Geluid

Review: Samsung DA-E750

In bepaalde hoeken wordt er misschien neergekeken op de trend om smartphones als audiobron te gebruiken. Feit blijft dat nochtans heel wat consumenten het wel zien zitten, en daarbij toch ook kwaliteit eisen. Vandaar de explosie aan eerder prijzige, high-end speakerdocks die durven te pronken met audiokwaliteit.

En om eerlijk te zijn: er zijn wel degelijk docks die verrassend sterk uit de hoek komen. De NAD Viso 1, bijvoorbeeld. Maar ook Samsung – een merk dat niet meteen pronkt met sterke audiocredentials – waagt zich aan dit segment. Hun uitgangspunt is duidelijk: doe iets anders dan de rest. En dat is precies wat de DA-E750 is, een buitenbeentje.

Dat heeft allemaal te maken met het buizenelement in deze speakerdock. Laat er echter geen verwarring over bestaan: de DA-E750 is een hybride, waarbij buizen voor de voorversterking zorgen en een digitale versterker de eindtrap mag zijn. Samsung lijkt wel van deze techniek te houden, want ze brengen naast deze dock ook twee HT-sets met buizen uit. Bij ons je al eerder een test van de HT-E6750W, een set die overigens een award van EISA veroverde.

Op papier heeft de hybride-aanpak verschillende voordelen. Akkoord, buizen staan bekend als niet zo duurzaam, ondanks de kostprijs, en moeten regelmatig vervangen worden. In een voorversterker worden ze echter veel minder belast, wat de levensduur aanzienlijk moet verlengen. Functioneel is het ook een goed idee: de voorversterker zorgt voor een karakteristieke klank, terwijl de eindtrap efficiënt het signaal ‘boost’. Mooie theorie, maar hoe zit het in de werkelijkheid?

,

Als Samsung in een ding geslaagd is, dan wel in het meegeven van een premium-uitstraling. De rechthoekige DA-E750 is uitgevoerd in gelakt kerselaarhout, met een glazen ruit waardoor je twee buizen kan zien.

Het wordt meteen gezellig, gewoon al door er naar te kijken. Sommige mensen zullen het kijkgat een gimmick vinden, maar het heeft wel iets, af en toe een blik kunnen werpen op de gloeiende lampen.

Wat opvalt is het enorme oog voor detail. Zo zet je de dock niet botweg neer op een tafel, maar staat de DA-E750 op dempende driehoekjes.

Het charmeert wel, want merken als Samsung hebben het soms moeilijk om een high-end gevoel te geven aan hun producten wegens een sluipende voorliefde voor allerlei bling-bling. Maar gelukkig is deze dock een knappe uitzondering op die regel. De behuizing is zeer goed afgewerkt, met perfect afgeronde kantjes en hoekjes en een luxueuze laklaag.

,

Dat er een paar buizen in deze dock zitten, was voor de marketingafdeling wellicht al genoeg geweest om de DA-E750 op de markt te gooien. Samsung verdient een schouderklopje dat ze het niet daar bij laten. Ook qua mogelijkheden profileert de E750 zich als een topper.

Er zit heel wat in dit kastje, wat je ook merkt als je het ding optilt. Dit is echt geen lichtgewicht. Oppassen waar je de vingers zet bij het verplaatsen van de dock trouwens, want de E750 heeft onderaan een down-firing subwoofer die je per ongeluk kan aanraken. Dat eventjes doen is wellicht geen ramp, maar als je er te veel druk op uitoefent is beschadiging mogelijk.

Op de doos prijkt de term ‘dual dock’, een verwijzing naar de wegklapbare smartphonedock met iPhone/ iPad- én micro-USB-aansluiting om Android-toestellen te koppelen. Bij die laatste zorgt USB enkel voor stroom, terwijl de muziek over Bluetooth vloeit. De uitzondering hierop zijn bepaalde Samsung-smartphones zoals de Galaxy Note en SII, die wél audio via een connector sturen. Je gebruikt dan een specifieke app.

De DA-E750 is een van de eerste docks die streaming via apt-X ondersteunt. Daarnaast kan er muziek worden doorgesluisd via Airplay of DLNA. Achteraan is er een line-in en USB-aansluiting waarmee je nog een muziekspeler of iPod kan aansluiten.

Een leuke is ook Soundshare, om via Bluetooth muziek van een tv naar de dock te sturen. Zo kan je zonder kabels toch een mooie klankupgrade aan de televisie geven. Het configureren en bedienen van de DA-E750 is kinderspel, al ga je wellicht bij het instellen van een Wi-Fi- netwerk naar de handleiding moeten grijpen.

,

Op z’n minst kan je zeggen dat de E750 een klank produceert die zich onderscheidt van andere docks uit deze prijsklasse. Niet zozeer in kwalitatieve termen, wel met een herkenbare en toch wel interessante klank.

Met de buizenachtergrond zou je verwachten dat Samsung vooral een warme klanklaag uitspeelt, maar wat opvalt is dat de E750 betrekkelijk helder klinkt en eerder bescheiden bassen neerzet. Je hoort ook lekker veel details.

Muziek met een sterk vocale inslag komt daardoor zeer goed tot zijn recht. ‘Days of Fire’ van Nitin Sawhey en de cover van ‘Love Too Soon’ van Pascal Comelade en PJ Harvey klinkt prachtig op deze dock.

Mijn eerste indruk was dat er zelfs verrassend weinig leven zit in de basweergave; het laag leek te veel naar het achterplan gestuwd te worden. Voor een groot deel heeft dat te maken met de hoogweergave die zo prominent aanwezig is. Maar bij het beluisteren van een album van de Franse edIT – elektronische laptopmuziek met een stevige basfundament – kon ik de snelle, strakke laagweergave wel appreciëren.

De twee midrange-speakers en twee tweeters die recht vooraan gemonteerd zijn, geven wel een directioneel karakter aan het geluid. Sta je er recht voor, dan is de klank helderder dan aan de zijkanten. Kortom, deze dock leent zich beter tot plaatsing op een kast of tegen een muur, dan wel op een centralere plaats zoals een kookeiland.

Wellicht de grootste teleurstelling is dat de DA-E750 enkel MP3 en WMA ondersteunt, en niet AAC en FLAC. Mogelijk kan een firmware-upgrade die tekortkoming verhelpen.

,

Wie op zoek is naar een speakerdock die stevige volumes kan produceren, is in elk geval aan het juiste adres bij deze Samsung. De DA-E750 kan extreem luid uit de hoek komen, al zal de heldere klank niet iedereen bekoren bij zeer hoge volumes.

Zelf genoot ik het meest van deze Samsung bij gematigde volumes. Te stil en je mist het laag, te luid en wordt iets te scherp. Het past – het imago helemaal indachtig – perfect bij een luistersessie in de woonkamer. Zo eentje waarbij een goed glas wijn of een first malt past.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.