Geluid

Review: Raumfeld Stereo M en One S

Teufel kennen we allemaal als de grote voortrekker van direct verkoop aan de consument, maar de Duitse hifi-fabrikant is eveneens een heuse pionier op vlak van streaming en multiroom te noemen. Terwijl heel wat nieuwe namen zich nu pas op dit segment storten, lanceert Teufels Raumfeld al sinds 2008 het ene interessant streaming-toestel na het andere. Het boeiende gevolg is dat Teufel wellicht het compleetste multiroom-aanbod heeft op de markt én dat het ondertussen al aardig wat ervaring heeft opgedaan. En dat merk je meteen als je de twee nieuwste streaming-speakers onder de loep neemt.

,

Het is een beetje gek, maar de Stereo M zou bij veel andere merken een topmodel heten – maar bij Raumfeld is dat niet het geval. Dat heeft alles te maken met de echte hifi-roots, waardoor Teufel het aandurft om zijn multiroomaanbod veel ruimer te maken dan de concurrentie. Een wat hoger segment wordt daarbij niet ontweken. Zo is er al jaren de Raumfeld Stereo L, bestaande uit een paar forse en indrukwekkend goede streaming vloerstaanders, waaraan een prijskaartje van 1.500 euro bengelt. Niet weinig als je kijkt naar een speelveld waar streamingspeakers eerder voor bedragen als 300 tot 500 euro van hand wisselen. Maar de L is dan ook hors catégorie, om even een term van de Tour de France te lenen.

De Stereo M kan je beschouwen als de kleinere broer van deze Stereo L, al spreken we hier wel over een alles behalve compacte set boekenplankspeakers. ‘Klein’ is hier niet op zijn plaats. Niet buiten categorie misschien, maar dan wel ‘catégorie une’. Met afmetingen van 42 x 21 x 27 cm en een gewicht van 10,5 en 11,5 kg, ga je deze speakers niet op eender welke boekplank parkeren. Waarom twee gewichten, vraag je je misschien af? Dat komt omdat één speaker de actieve is, met alle versterking en netwerkonderdelen ingebouwd. De tweede speaker is passief en wordt via een meegeleverde luidsprekerkabel met de actieveling aangesloten. Via de bijhorende app geef je trouwens aan of de actieve speaker het linkse of het rechtse kanaal afspeelt, zodat de plaatsing van het stopcontact nooit een probleem oplevert naar de stereoscheiding toe.

Daarmee raken we een belangrijk pluspunt van de Stereo M aan – eentje dat meteen ook de prijs van 900 euro relativeert. In de doos vind je niet één luidspreker, maar een paar volwaardige speakers. Met één aankoop haal je dus alles in huis om een mooie stereo-opstelling te bouwen. Bij anderen moet je altijd twee losse producten kopen en die via een app koppelen, als die optie tenminste mogelijk is. Stereo-pairing is immers niet bij elk streaming-product mogelijk.

,

De Stereo M is ook niet zomaar de opvolger van de Speaker M, de vorige generatie boekenplankspeakers bij Raumfeld. Technisch spreken we hier over een heel wat geavanceerder product, wat ook het prijsverschil verklaart. Waar de Speaker M een tweewegs-constructie gebruikte, is de Stereo M een grotere driewegs-speaker met een nieuwe coaxiale driver, een basreflex en een veel krachtigere versterkerunit aan boord. 320 watt om precies te zijn!

De Stereo M instellen was in onze testruimte zo gefikst. Buiten het beestje van stroom voorzien en op een knop drukken kwam er niet veel aan te pas. Heel eenvoudig, maar we spelen wel wat vals. We hebben namelijk al een Raumfeld Base staan, een WiFi-router met harde schijf die Teufel vroeger noodzakelijk vond maar niet langer zwaar promoot. Is de Stereo M het eerste Raumfeld-product in huis, dan moet je hem één keer met een netwerkkabel aansluiten. De Raumfeld-app gidst je zo door het proces.

