Beeldkwaliteit

Naast al die nieuwigheden mogen we de beeldkwaliteit natuurlijk niet uit het oog verliezen. Qua beeldverwerking legt de Samsung in elk geval uitmuntende resultaten voor. Haarfijne scaling zorgt voor bijzonder scherpe DVD-beelden, terwijl de uitstekende automatische ruisonderdrukking voor een rustig beeld zorgt, ook bij heel pover bronmateriaal. HD-content krijgt eveneens een uitstekende behandeling. 

Bijzonder goede resultaten noteren we ook voor de bewegingsscherpte. Kies in de ‘MotionPlus’-instelling voor ‘helder’ als detail belangrijk voor je is en ‘Vloeiend’ als je zo min mogelijke schokkende camerapans wenst te zien. ‘Standaard’ zit daar ergens tussenin, en wie echt wil sleutelen kan een volledig eigen instelling maken. Panbeelden zijn zo vloeiend dat het bijna onnatuurlijk lijkt, en de Samsung slaagt er in zo goed als alle aanwezige details te bewaren. Wie voor de vloeiendste beelden kiest moet er helaas wel regelmatig opvallende beeldartefacten bijnemen, zeker bij voorwerpen die bewegen tegen een complexe achtergrond. In dat opzicht slaagt Samsung er niet in om de sterkste concurrenten, bijvoorbeeld Philips, bij te benen.

Er is lichte ‘clouding’ zichtbaar, lichtere vlekken op de donkere beelden, al komt dat niet veel harder aan het licht dan bij de meeste andere toestellen in deze test. Wel een eerder uniek probleem is ‘headlighting’: in de hoeken zie je soms een lichtvlek die lijkt op het effect van een zaklantaarn. Onzichtbaar bij beeldvullende 16:9-beelden, maar bij filmbeelden zie je ze duidelijk in de zwarte balken boven en onder het filmbeeld.

Het beeld heeft wel een prima contrast, ondanks een eerder matige zwartwaarde. Er is heel veel zwartdetail zichtbaar. Ook bij de kleurweergave scoort de Samsung hoog, met een goed kleurbereik. Enkel de grijsschaal kan net iets beter. Alhoewel ze grotendeels neutraal is, zit er in
donkere tinten een duidelijke rood-oranje waas. Dat is zichtbaar op huidskleuren in donkere scènes.

gerelateerde items