Geluid

Review: Raumfeld by Teufel

Net zoals Sonos heeft Teufel een ruim aanbod toestellen die passen binnen het eigen Raumfeld-concept. Te beginnen met vier actieve speakersets: de One is een tafelluidspreker die we eerder al op bezoek hadden in onze testruimte, de Speaker M en Speaker S zijn twee sets boekenplankspeakers (met een ingebouwde versterker van respectievelijk 120 en 60 watt), en de Speaker L is een set prijzige maar indrukwekkend klinkende drieweg kolomspeakers.

Wie liever met een eigen versterker en luidsprekers werkt, kan opteren voor de Connector. Dit kastje stuurt gestreamde muziek via een analoge cinch-kabel of een optische kabel uit, bijvoorbeeld naar een stereoversterker. (Sinds kort is er een nieuwe Connector, met als nieuwe functie het afspelen van hoge resolutie audiobestanden – een troef ten opzichte van rivaal Sonos). En daarmee hebben we nog niet alle componenten van het Raumfeld-universum beschreven. 

Er is ook de Raumfeld Base, een router met ingebouwde harde schijf. Je kan met dit apparaat verschillende kanten uit. Het is vooral bedoeld als audiobron, waarbij je muziekbestanden op de interne harde schijf opslaat, maar ook als centrale ‘host’ – zeg maar het brein van een Raumfeldsysteem. Je hebt een Base nodig als je meerdere zones wilt opzetten.

De Base kan daarnaast ook een eigen Wi-Fi-netwerk in de lucht brengen, zodat het bestaande draadloos netwerk niet belast wordt en gewoon voor het surfen kan gebruikt worden. In tegenstelling tot bij Sonos kan je het Wi-Fi-netwerk van de Base echter ook gebruiken met computers en smartphones.

In die zin is Raumfeld de meest complete oplossing op de markt: je kan er echt helemaal van nul mee beginnen, zelfs in een huis zonder bestaand Wi-Fi-netwerk.


,

De bediening van Raumfeld gebeurt via een gratis app voor Apple-toestellen of Android-apparaten. Gebruik je liever geen smartphone of tablet als remote, dan kan je ook opteren voor de Raumfeld Controller.

Het is een afstandsbediening die op z’n zachtst gezegd spraakmakend is. Naargelang je houding ten opzichte van opvallende designs vind je het wellicht waanzinnig dan wel fantastisch nostalgisch, deze remote met 4,3-inch touchscreen (groter dan menige smartphone) en een magnifieke, grote draaiknop. Ik blijf het een gedurfd ding vinden, dat geschapen is om op een salontafel geëtaleerd te worden.

De vraag is wel hoeveel mensen het prijskaartje van 399 euro willen betalen, terwijl de even functionele apps niets kosten… De Controller is wel net wat handiger in gebruik, bijvoorbeeld om snel het volume aan te passen. 

De retrodesigntaal van de Controller wordt eigenlijk consequent toegepast op alle Raumfeld-onderdelen. De actieve speakers beschikken allemaal over een geborsteld aluminium frontje, wederom met een grote volumeknop. Smaken verschillen, maar persoonlijk vind ik het design best te pruimen. Het doet wat denken aan iets dat een paar decennia geleden aan het brein van een Bang & Olufsen-ontwerper had kunnen ontsnappen, waardoor het wel eerder in moderne dan traditionele interieurs zal passen.

Dit wordt versterkt door het Teufel-trekje om de speakers ook in het wit (met licht afgeronde hoeken) beschikbaar te stellen. De Raumfeld L is zelfs enkel in opvallend wit te verkrijgen, net zoals de Ultima 800 MK II-speakers die in onze FWD-testpool zitten.



,

Zoals je zou verwachten is de set-up van een Raumfeldsysteem niet bijzonder complex. Als je werkt met de app, verbind je een nieuwe speaker via een ethernetkabel met het netwerk. Daarna kan je hem configureren om een draadloze verbinding te maken met het Wi-Fi-netwerk of de Raumfeld Base.

De setup vereist dus een eenmalige verbinding via een netwerkkabel indien je de app gebruikt, of gewoon via Wi-Fi als je met de Controller werkt. Eén apparaat geef je echter best permanent een bekabelde verbinding, namelijk het toestel dat gastheer of host speelt – lees: muziekbestanden indexeert en alles in de goede banen leidt. Dat is wellicht een Base, maar het kan ook een willekeurige speaker zijn.

