Televisiekijken hoeft al lang niet meer te betekenen dat je een slaaf bent van de zenderprogrammatie. We kijken wat we willen, wanneer we dat willen. Dat kan dankzij twee features: programma's opnemen en video-on-demand (VOD). Helaas zijn we bij die twee zaken over het algemeen nog wel gebonden aan wat de televisiedistributeur (Belgacom, Telenet, ...) ons biedt.

Internet-op-TV kan daar echter verandering in brengen. Verbind je 'slimme' televisie met het internet, en plots krijg je toegang tot een enorm aanbod diensten. Althans, dat was tot voor kort de theorie, want buiten de typische online videodiensten zoals YouTube, DailyMotion en dergelijke meer was er in België niet echt een breed aanbod zoals we dat in het buitenland zien.

De meeste televisiefabrikanten bieden tegenwoordig één VOD-dienst aan, en daarmee moeten we het stellen. Dat begint nu langzaam aan te veranderen. Belgacom biedt sinds kort een catalogus van 500 films aan via het Smart TV-platform van Samsung. We hopen dat het een voorbode is van een uitgebreider aanbod in 2012.

Voor alle duidelijkheid: je hoeft absoluut geen Belgacom-klant zijn om van deze dienst te genieten. Je moet wél beschikken over een Samsung TV met Smart TV-functionaliteit.