Beeld

Review: Samsung 55HU8500

Voor de looks van deze reeks koos Samsung voor erg strakke lijnen, of moeten we zeggen curves. Het zwarte kader is nauwelijks een centimeter breed, rond een scherm van 65 inch is dat minimaal. Rondom rond is het kader afgeboord met blinkend metaal, strak, met scherpe hoeken. De voet volgt de curve van het scherm, een erg mooi accent. De geborsteld metalen voetplaat is erg smal, ze steekt nauwelijks twaalf centimeter voor het scherm uit. Achteraan neemt de hals van de voet wel vijftien centimeter diepte in. De constructie is opvallend stevig, maar kan wel wat wiebelen, opgelet met kinderhanden dus.

Het gebogen scherm is de echte blikvanger van het design. Wie een conversatiestarter zoekt voor de woonkamer hoeft niet verder te zoeken. Maar over het effectieve nut van een gebogen scherm blijven we toch wat sceptisch. Tijdens onze testen leek het anderzijds ook nooit te storen, zolang je tenminste geen positie met extreme kijkhoek neemt, lees verder dan 45°. Wie dat toch doet, zal merken dat het gebogen scherm dan wel wat wringt aan je waarneming van perspectief.

,

Ook achteraan is het toestel mooi afgewerkt. Je vindt er enkel een stroomaansluiting en de ‘One Connect’ aansluiting. Alle aansluitingen staan op de aparte One Connect module die je met behulp van één kabel aan de televisie verbindt. Die compacte module, ongeveer 30 x 10 x 3 cm groot, kan dus netjes in de kast, samen met eventuele randapparaten. De HDMI-aansluitingen zijn allemaal HDMI 2.0 versies, en dus klaar voor de toekomst. Mochten er nog wijzigingen komen, dan kan Samsung die opvangen door een nieuwe One Connect module te voorzien, die doet immers dienst als Smart Evolution Kit. Samsung kan je op die manier ook nieuwe functionaliteit leveren. Die kit is een behoorlijke garantie dat je investering mee kan met de tijd.



Vier HDMI-aansluitingen en het gebruikelijke complement oudere aansluitingen, samen met drie USB-aansluitingen, waaronder een met USB 3.0 lijken ons voldoende. Ook de CI+-slot zit overigens op de One Connect module, en dit jaar voorziet Samsung twee slots, zodat de ingebouwde twin tuner volledig tot zijn recht komt.

Theoretisch kan dit scherm ook aan de muur, zeker aangezien de aansluitingen geen probleem zijn. Maar of dat er wel goed uit zal zien is een andere vraag. Wij denken toch dat een lage kast de beste keuze zal zijn.

,

Laat de klassieke remote maar in de verpakking, en focus de eerste dagen op de nieuwe smart remote. De ovalen vorm ligt lekker in de hand. Samsung heeft de remote nu ook voorzien van een aanwijzermechanisme. Leg je duim op de centrale touchpad zonder in te drukken, wijs naar het scherm, even schudden en daar is de cursor. Die laat zich vlot besturen met kleine bewegingen, en is na wat minimale oefening voldoende nauwkeurig om zelfs kleine zaken op het scherm aan te wijzen. De remote werkt op die manier niet alleen in de smart tv schermen, maar ook in de instellingen en in sommige apps. Heb je toch nog functies nodig die op de klassieke remote staan, dan zet je met de ‘keypad’ toets een virtuele remote op het scherm. Vorig jaar moest je daar nog heel wat toetsaanslagen gebruiken, dit jaar is alles vlot en handig te besturen, een uitstekende verbetering. Enkel de rusteloze zappers die veel springen tussen zendernummers zullen het misschien niet zo handig vinden, voor hen zijn numerieke toetsen toch een betere keuze.

Samsung voorziet net zoals vorige jaren de mogelijkheid om een settopbox voor televisie en een Blu-ray-speler te bedienen vanop de smart remote, die dan dienst doet als universele remote. De installatie is erg eenvoudig, en kan niet gecustomiseerd worden. Het is dus mogelijk dat sommige toetsen niet werken, en (voorlopig) kan je geen functies manueel programmeren.

We probeerden het in onze testopstelling met een Telenet HD Digicorder en de integratie werkt prima.

,

We zijn geen enorme fan van gebaarbesturing. Het is vermoeiend om met je handen in de lucht te zitten, zeker als de werking niet betrouwbaar is. Daar heeft Samsung wel oren naar gehad. De besturing is heel wat preciezer, de televisie herkent nu je vinger, en je kan sturen met kleine bewegingen. Je vinger krullen telt als een klik. Het is een hele stap vooruit, en mogelijk nu wel bruikbaar voor wat eenvoudige interacties. De camera is een pak responsiever dan vorig jaar, maar het blijft vermoeiend om met je arm in de lucht te zitten. Verdict: mooie verbetering, maar nog steeds niet handig.

