In bepaalde hoeken wordt er misschien neergekeken op de trend om smartphones als audiobron te gebruiken. Feit blijft dat nochtans heel wat consumenten het wel zien zitten, en daarbij toch ook kwaliteit eisen. Vandaar de explosie aan eerder prijzige, high-end speakerdocks die durven te pronken met audiokwaliteit.

En om eerlijk te zijn: er zijn wel degelijk docks die verrassend sterk uit de hoek komen. De NAD Viso 1, bijvoorbeeld. Maar ook Samsung – een merk dat niet meteen pronkt met sterke audiocredentials – waagt zich aan dit segment. Hun uitgangspunt is duidelijk: doe iets anders dan de rest. En dat is precies wat de DA-E750 is, een buitenbeentje.

Dat heeft allemaal te maken met het buizenelement in deze speakerdock. Laat er echter geen verwarring over bestaan: de DA-E750 is een hybride, waarbij buizen voor de voorversterking zorgen en een digitale versterker de eindtrap mag zijn. Samsung lijkt wel van deze techniek te houden, want ze brengen naast deze dock ook twee HT-sets met buizen uit. Bij ons je al eerder een test van de HT-E6750W, een set die overigens een award van EISA veroverde.

Op papier heeft de hybride-aanpak verschillende voordelen. Akkoord, buizen staan bekend als niet zo duurzaam, ondanks de kostprijs, en moeten regelmatig vervangen worden. In een voorversterker worden ze echter veel minder belast, wat de levensduur aanzienlijk moet verlengen. Functioneel is het ook een goed idee: de voorversterker zorgt voor een karakteristieke klank, terwijl de eindtrap efficiënt het signaal ‘boost’. Mooie theorie, maar hoe zit het in de werkelijkheid?