,

De Raumfeld-app bestaat voor iOS en Android, waarbij we heel blij zijn om te merken dat de app op onze iPad en Sony Xperia Z2 Tablet in aangepaste vorm verschijnt. Als je dan toch extra schermoppervlakte hebt, dan is het leuk als app-bouwers er gebruik van maken, toch? Voor zaken als het volume te regelen en kamers beheren is de app op een tablet naar ons gevoel veel handiger in gebruik, en sowieso net iets mooier. De donkere Raumfeld-app is makkelijk in gebruik en brengt je vanaf het hoofdscherm meteen naar alle mogelijke muziekbronnen: eigen afspeellijsten en bestanden, internetradio, muziekdiensten en ook de line-in. Dat het laatste zo prominent wordt uitgespeeld is wel fijn, want de Stereo M beschikt over een analoge ingang waar je bijvoorbeeld een cd-speler op kan aansluiten. Heb je meerdere Raumfeld-kamers, dan kan je via deze weg een cd ook elders in huis laten horen.

Door te vegen op het hoofdscherm schakel je snel tussen recente en favorieten albums, wat vooral leuk is als je vaak eigen bestanden beluistert. Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over de compatibiliteit van eigen muziekbestanden, want Raumfeld ondersteunt wel bijzonder veel formaten. Lossy formaten (MP3, Ogg, WMA en AAC) werken probleemloos, evenals lossless bestanden op cd-kwaliteit of hoger (WAV, FLAC en Apple Lossless). Ook onze hi-res FLAC- en ALAC-bestanden (tot 192 KHz en 24-bit) speelden probleemloos af. Qua muziekdiensten heb je twee keuzes: Napster en Spotify. In Duitsland is er ook de optie WiMP, maar die dienst met FLAC-streaming heeft zijn weg nog niet gevonden naar de Benelux. Hopelijk komt daar snel verandering in! Net zoals vele anderen, is Spotify bij Raumfeld via de Connect-functie geïntegreerd. Dat wil zeggen dat de Raumfeld-speakers rechtstreeks vanuit de Spotify-app te bedienen zijn – maar ook dat je Spotify-streams niet gelijktijdig in meerdere kamers kan afspelen.

Een vrij unieke Raumfeld-eigenschap die we wel op prijs stellen, is het onderscheid tussen kamers en spelers. Bij de meeste multiroomsystemen staat een kamer of zone gelijk aan één toestel. Maar bij Raumfeld kan je een kamer permanent koppelen aan meerdere apparaten, waarna ze achteraf als een geheel verschijnen. En dat is wel handig als je over een grote ruimte beschikt waar je meerdere speakers installeert, zoals een open keuken met eetgedeelte.

,

De Stereo M en de compacte One S zijn beiden in wit of zwart beschikbaar, en passen designmatig helemaal bij andere Raumfeld-toestellen. Daar zijn we niet rouwig om: uit de tekenpen van de ontwerpers bij Raumfeld vloeien designs die strak maar toch zacht zijn, met elementen die toch wat nostalgie oproepen. De Stereo M is aan de voorkant bijvoorbeeld afgewerkt met een streep geborsteld metaal, op de actieve speaker verrijkt met een grote metalen volumeknop en wat knopjes. De One S voelt met zijn afgeronde hoeken en minder traditioneel design net iets moderner aan, al bespeuren we ook hier weer een balkje geborsteld aluminium. Alle knoppen zijn hier echter in de bovenkant verwerkt, verzonken in een groter siliconen geheel. De bedoeling is duidelijk dat je de One S voornamelijk op de tast bedient, iets dat wel door de minder uitgesproken profiel van de toetsen even wat gewenning vraagt. De kunststoffen knopjes maken de One S wél geschikt voor wat vochtigere ruimtes. Niet dat de luidspreker waterdicht is, dus gelieve hem niet mee onder de douche te nemen.