Stemherkenning is enorm uitgebreid, de lijst met commando’s is erg lang en ze bestrijken heel wat functies van de televisie. De microfoon zit verstopt in de smart remote, dus je hoeft niet meer te roepen. De televisie zou nu ook commando’s herkennen zoals ‘Hoe is het weer in Antwerpen’ en ‘Zoek films met Scarlett Johansson’. Helaas, tijdens onze testen bleek de stemherkenning nog steeds een wispelturig gebeuren. De complexere commando’s zoals hierboven beschreven werkten niet een keer. Eenvoudigere commando’s waren wel vrij betrouwbaar. Helaas is dat niet goed genoeg voor dagelijks gebruik. We hadden bovendien sterk de indruk dat de Samsung Engels beter verstond dan Nederlands.  Verdict: net zoals gebaarherkenning, mooie verbetering, maar nog steeds niet handig.

,

Aan de grote lijnen van de Smart TV interface is niet geraakt. Die was overigens prima. De interface werkte met vijf verschillende tabs: ‘On TV’ met televisieaanbevelingen en de huidige zender, ‘Multimedia’ voor al je netwerk en USB-bestanden, ‘Films’ voor video op aanvraag, ‘Apps’ voor alle smart tv apps, en ‘Social’ voor sociale media. Die verdeling blijft, maar het ‘Social’ scherm is verdwenen. Het multimedia scherm levert nu ook wel aanbevelingen uit YouTube. De interface is vlot, en zeker met de nieuwe smart remote werkt dat nu erg intuïtief.

Toch zij er twee belangrijke wijzigingen. Je kan de Smart Menu knop nu zo instellen dat je niet onmiddellijk naar het smart menu gaat, maar eerst onderaan een lint te zien krijgt. Daarin staan apps, aanbevelingen van televisieprogramma’s en aparte aansluitingen. Voorlopig is de inhoud van dat lint gebaseerd op Samsung’s aanbevelingen (per land). Tegen de zomer komt daar bij dat het lint de meest gebruikte en je favoriete items zal bevatten. Favorieten kan je ordenen zodat ze vooraan in de lijst staan. Daarmee zal het lint een mooie en handige manier zijn om over alle bronnen heen snel te schakelen.

Een tweede nieuwigheid is ‘Multi-Link’. De naam is niet zo duidelijk, maar het gebruik wel. Met Multi-Link wordt het scherm onderverdeeld in vier zones, zodat je verschillende dingen tegelijk kan bekijken: televisie, aanbeveling en YouTube bijvoorbeeld. Of televisie en een app. Of twee zenders naast elkaar. Helaas is de indeling niet vrij te kiezen en ben je beperkt tot een aantal voorgeprogrammeerde configuraties. Multi-Link maakt handig gebruik van de vele pixels op je Ultra HD scherm en werkt daarom uitstekend.

,

De beeldverwerking op deze Samsung scoort uitstekend, met prima deinterlacing, en goede ruisonderdrukking. Zowel willekeurige ruis als compressieruis worden uitstekend weggewerkt. Enkel compressieruis bij lage resolutiebeelden die upscaled zijn blijkt wat lastiger, maar zelfs dan is het resultaat nog goed.

De bewegingsscherpte op dit model is voorbeeldig. Zelfs met ‘Motion plus’ in de ‘standaard’ instelling zie je bijna alle detail en zijn de panbeelden bijzonder vloeiend. Kies ‘vloeiend’ als je echt geen schokken wil, maar dan moet je er wel hier en daar een beeldartefact bij nemen. Dat viel op dit 4K-scherm echter erg goed mee, dus probeer het. Blijf wel weg van de ‘LED Clear Motion’ instelling in het ‘Motion Plus’ submenu. Bewegende beelden zijn dan haarscherp, maar ze flikkeren, wat al snel tot een bijzonder onaangename kijkervaring leidt.

4K-upscaling is een belangrijk onderdeel en daar stelt het toestel niet teleur. Alle fijn detail blijft bewaard en goede Full HD content, zoals een Blu-ray, is een lust voor het oog. De beelden zijn wel vrij zacht, door de scherpte wat hoger in te stellen kan je dat wat verbeteren, experimenteer er gerust mee. Echt sleutelen kan je niet aan de 4K-upscaling, dat is bij veel concurrenten wel het geval.