Het opzetten van een Raumfeld-systeem vinden we al bij al net iets minder gebruiksvriendelijk dan bij Sonos. De knop die je moet indrukken om een speaker aan te melden zit bijvoorbeeld achteraan verborgen, en ook het instellen van de host kan wat meer tijd vergen.
 



,

Zwakste punt: Teufel ondersteunt momenteel geen enkele streamingdienst die bruikbaar is in België of Nederland. Er is wel ondersteuning voor Napster en Last.fm, maar die hebben niets te bieden, en Simfy – een Duitse Spotify-kloon – is sinds kort gestopt met zijn activiteiten in de Benelux.

We klopten aan bij Teufel om te horen wat de oplossing hiervoor is, en hun reactie was bemoedigend. Op dit moment sleutelt de fabrikant immers aan een software-upgrade, onder meer op het vlak van de interface en – jawel – streamingdiensten. Veel informatie geeft Teufel niet vrij, maar het benadrukt wel dat de upgrade ook voor reeds verkochte Raumfeld-speakers beschikbaar zal zijn.

Tot de update er is, lijk je bij het Raumfeld-systeem naast internetradio slechts over één soort muziekbron te beschikken: lokale muziekbestanden. Die kunnen op een willekeurige pc met een gedeelde folder, een NAS of Teufels eigen Raumfeld Base geparkeerd staan. Je kan zelfs meerdere bronnen aanwijzen binnen het netwerk, zowel netwerkfolders als UPnP/DLNA-servers. Interessant als je bijvoorbeeld een NAS met hogeresolutiebestanden hebt en een pc waar meer populair werk op staat in een lagere kwaliteit.

Er is echter nog een optie: de Raumfeld-speakers hebben elk een analoge lijningang. Hiermee kan je eender welke bron met een analoge lijnuitgang verbinden. Een computer of cd-speler, bijvoorbeeld. Maar langs deze weg kan je ook AirPlay- of Bluetooth-streaming toevoegen aan een Raumfeld-systeem.

In onze testopstelling sloten we een Airport Express aan op een Raumfeld M-set, en stuurden we muziek van de Spotify-app over AirPlay en de Raumfeld M naar een L-set door. Dat klinkt ingewikkelder dan het is, maar het werkt eigenlijk vrij vlot. Een minpuntje is de afwezigheid van een digitale ingang, die bijvoorbeeld benut had kunnen worden door onze Airport Express.

Als je een bron aansluit op de line-in van een Raumfeldspeaker, kan je die bron niet alleen beluisteren op die specifieke speaker maar kan je hem dus ook streamen naar andere kamers. Er treedt dan wel een vertraging van circa tien seconden op. Onvermijdelijk wellicht, maar ergens ook irritant dat je toch even moet wachten als je de huidige track beu bent en naar de volgende wil springen.

Ook bij volumeaanpassingen aan de bronzijde (bijvoorbeeld het volume op een iPhone terugschroeven) duurt het even voor ze daadwerkelijk uitgevoerd worden.
 



,

Zoals we eerder al aangaven, biedt Teufel ook een app aan voor het Raumfeld-systeem. De Teufel-app slecht noemen is overdreven, maar ze is wel net iets complexer dan nodig en soms is ze ook wat onduidelijk. Zo hebben we vaak in plaats van een zone te wisselen onbedoeld twee zones samengevoegd. Elementaire zaken, zoals zones controleren, zijn dan weer net niet evident genoeg.

De app heeft wel leuke aspecten. Onze favoriete functie zijn de artiestenfoto’s die de app ophaalt en verbindt aan de lijst van artiesten die op een gedeelde schijf staan. Het gaat dan niet om albumhoezen, maar om portretten uit de Last.fm-database.
 


,

Raumfeld is een heel ambitieus systeem, en biedt de meeste flexibiliteit van alle 'betaalbare' multiroomsystemen die we recent testten. 

Klankmatig zit Teufel absoluut op het goede spoor, zeker met de M- en L-set. Dat er nog altijd gewerkt wordt met een externe antenne is visueel wat minder mooi, maar een breekpunt is het niet.

Dat is wel het geval voor het ontbreken van streamingdiensten en de minder vlotte apps. Maar op die laatste fronten is op korte termijn al beterschap in zicht, belooft Teufel. Belofte maakt natuurlijk schuld, en we hopen heel snel een update te zien verschijnen.

,

  • Speaker S: 299 euro/paar
  • Speaker M: 599 euro/paar
  • Speaker L: 1.299 euro/paar
  • One: 449 euro
  • Base: 299 euro
  • Controller: 399 euro
  • Connector: 199 euro
  • Multiroom basisset: 699,99 euro

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.