,

Het kan verkeren in het leven: toen we anderhalf jaar geleden voor het eerst hoorden dat er multiroom-speakers zouden verschijnen met presetknoppen, vonden we dat een eerlijk gezegd eerst een maf idee. Maar in de praktijk bleek het een uitstekende vondst dat veel mensen op prijs stellen. Dat zowel de Stereo M als de One S ook uitgerust zijn met een viertal presets vinden we dus opperbest! Ze werken net zoals bij autoradio’s: als je iets hoort dat je goed vindt (zoals een bepaald radiostation), dan hou je de presetknop even ingedrukt. Als je de volgende dag opnieuw naar dat station wil luisteren, druk je gewoon snel op de knop. Toch wel handig als je vlug wat radio wil beluisteren, zonder dat je op zoek moet gaan naar een mobiel toestel en app. De presetknoppen kan je overigens ook koppelen aan een album of afspeellijst. Enkel Spotify-streamen vallen buiten de boot, wat te maken heeft met hoe de Spotify Connect-functie werkt.


,

De Stereo M is zonder twijfel een van de best klinkende streaming-speakers van het moment. Net zoals we dat van Teufel en Raumfeld gewoon zijn, heeft de Stereo M een wat warm karakter dat heel aangenaam is om naar te luisteren. Tegelijkertijd is hij wat minder donker dan sommige Raumfeld-producten, met veel zin voor detail. De Stereo M lijkt wel gemaakt voor een album zoals het verfijnde solowerk van dubbele basvirtuoos Adam Ben Ezra, maar ook het klassieke ‘Like Swimming’ van Morphine komt perfect tot zijn recht, met die zwoele, meeslepende sax van Dana Colley. Genre-hoppen we even naar ‘Furu’ van Arsenal, dan blijkt de Stereo M heel goed in staat om de beats en synths op een stevige manier neer te zetten. Tot spijt van de buren, roept dat om een draai aan de volumeknop naar rechts! Het feit dat je hier met een stereo-opstelling werkt, levert sowieso een ervaring die meer gericht is echt luisterplezier.

De One S is een heel ander product, veel compacter ook. Toch laat de One S zich niet onbetuigd voor een speaker van deze grootte. ‘Temul’ van ‘Furu’ gaat uiteraard niet zo laag als bij de Stereo M, maar de stem van de Deense gastvocalist Lydmor weet toch aardig te verleiden. Ook de duozang van Glenn Hansard en Markéta Irglova op ‘The Swell Season’ weet te beroeren, al merk je hier wel de meer typische donkere klank. Door zijn compacte vorm is de One S wat begrensd aan wat het qua kamervulling kan doen. Raumfeld raadt de speaker voor kleinere ruimtes aan, zoals slaapkamers aan, en daar is hij inderdaad goed voor geschikt. Naar het verluidt wordt er wel gewerkt aan stereopairing voor deze unit, fluisterde een insider ons in, en dan zien we een set One S’en wel een iets grotere eetkamer van een soundtrack te voorzien.

,

We schreven het al: Raumfeld bestaat al even. Met de Stereo M bewijzen de Duitsers dat ze zeker niet van plan zijn om te verdwijnen. Meer zelfs, langzaam maar zeker worden de Raumfeld-producten steeds beter en beter. En dat is natuurlijk heel mooi om te zien, want het merk verdient echt wel wat meer aandacht. De ondersteuning voor Spotify en Napster in de Benelux die Raumfeld in 2014 kreeg was een belangrijke stap richting grote doorbraak, net zoals de mogelijkheid om hi-resbestanden af te spelen. Maar ook de ‘hardware’ weet steeds meer te charmeren. Met name de Stereo M is een heel mooie, gunstig geprijsde streaming-speakerpakket dat gewoonweg uitstekend klinkt. Ook kritische luisteraars zullen met de Stereo M gelukkig zijn. De One S is wat meer een instapproduct, dat het echter wel voor het eerst mogelijk maakt om via Raumfeld muziek te beluisteren in een badkamer. Maar ook voor een slaap- of hobbykamer is ie goed geschikt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.