Mobile

Review: Samsung Galaxy Note 10.1

De Galaxy Note 10.1 is momenteel het vlaggenschip van de Samsung-tabletarmada die de iPad van Apple moet bekampen.

Wie de smartphones van het merk kent, zal weten waar de term ‘Note’ naar verwijst. Jawel, dit is een tablet waarop je ook met een meegeleverd pennentje kan schrijven of tekenen.

,

De specificaties van de Galaxy Note 10.1 maken een gematigde indruk. Intern vinden we dezelfde ARM-chip terug als in de Galaxy S III. Samsungs eigen Exynos 4412 is een quadcoreprocessor met vier kernen, geklokt op 1,4 GHz.

Ondanks het overschot aan processorkracht, komen sommige animaties toch ietwat schokkerig over. Gaat het hier om Android 4.0 of Samsungs eigen schil die sputtert? We vermoeden de schil, want een quadcoreprocessor van dit kaliber moet probleemloos Android 4.0 kunnen bolwerken.

Pure kracht moet volgens Samsung worden gedemonstreerd, en dat komt bij de Galaxy Note 10.1 op unieke wijze tot uiting. Geheel in Windows 8-stijl kan je twee vensters tegelijk openen, bijvoorbeeld de internetbrowser en je e-mail, en ze met minimale vertraging naast elkaar gebruiken.

Het idee klinkt goed, maar voorlopig werkt het maar met een handvol programma’s: Polaris Office, Browser, Notepad, Videospeler, Galerij en E-mail. Apps die je downloadt uit de Play Store van Google bieden er (voorlopig?) geen ondersteuning voor. Een gemiste kans, want dat zou deze functie meteen een stuk interessanter maken.

Net als op elke Samsung-tablet zijn er ook zogenaamde ‘mini-apps’ beschikbaar. Centraal onderaan de menubalk kan je tien kleine vensters openen bovenop de app die actief is. Even functioneel als twee venters, en deze feature is wél compatibel met alle actieve apps. Zo heb je altijd snelle toegang tot apps als E-mail, Rekenmachine, Taakbeheer, Agenda of MP3-speler. Het pop-up venster kan je verslepen naar een plaats naar keuze. Ideaal wanneer je dringende e-mails in het oog wil houden terwijl je Angry Birds speelt.

,

De nieuwe iPad steelt de show met zijn Retina-scherm, en daar kunnen voorlopig geen andere tablets aan tippen. Samsung ontwikkelt momenteel een scherm met een vergelijkbare resolutie, maar dat vinden we nog niet terug in de Note 10.1.

Ondanks de prima beeldkwaliteit kunnen we niet om de beperkte resolutie van 1.280 bij 800 pixels heen. Prima voor een goedkoper toestel zoals de Galaxy Tab 10.1 2, maar niet voor een tablet die (in de 3G-versie) 599 euro moet opleveren. Hou je de tablet op een 50-tal centimeter voor je, dan valt de bescheiden resolutie echter niet zo hard op. 
 


Via de pen wil Samsung zich onderscheiden van de concurrentie. Net als de eerste Galaxy Note maakt ook de Note 10.1 gebruik van een Wacom Digitiser die ervoor zorgt dat elke pentekening met veel precisie wordt geregistreerd. Schetsen, tekenen, een notitie maken: dankzij de dikke stylus gaat het een stuk gemakkelijker. 

Een duidelijke meerwaarde, zeker dankzij het meegeleverde Photoshop Touch. Die app maakt goed gebruik van de precisie van de stylus, wat onderweg foto’s bewerken een stuk handiger maakt.

,

De tablet heeft nog een trucje achter de hand: speakers op de voorkant. Daardoor zit je niet makkelijk met je handen voor de speakers en hoor je het geluid veel beter, aangezien de speakers direct op je gericht zijn. 

De Smart Stay-functie vinden we eveneens een aangename toevoeging. De tablet houdt door een camera in de gaten of je effectief naar het scherm kijkt en zet indien nodig het scherm uit. We hebben de test gedaan in verschillende lichtomstandigheden en niet één keer maakte de tablet een fout. Als het scherm verduistert, moet je enkel naar de tablet kijken om het scherm te doen oplichten. Uiteraard lukt dit niet wanneer de tablet is vergrendeld.

Een grote verrassing is de ingebouwde IR-zender. Daarmee kan je met de meegeleverde Peel-software je televisie en randapparatuur bedienen. De lijst met ondersteunde toestellen zoals Blu-ray-spelers en versterkers is lang, enkel het aantal ondersteunde settopboxen is beperkt. Zo vinden we geen enkele Belgische of Nederlandse decoder terug. Helaas is de installatie niet echt handig. In dat opzicht kan Samsung nog veel leren van de Harmony-software van Logitech. 

Airplay is hot bij Apple, en dat heeft Samsung ingezien. Als tegenzet presenteert het AllShare Cast, waarmee je een televisie als tweede scherm kan aansluiten via hetzelfde thuisnetwerk. Voorlopig werkt het enkel op Samsungs nieuwste televisies. Een leuke functie, maar ze zit ver verborgen in de menu’s.

AllShare zorgt er wel voor dat je tablet DLNA-compatibel wordt, en hierdoor van andere DLNA-gecertificeerde toestellen mediabestanden kan plukken. Handig om een filmpje van op je NAS te bekijken, bijvoorbeeld.

,

De Galaxy Note 10.1 is een lichtgewicht vergeleken met andere tablets. Toch voelt hij stevig aan, maar ook wat oubollig. De houder waar de stylus in schuift is goed bereikbaar. Van de glossy achterkant zijn we minder wild: krassen en vingerafdrukken zijn snel zichtbaar.

Een tablet dient niet om foto’s te maken of te filmen, maar dankzij het meegeleverde Photoshop Touch en Samsungs eigen video-editor kan het toch redelijk eenvoudig. Achteraan de tablet zit een 5-megapixelcamera die behoorlijk goed presteert. De kleuren op
foto’s ogen ietwat uitgewassen, maar qua detail zit het goed.

Filmen kan in 1.080p-kwaliteit, maar ook hier vinden we de kleuren iets te flets. De krachtige processor zorgt er gelukkig wel voor dat videobeelden vloeiend met 30 beelden per seconde worden geregistreerd. Vooraan zit nog een 2-megapixelcamera die prima
geschikt is om te videochatten.

Waar we minder enthousiast over zijn, is de autonomie. Ondanks de bijna identieke behuizing en batterij als bij de Galaxy Tab 10.1, zingt hij het minder lang uit. In de AnTuTu-batterijbenchmark haalt hij amper 582 minuten, tegenover 876 voor de Galaxy Tab 10.1. Een mogelijke verklaring hiervoor is de supersnelle processor in de Note 10.1, in combinatie met de Wacom Digitiser.

,

Samsung probeert te innoveren door een tablet te combineren met een heel precieze stylus, maar tegenover de grootste troef van de nieuwe iPad – het Retina-scherm – kan de Note 10.1 niet opboksen. En met minder nemen we geen genoegen meer, zeker niet
in deze prijsklasse.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.