Haardvuur

Op z’n minst kan je zeggen dat de E750 een klank produceert die zich onderscheidt van andere docks uit deze prijsklasse. Niet zozeer in kwalitatieve termen, wel met een herkenbare en toch wel interessante klank.

Met de buizenachtergrond zou je verwachten dat Samsung vooral een warme klanklaag uitspeelt, maar wat opvalt is dat de E750 betrekkelijk helder klinkt en eerder bescheiden bassen neerzet. Je hoort ook lekker veel details.

Muziek met een sterk vocale inslag komt daardoor zeer goed tot zijn recht. ‘Days of Fire’ van Nitin Sawhey en de cover van ‘Love Too Soon’ van Pascal Comelade en PJ Harvey klinkt prachtig op deze dock.

Mijn eerste indruk was dat er zelfs verrassend weinig leven zit in de basweergave; het laag leek te veel naar het achterplan gestuwd te worden. Voor een groot deel heeft dat te maken met de hoogweergave die zo prominent aanwezig is. Maar bij het beluisteren van een album van de Franse edIT – elektronische laptopmuziek met een stevige basfundament – kon ik de snelle, strakke laagweergave wel appreciëren.

De twee midrange-speakers en twee tweeters die recht vooraan gemonteerd zijn, geven wel een directioneel karakter aan het geluid. Sta je er recht voor, dan is de klank helderder dan aan de zijkanten. Kortom, deze dock leent zich beter tot plaatsing op een kast of tegen een muur, dan wel op een centralere plaats zoals een kookeiland.

Wellicht de grootste teleurstelling is dat de DA-E750 enkel MP3 en WMA ondersteunt, en niet AAC en FLAC. Mogelijk kan een firmware-upgrade die tekortkoming verhelpen.

gerelateerde items