Beeld

Review: Samsung 55ES8000

Het scherm is voorzien van een piepkleine rand en is afgewerkt met een klein metalen profiel. Bovenaan is een camera in het frame weggewerkt en onderaan vind je het Samsung-logo, waardoor het scherm er aan de wand mooi symmetrisch uitziet.

Samsung heeft wel wat bespaard bij de aansluitingen. Zo zien we slechts drie HDMI-aansluitingen, dat is één minder dan vorig jaar. Ook de analoge VGA-aansluiting voor PC is verdwenen, Samsung gaat er duidelijk vanuit dat moderne laptops aangesloten worden via DVI/HDMI. Alle aansluitingen staan zijwaarts of naar onder gericht, ideaal om het toestel aan de muur te hangen.

De voet heeft een zeer uitgesproken ontwerp, love it or hate it. Hou er rekening mee dat het geen draaivoet is.

We besteden zelden aandacht aan de knoppen op het toestel zelf, maar Samsung heeft die toetsen vervangen door een kleine joystick, die rechts onderaan aan de achterzijde van het toestel te vinden is. Zo kan je met een hand achter het toestel reiken en met een aantal eenvoudige bewegingen het toestel bedienen. Veel handiger dan die toetsen, ook al gebruik je het waarschijnlijk weinig.

Maar dat is de minst opvallende verandering bij het gebruiksgemak. Samsung introduceerde bijzonder veel nieuwe technologie op vlak van bediening. De remote kreeg een nieuw kleedje en er is een tweede smart remote voorzien met een trackpad. Maar dat is niet alles, Samsung bouwde in deze televisie ook spraakherkenning en gebaarherkenning in.

Als kers op de taart wordt er ook nog een IR-blaster meegeleverd zodat je een settopbox voor digitale televisie en je Blu-ray-speler met de smart remote kan bedienen, of zelfs met de spraakcommando’s! Het gaat echt wel om een stevige portie nieuwe gimmicks, dus neem zeker je tijd om alles stap voor stap te verkennen. Ook op de redactie voelden we ons toch enigszins overdonderd door de enorme hoeveelheid nieuwe functies.

,

“Hi TV. Power On.” Met die woorden kan je de televisies uit de ES8000-reeks aanschakelen. En we moeten eerlijk zijn: het is toch wel een magisch moment. Zodra je tijdens het kijken de sleutelwoorden ‘Hi TV’ zegt, verschijnt het spraakmenu. Een aantal commando’s zijn ingebouwd, zoals van bron wisselen of volume en kanaal aanpassen. Die kan je dus gebruiken zonder aansluiting op het internet. Je kan ook probleemloos een aantal extra functies opstarten: Allshare Play, Skype, Search All, enzovoort. Al voelt het in het begin wat onwennig aan, we vinden het al snel leuk om de televisie bevelen te geven.

Perfect vlekkeloos verloopt dat echter niet. Is er achtergrondlawaai, zelfs beperkt, dan loopt de herkenning van je commando weleens fout. Om daarbij te helpen heeft Samsung een microfoon in de bijgeleverde ‘smart remote’ gebouwd. Een prima idee, want daardoor hoef je ook niet te roepen als je wat verder zit.

De tv had het bij onze testen (met verschillende personen) erg lastig met kanaalnummers. Daar kregen we geen betrouwbare herkenning van. Nog beter zou het zijn als de tv de kanaalnamen kon herkennen, zodat je met ‘Kanaal Canvas’ bijvoorbeeld onmiddellijk naar Canvas overschakelt. Het volume kan je enkel in kleine stappen omhoog en omlaag aanpassen. Dat is oké voor minuscule aanpassingen, maar niet als je de tv opeens heel wat luider of stiller wil zetten. Een commando ‘Volume’ gevolgd door een nummer lijkt ons veel handiger. Uitgesproken dialectklanken laat je ook best achterwege. Kortom, mooi 'Algemeen Nederlands' spreken dus.

In ‘Search all’ spreek je eender welke zoekterm in, maar voor die functie moet je wel verbonden zijn met het internet. De resultaten zijn verrassend goed, maar brengen ook een aantal duidelijke beperkingen aan het licht. Wie Nederlands als taal instelt zal geen resultaten vinden voor ‘The Curious Case of Benjamin Button’. Anderstalige termen zijn dan een probleem. En stel je de taal in op Engels, dan vind je natuurlijk ‘Rundskop’ niet terug.

