Gebaarherkenning

Je kan de televisie ook aansturen met gebaren. De ingebouwde camera bovenaan het scherm is in de hoogte verstelbaar zodat je jezelf mooi centraal in beeld kan zetten.

Toon een opgestoken hand aan de camera en de interface verschijnt op het scherm. De cursor beweeg je eenvoudig door je hand te bewegen. Maak een vuist om een item te selecteren, en je kan snel het volume en kanaal aanpassen. De gebaarherkenning werkt ook in de gewone menu’s en in een aantal smart tv-toepassingen. De toepassingen waarin het werkt zijn steeds te herkennen aan een oranje icoontje.

helaas werkt dit systeem eerder matig. Bij felle verlichting zoals in onze testruimte, kregen we in veel gevallen de interface niet op het scherm. Zodra we de lichten dimden was het resultaat beter, maar bij te weinig licht werkt het uiteraard ook niet. De camera herkent je hand op basis van contrast in het beeld, het is dus best mogelijk dat je wat zal moet experimenteren met de verlichting.

Je moet er ook op letten dat je je hand vooral niet te snel beweegt. We probeerden het ook even uit met de internetbrowser. Links aanduiden en aanklikken werkt, maar voor langdurig gebruik is het niet echt geschikt. Je hand blijven tonen aan het scherm is immers best vermoeiend.

Conclusie: erg matig, de gebaarherkenning, maar vermoedelijk wel veel aantrekkelijker voor de kids. Herkenning van de hand moet toch echt veel betrouwbaarder kunnen, zodat je niet telkens weer seconden lang moet experimenteren voor je een commando kan geven.

gerelateerde items