Stemherkenning

“Hi TV. Power On.” Met die woorden kan je de televisies uit de ES8000-reeks aanschakelen. En we moeten eerlijk zijn: het is toch wel een magisch moment. Zodra je tijdens het kijken de sleutelwoorden ‘Hi TV’ zegt, verschijnt het spraakmenu. Een aantal commando’s zijn ingebouwd, zoals van bron wisselen of volume en kanaal aanpassen. Die kan je dus gebruiken zonder aansluiting op het internet. Je kan ook probleemloos een aantal extra functies opstarten: Allshare Play, Skype, Search All, enzovoort. Al voelt het in het begin wat onwennig aan, we vinden het al snel leuk om de televisie bevelen te geven.

Perfect vlekkeloos verloopt dat echter niet. Is er achtergrondlawaai, zelfs beperkt, dan loopt de herkenning van je commando weleens fout. Om daarbij te helpen heeft Samsung een microfoon in de bijgeleverde ‘smart remote’ gebouwd. Een prima idee, want daardoor hoef je ook niet te roepen als je wat verder zit.

De tv had het bij onze testen (met verschillende personen) erg lastig met kanaalnummers. Daar kregen we geen betrouwbare herkenning van. Nog beter zou het zijn als de tv de kanaalnamen kon herkennen, zodat je met ‘Kanaal Canvas’ bijvoorbeeld onmiddellijk naar Canvas overschakelt. Het volume kan je enkel in kleine stappen omhoog en omlaag aanpassen. Dat is oké voor minuscule aanpassingen, maar niet als je de tv opeens heel wat luider of stiller wil zetten. Een commando ‘Volume’ gevolgd door een nummer lijkt ons veel handiger. Uitgesproken dialectklanken laat je ook best achterwege. Kortom, mooi 'Algemeen Nederlands' spreken dus.

In ‘Search all’ spreek je eender welke zoekterm in, maar voor die functie moet je wel verbonden zijn met het internet. De resultaten zijn verrassend goed, maar brengen ook een aantal duidelijke beperkingen aan het licht. Wie Nederlands als taal instelt zal geen resultaten vinden voor ‘The Curious Case of Benjamin Button’. Anderstalige termen zijn dan een probleem. En stel je de taal in op Engels, dan vind je natuurlijk ‘Rundskop’ niet terug.

Conclusie: spraakherkenning lijkt ons leuk en werkt nu al perfect om van bron te wisselen, de tv aan en uit te schakelen en bepaalde functies te activeren. Voor complexere zoekopdrachten - en daar horen helaas ook nummers bij - moet het nog verbeteren.

gerelateerde items