,

Ook de kleurweergave is van erg hoog niveau. Het kleurbereik is zo goed als perfect. De grijsschaal is zeer licht magenta getint, maar de fout is erg klein. Bij de zwartwaarde scoort Samsung minder goed dan we gewend zijn. Gelukkig kan je de prestatie sterk verbeteren door de ‘Smart LED’ instelling te gebruiken. Die gebruikt een soort van local dimming techniek. In de ‘hoog’ stand drukte die echter net iets te veel zwartdetail weg, we kozen daarom voor de ‘laag’ stand, de ‘standaard’ stand is er voor wie een beetje detail wil offeren in ruil voor nog iets beter zwart. Onze Harry Potter test scène kwam er prachtig uit. Zodra er echt heldere delen verschijnen op een zwarte achtergrond, zoals bijvoorbeeld ondertitels, zie je het zwart wel verwateren. Dat is een vrij logische beperking van een edge led televisie. Samsung zou er op deze topmodellen zijn voordeel mee doen om toch direct led te overwegen. Activeer ook ‘Filmzwart’, die instelling zorgt ervoor dat de zwarte banden boven en onder het beeld van een 21:9 film diepzwart blijven.

Om je contrast zo veel mogelijk te vrijwaren moet je ook op de kijkhoek letten, die hebben een stevige impact op het contrast, maar gelukkig niet op de kleuren.

Hoe zit het tenslotte met dat gebogen scherm? Zoals we hierboven al vermeldden, vermijd je best kijkhoeken groter dan 45°. Je moet wel de nodige aandacht besteden om reflecties te vermijden. Het gebogen scherm rekt die uit zodat ze groter zijn en dus lastiger. Opgelet bij het opstellen met andere woorden, vermijd invallend licht.

Om het effect van het gebogen scherm en Ultra HD upscaling eens te ondervinden hebben we ons op anderhalve meter voor het scherm geïnstalleerd en naar Ender’s Game gekeken. De film is bij momenten adembenemend, en door zo dicht bij het scherm te zitten, zit je werkelijk echt in de actie. Geen pixel te bespeuren, en ja, het gebogen scherm omarmt je en sleept je mee. Het is geen dagelijkse manier van tv-kijken, maar het werkte wel.

Wat ons wel opviel was dat het gebogen scherm veel beter tot zijn recht kwam op de 65 inch versie dan op de 55 inch versie.

,

Ondanks zijn dunne vormgeving kan de HU8500 nog behoorlijke klank produceren, met een stevig volume en een schappelijk laagbereik. Maar veel verder dan een goede talkshow of tv-reeks zal je niet geraken. Voor een echte filmervaring, of voor muziek is deze klank echt niet voldoende. De muziek-preset bijvoorbeeld legt wat extra nadruk op bas, maar kan dat niet staande houden zodra de muziek er echt voor wil gaan. Wie deze televisie overweegt als echte filmliefhebber moeten we aanraden om er een extra geluidsoplossing bij te overwegen.

,

Een twin tuner had de F8000 vorig jaar al, dit jaar beschikt het toestel ook over een dubbele CI+-slot. Nu kan je dus naar alle kanalen in je abonnement kijken terwijl je een ander kanaal opneemt. De mediaspeler loopt uitstekend, en werkte zich probleemloos door al onze formaten. De televisie is klaar voor toekomstige 4K-media, hij beschikt over HDMI 2.0 –aansluitingen en de nieuwe HEVC-videocodec is ingebouwd. We probeerden ook een aantal testbestanden met HEVC-video en die werkten, maar helaas niet van zodra we 4K-video wilden afspelen. Gezien de standaard gloednieuw is verbaast ons dat niet echt en we rekenen het Samsung niet te zwaar aan, via firmware kan dit vermoedelijk wel rechtgezet worden.Dat HEVC wel degelijk werkt met 4K konden we eenvoudig aantonen door Netflix op te starten en seizoen twee van House of Cards te bekijken.



Voetballiefhebbers krijgen een voetbal-mode voor een levendiger beeld en stadium-gevoel geluid. Deze mode neemt automatisch hoogtepunten op, op basis van beeld- en geluidsanalyse. Dit werkt helaas alleen als je de interne tuners gebruikt.

,

De Samsung UE55HU8500 is een bijzonder knap toestel. De nieuwe Smart Touch remote is erg handig, en gecombineerd met de intuïtieve Smart TV omgeving zal je merken dat je makkelijk met Smart TV begint te werken. Probeer ook zeker de universele afstandsbediening voor je settopbox voor digitale televisie uit.

Gebaseerd op Samsungs vorige prestaties hadden we qua contrast net iets beter verwacht, maar het resultaat is nog steeds prima. Tenminste zolang je vrij recht voor het toestel zit. Immers zowel de curve van het toestel als de impact van de kijkhoek op contrast vereisen dat. Dat is ook zo goed als het enige aandachtspunt.

Met HDMI 2.0 en HEVC uitgerust is hij klaar voor de 4K-content van de toekomst. Het gebogen 4K-scherm levert prachtige kleuren, en een unieke kijkervaring, tenminste als je dicht genoeg zit (erg dicht), en er recht voor.

Voor al dat moois betaal je wel nog een stevige prijs.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.