Conclusie: spraakherkenning lijkt ons leuk en werkt nu al perfect om van bron te wisselen, de tv aan en uit te schakelen en bepaalde functies te activeren. Voor complexere zoekopdrachten – en daar horen helaas ook nummers bij – moet het nog verbeteren.

,

Je kan de televisie ook aansturen met gebaren. De ingebouwde camera bovenaan het scherm is in de hoogte verstelbaar zodat je jezelf mooi centraal in beeld kan zetten.

Toon een opgestoken hand aan de camera en de interface verschijnt op het scherm. De cursor beweeg je eenvoudig door je hand te bewegen. Maak een vuist om een item te selecteren, en je kan snel het volume en kanaal aanpassen. De gebaarherkenning werkt ook in de gewone menu’s en in een aantal smart tv-toepassingen. De toepassingen waarin het werkt zijn steeds te herkennen aan een oranje icoontje.

helaas werkt dit systeem eerder matig. Bij felle verlichting zoals in onze testruimte, kregen we in veel gevallen de interface niet op het scherm. Zodra we de lichten dimden was het resultaat beter, maar bij te weinig licht werkt het uiteraard ook niet. De camera herkent je hand op basis van contrast in het beeld, het is dus best mogelijk dat je wat zal moet experimenteren met de verlichting.

Je moet er ook op letten dat je je hand vooral niet te snel beweegt. We probeerden het ook even uit met de internetbrowser. Links aanduiden en aanklikken werkt, maar voor langdurig gebruik is het niet echt geschikt. Je hand blijven tonen aan het scherm is immers best vermoeiend.

Conclusie: erg matig, de gebaarherkenning, maar vermoedelijk wel veel aantrekkelijker voor de kids. Herkenning van de hand moet toch echt veel betrouwbaarder kunnen, zodat je niet telkens weer seconden lang moet experimenteren voor je een commando kan geven.

,

De nieuwe Smart Touch remote ziet er bijzonder eenvoudig uit. Het is een grote touchpad met enkele ingebouwde toetsen. De remote communiceert via Bluetooth met de televisie zodat je niet hoeft te richten.

Het concept is prima, maar aan de uitvoering kan nog verbeterd worden. Zo is het bewegen van de cursor met de touchpad vrij onnauwkeurig en is de reactietijd niet altijd even snel. De toetsen die onder het touchpad liggen zijn dan weer vrij hard om in te drukken, zodat je door het drukken soms de cursor verschuift. Vrij verassend allemaal, want touchpads in een laptop bestaan al geruime tijd en werken veel nauwkeuriger.

De smart remote is ook een universele remote. Je kan er de settopbox voor digitale televisie en je Blu-ray-speler mee bedienen. Zelfs via de stembediening. Daarvoor levert Samsung een IR-blaster mee. Die communiceert draadloos met de tv en plaats je voor het te bedienen toestel. Even de wizard doorlopen waarin je aangeeft welk merk en model speler of settopbox je aansluit en klaar.

Die toestellen kunnen nu de kast in – je bedient ze voortaan gewoon met de smart-remote of je stem. Voor onze Sony Blu-ray-speler en Telenet Digicorder werkte dat alvast prima.

,

Naast al die nieuwigheden mogen we de beeldkwaliteit natuurlijk niet uit het oog verliezen. Qua beeldverwerking legt de Samsung in elk geval uitmuntende resultaten voor. Haarfijne scaling zorgt voor bijzonder scherpe DVD-beelden, terwijl de uitstekende automatische ruisonderdrukking voor een rustig beeld zorgt, ook bij heel pover bronmateriaal. HD-content krijgt eveneens een uitstekende behandeling. 

Bijzonder goede resultaten noteren we ook voor de bewegingsscherpte. Kies in de ‘MotionPlus’-instelling voor ‘helder’ als detail belangrijk voor je is en ‘Vloeiend’ als je zo min mogelijke schokkende camerapans wenst te zien. ‘Standaard’ zit daar ergens tussenin, en wie echt wil sleutelen kan een volledig eigen instelling maken. Panbeelden zijn zo vloeiend dat het bijna onnatuurlijk lijkt, en de Samsung slaagt er in zo goed als alle aanwezige details te bewaren. Wie voor de vloeiendste beelden kiest moet er helaas wel regelmatig opvallende beeldartefacten bijnemen, zeker bij voorwerpen die bewegen tegen een complexe achtergrond. In dat opzicht slaagt Samsung er niet in om de sterkste concurrenten, bijvoorbeeld Philips, bij te benen.

