Mobile

Review: Samsung Galaxy S5

De S5 werd plechtig voorgesteld in februari en was niet veel later gewoon te koop. Toch hebben we even de tijd genomen om dit nieuw toestel onder de loep te nemen. Want – en dat bleek al heel snel bij de lancering – de Galaxy S5 is op eerste zicht niet immens veranderd van zijn voorganger.

Maar die eerste indruk klopt niet helemaal, hoewel er een duidelijk verklaring is voor het heersende bescheiden upgradegevoel: de aanpak van Samsung bij de introductie van de S5.

Waar de Koreaanse fabrikant in het verleden bij S-lanceringen graag groot uitpakte met nieuwe technische features, is het verhaal bij de S5 subtieler. Ja, er is veel vernieuwd, maar het gaat langs één kant om kleinere features die werd toegevoegd en aan een andere kant om verfijningen en verbeteringen van bestaande zaken.

,

In theorie is de S5 het nieuwe vlaggenschip van Samsung, de uitdager van de Apple iPhone en andere toppers, zoals de HTC One of Sony Xperia Z2. Maar Samsung voert een dubbel beleid voor zijn topmodellen. De S5 kan je immers beschouwen als de ‘kleinere’ topper die in het voorjaar verschijnt, terwijl in het najaar Samsung letterlijk groot uitpakt met een nieuwe Note. Zo kan het bedrijf heel het jaar door heel competitief zijn op hardwarevlak.

Je merkte misschien al dat we aanhalingstekens gebruiken bij het woord ‘kleinere’. De S5 ziet zijn scherm immers aangroeien naar een diameter van 5,1 inch – en dat is al behoorlijk in de buurt van de schermgrootte waar de Note-telefoons mee uitpakken. Er is dus duidelijk een trend naar grotere displays op telefoons, en we vermoeden dat de Note 4 in september wellicht zeker in de buurt van 6 inch zal stranden.

De relatie met de Note merk je ook aan het uiterlijk van de S5. Bepaalde visuele elementen, zoals de chroomkleurige rand rond het toestel, kennen we al van de Note 3. Handig is dat die rand rondom een klein beetje uitsteekt, zodat bij een val de S5 niet plat op z’n scherm valt. Helemaal foolproof is dat niet, maar het voorkomt toch een deel van de krassen.

Net voor de lancering van de S5 werd gespeculeerd dat hij zou beschikken over een display met een zeer hoge resolutie. Dat is uiteindelijk niet het geval; Samsung opteerde voor een zeer goed Super AMOLED-scherm dat Full HD toont. In combinatie met de TouchWiz-interface – ondertussen verlost van de ergste excessen qua kleurigheid – krijg je een opvallend, soms wat drukke ervaring geserveerd. Dat druktegevoel komt ook wel door de vele apps die Samsung meelevert, incluis de uitstekende WatchOn-media-app die ook dubbelt als universele remote-app.

Als er één aspect is aan het design van de nieuwe Galaxy waar we kunnen spreken van een grote verbetering, dan is het wel de achterkant. Recent experimenteerde Samsung– en niet altijd geslaagd – met een soort plastieken leersimulatie om hun toestellen achteraan een luxe-uitstraling te geven.

Bij de S5 is de techniek veel verfijnder geworden, en ziet en – vooral – voelt de achterkant er veel beter uit. Het blijft een kunststof, maar wel een die behoorlijk natuurlijk overkomt. Er zijn verschillende kleuren beschikbaar van de S5. Waarschijnlijk kies iedereen toch voor de witte of zwarte uitvoering, maar persoonlijk vind ik de blauwe editie zeker het bekijken waard.

Sommige mensen zullen ongetwijfeld een unibody uit metaal – zoals bij de HTC One – knapper vinden, maar de S5 heeft toch eindelijk meer de luxe-uitstraling die een topmodel verdient. Naar het verluidt werkt Samsung zelf ook nog aan een S5-variant met metalen body, maar dat moet nog bevestigd worden.

,

Als je het mij vraagt, moet een telefoon van zeg 500 euro of meer in 2014 één eigenschap zeker bezitten: water- en stofbestendig zijn. Neen, je moet er niet mee kunnen duiken, maar het is niet langer acceptabel dat een duur topmodel na een lichte regenbui de brui geeft.

Gelukkig heeft Samsung de boodschap begrepen en pakt de S5 uit met een IP67-label. Dat houdt onder meer in dat het toestel een onderdompeling tot 30 minuten lang op een meter diepte kan overleven.

De waterdichtheid van de S5 heeft volgens ons minder te maken met nabootsgedrag – Sony is immers diegene die als eerste met een waterdichte top-telefoon uitpakte – maar met de niche waar Samsung met dit toestel op mikt. En dan hebben we het over gezondheid.

Accessoires zoals de Gear Fit-armband en de ingebouwde hartslagmeter (zie verder), evenals de S Health-app, moeten de S5 een compagnon voor een actieve levensstijl maken. Als je zoals ik de S5 dan maar op het stuur van de fiets gemonteerd meenam op lange ritten, ben je blij dat het ding tegen wat regendruppels kan.

