestellen die digitaal aangesloten zijn op de versterker kunnen echter niet in die tweede zone worden weergegeven. 

Radioliefhebbers kunnen aan de slag met de FM/AM-tuner, maar ze kunnen hun grenzen ook verleggen met de ingebouwde vTuner-internetradiodienst. En als de receiver dan toch in je netwerk hangt, kan je net zo goed muziek (inclusief hi-res FLAC- en ALAC-bestanden) en foto’s in JPEG-formaat streamen vanaf een netwerkschijf of pc. Ook AirPlay is aanwezig en werkt bovendien feilloos.

Datzelfde geldt trouwens ook voor de USB-poort op de voorkant, die gegevens digitaal uitleest van een iPod. Muziek selecteren verloopt vrij vlot, terwijl de bijhorende cover-art en albuminfo netjes op het tv-scherm worden getoond.

Langs diezelfde USB-poort kunnen natuurlijk ook USB-media worden uitgelezen, al kan dat alleen als ze in het FAT-formaat zijn ingedeeld. Een minpuntje, al is de codecondersteuning gelukkig al even uitgebreid als bij de netwerkspeler.

Leuk om zien is dat de Pioneer snel reageert wanneer je van deze extra’s gebruikmaakt, al treedt er bij het scrollen door lange lijsten soms toch wat vertraging op. Ook hier geven we trouwens weer de voorkeur aan de app voor de bediening, aangezien ze vlotter en overzichtelijker werkt.


,

Al die features zijn allemaal wel mooi meegenomen, maar als het nergens naar klinkt heb je er natuurlijk bijzonder weinig aan. Gelukkig hoef je je daar geen zorgen in te maken bij de VSX-1122-K. In combinatie met de JBL Studio 5 7.1-opstelling in onze testruimte zet de Pioneer over de hele lijn meer dan overtuigende prestaties neer.

Schotel hem een portie Transformers voor en de ruimte davert al snel op z’n grondvesten, terwijl we pas bij (erg) hoge volumes een spoortje stress horen in het geluid. Maar ook subtiele soundtracks zoals bij de Blu-ray van Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain gaan erin als gesneden koek. De VSX-1122 klinkt bij films uitgesproken dynamisch en spannend, zonder al te snel vermoeiend te worden. 

Maar deze receiver stijgt nog verder in onze achting wanneer we hem zijn ding laten doen in stereo. Ook hier merken we weer dat het erg lang leuk luisteren is naar de Pioneer, zonder dat het ook maar een moment vermoeiend wordt. De finesse van een gelijkaardig geprijsde stereoversterker evenaart hij misschien niet, maar bijzonder ver zit hij er alleszins niet af.


,

De VSX-1122-K is een dijk van een AV-receiver die eigenlijk alleen op detailkritiek te betrappen is. Hij combineert gebruiksgemak en mogelijkheden op meesterlijke wijze. Maar vooral klankmatig komt deze Pioneer bovengemiddeld sterk uit de hoek, zowel in surround als stereo. 

Minpunten? Die zijn schaars – we denken dan aan de weinig overzichtelijke remote en het spaarzame gebruik van on-screen menu’s – en gelukkig fiets je er met de iControl AV-app makkelijk omheen.

Dan rest ons alleen nog de beperkte functionaliteit van de USB-poort. Laat die ook nog NTFS-ingedeelde media uitlezen, en het wordt wel érg moeilijk om deze Pioneer links te laten liggen wanneer je naar een nieuwe AV-receiver op zoek bent in deze prijsklasse. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.