Er is lichte ‘clouding’ zichtbaar, lichtere vlekken op de donkere beelden, al komt dat niet veel harder aan het licht dan bij de meeste andere toestellen in deze test. Wel een eerder uniek probleem is ‘headlighting’: in de hoeken zie je soms een lichtvlek die lijkt op het effect van een zaklantaarn. Onzichtbaar bij beeldvullende 16:9-beelden, maar bij filmbeelden zie je ze duidelijk in de zwarte balken boven en onder het filmbeeld.

Het beeld heeft wel een prima contrast, ondanks een eerder matige zwartwaarde. Er is heel veel zwartdetail zichtbaar. Ook bij de kleurweergave scoort de Samsung hoog, met een goed kleurbereik. Enkel de grijsschaal kan net iets beter. Alhoewel ze grotendeels neutraal is, zit er in
donkere tinten een duidelijke rood-oranje waas. Dat is zichtbaar op huidskleuren in donkere scènes.

,

Metingen  
Gebruikte instelling Film
Lichtopbrengst (cd/m2) 182
Zwartwaarde (cd/m2) 0,082
Contrast 2220
Gemiddelde Kleurtemperatuur 6430
Grijsschaal: Gemiddelde dE76 2,28
Kleurgamut: Gemiddelde dE94 3
Gemiddelde Gammawaarde 2,42
Responsscore voor bewegende beelden (op 5) 4


Voor 3D maakt Samsung geen reclame meer, maar toch is er duidelijk gewerkt aan de technologie. De nieuwe Bluetooth-brillen zijn vederlicht en 3D-beelden zien er bijzonder helder uit, terwijl ze zo goed als vrij zijn van crosstalk. Samsung moet nog steeds nipt de duimen leggen voor sommige concurrenten, maar wie 3D kijkt zal niet teleurgesteld zijn. 

Geluid is het zwakke punt van dit toestel. We verwachten over het algemeen al weinig van een televisie, maar vooral voor muziek valt deze Samsung door de mand. Het hevigere werk van Metallica klinkt – bij gebrek aan een betere term – wat benepen, een klank die je meestal associeert met veel goedkopere toestellen. Voor dagdagelijks gebruik geen drama, maar voor film en muziek: kies je best een losse audio-opstelling. Samsung mag daarvoor best eens kijken naar wat Loewe doet. 

,

De Smart Hub kreeg een beperkt redesign, vooral om het overzicht te verbeteren. Je vindt er ook drie nieuwe toepassingen. Family Story is een soort fotoalbum met prikbord. Je kan andere familieleden die ook over een Samsung-tv beschikken uitnodigen en op een eenvoudige manier berichten en foto’s delen. Fitness is een ingebouwde fitnesscoach. De toepassing volgt je activiteit op en levert een hele reeks fitnessvideo’s. Dankzij de ingebouwde camera kan je jezelf aan het werk zien naast de trainer. De Kids-toepassing is het hoekje voor
de allerjongsten. Je vindt er spelletjes en video’s, maar ook de ouders hebben er hun taak: zij kunnen nakijken hoeveel tv de kleinste gekeken heeft en stickers uitdelen als beloning.

En dan is er natuurlijk nog het erg uitgebreide Smart TV-aanbod. Samsung heeft een goede mix van lokaal nieuws (De Morgen, La Derniere Heure), video-on-demand (Moviemax, MovieMe), video (YouTube, Vimeo, DailyMotion), audio (vTuner, Berliner Philharmoniker) en games allerhande. 

Opnemen van de digitale tuners is mogelijk via een harde schijf met USB-aansluiting. Je kan ook PiP (Picture-in-Picture) activeren en twee bronnen tegelijk bekijken.

De mediaspeler van Samsung is dit jaar verder verbeterd, waardoor we voor het eerste een maximumscore kunnen uitreiken op dat onderdeel. Niet alleen via USB zijn de resultaten top, via DLNA blijkt de ondersteuning identiek. Sinds dit jaar kan je zelfs content bekijken die je op de online opslagdienst SugarSync bewaart.

,

Goedkoop is deze ES8000 niet, maar je haalt er wel bijzonder veel technologie mee in huis. Social TV en de ingebouwde Skype-mogelijkheden lijken ons nog het interessantst.

De nieuwe bediening moet je vooral zien als een eerste versie. Het werkt wel, maar niet feilloos. Maar de weg naar eenvoudiger te bedienen televisie is wel degelijk ingezet.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.