Nog meer dan zijn voorganger bevat de S5 sensoren die je helpen bij een gezondere manier van leven. De resultaten van de ingebouwde pedometer worden bijvoorbeeld heel prominent getoond op het vergrendelscherm. De S Health-app gaat ook bijzonder ver in het verzamelen van biometrische informatie en het coachen.

Aan de achterkant van de S5, net naast de flits van de camera, bevindt zich een optische hartslagmeter. Deze werkt door je vinger te verlichten en de de bloedcirculatie onder je huid te detecteren. Deze meting initieer je vanuit de S Health-app.

 De sensor werkt vrij goed (reken op een 10-tal seconden voor de meting), al kunnen we geen echte uitspraak doen over de nauwkeurigheid. Opvallend was dat de S5-sensor behoorlijk afwijkende resultaten opleverde vergeleken met de optische hartslagsensor in de Gear Fit. Welke van de twee sensors er naast zat – misschien was dat wel voor beide het geval – valt moeilijk te zeggen.

Feit is dat de positionering van de hartslagsensor op de S5 zo is, dat je even de tijd moet nemen om een meting te doen. Dat is al heel wat minder natuurlijk dan pakweg bij een sensorband rond je borstkas, waar je vaak continu metingen mee kan verrichten.

Interessanter vinden we dan eerder de sensor om een vingerafdruk te herkennen, verwerkt in de startknop onder het scherm. Na het invoeren van je vingerafdrukken (tot 3 stuks), kan je door middel van een snelle veegbeweging naar beneden zaken doen als het toestel ontgrendelen of – en dit is handig! – een betaling autoriseren via Paypal. In tegenstelling tot Apple voorziet Samsung een API die derden kunnen gebruiken om vingerafdrukken te gebruiken in hun eigen apps. 

Ook deze sensor werkt vrij goed, als je tenminste netjes de instructies volgt. Recht naar beneden vegen is vrij cruciaal, zo ontdekten we. Het herkennen van een vingerafdruk gaat ook niet altijd feilloos, maar dat is bij de iPhone 5s niet anders. 

 

,

Hoewel Samsung zelf niet echt uitpakt met de technische specificaties van de S5, blijft het wel een smartphone met de beste hardware van het moment. We vinden hier dus ook de gloednieuwe Qualcomm Snapdragon 801-chipset, met een quadcore-processor aan 2,5 GHz. Dat zijn specificaties die niet bepaald mijlenver verwijderd zijn van de andere toppers van dit moment. Alleen is de processor bij Samsung iets sneller geklokt dan bij concurrenten Sony (Z1) en HTC (M8). Maar of dat echt een verschil maakt…

We verwachten ook dat er in het najaar smartphones gaat uitkomen met aanzienlijk snellere hardware. De 801 is immers slechts een tikje sneller dan de Snapdragon 800, en tegen de herfst is mogelijk de betere 805 beschikbaar. Er is een redelijke kans dat deze nieuwe chipset de Note 4 zal aandrijven.

Zoals je zou verwachten stelt de S5 in dagelijks gebruik nooit teleur. Wat je ook doet, het apparaat reageert snel. We bereiken stilaan het punt dat topmodellen enkel in de meest veeleisende games steken laten vallen – gewoonweg omdat de game-ontwikkelaar het spel heeft gebouwd voor toekomstige hardware, niet voor actuele onderdelen.

De S5 komt met een 16-megapixelcamera die goed resultaten neerzet. Het scherpstellen is sneller dan bij de S4 en de genomen foto's leken ons ook scherper dan de wat zachte kiekjes die de S4 opleverde. Net zoals bij de Note 3 is er een 2.160p-videomodus die nog wel interessant is als je de video achteraf terugbrengt naar 1.080p. Dat is wat werk, maar het resultaat kan behoorlijk goed zijn omdat je vertrekt van de vier keer zo beeldinformatierijke 4K-stroom. Wat dat oplevert, zie je in onderstaande vergelijking tussen een Samsung Galaxy Note 3 en een Canon 5D III (een fullframe-SLR die vaak voor video wordt gebruikt).


,

Middenklasse smartphones worden steeds krachtiger, waardoor topmodellen het lastiger krijgen om hun torenhoog prijskaartje te rechtvaardigen. Samsung is zich duidelijk bewust van dit probleem. En dus heeft de S5 ongeveer de snelste hardware aan boord die je momenteel kan aanschaffen, maar wordt er niet zwaar uitgepakt met technische specificaties. Sowieso is de ‘voorsprong’ op hardwarevlak relatief en bovendien binnen enkele maanden weer verdampt.


Daarom ook dat Samsung inzet op een mix van unieke functies, zaken die je niet snel op een goedkopere telefoon zal terugvinden. De vraag is of zaken als een waterbestendige behuizing, hartslagsensor en vingerafdruklezer voldoende aantrekkingskracht uitoefenen om die prijs van 699 euro te doen vergeten.

Naar ons gevoel is de S5 zonder twijfel een toptoestel waar je heel weinig op kan aanmerken en die in zijn vijfde iteratie heel verfijnd is geworden, maar kan je niet voorbij gaan aan het feit dat andere vlaggenschepen (zoals de LG G3, HTC One M8 en Sony Xperia Z2) aanzienljk goedkoper zijn. Samsung verzacht de meerprijs wel aanzienlijk met allerlei extra's, zoals abonnementen bij Dropbox en LinkedIn.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.