Samsung heeft het mooi voor elkaar: grootste telefoonmerk, succesvolle Galaxy-reeks, eigen AMOLED-schermen, het lijkt haast alsof hun opmars niet te stoppen is. Hun toptoestellen, de Galaxy S-reeks, droppen ieder jaar een technologisch bommetje aan innovaties. De Galaxy S III probeert die lijn voort te zetten, maar verandert wel het geweer van schouder. Wij bekeken een preproductiemodel dat op details aan de behuizing na identiek is aan het toestel dat je in de winkel kan kopen.

Samsung Galaxy S III back cover


Nergens pronkt Samsung met de krachtige specificaties; volgens hen is de telefoon “Designed for humans”. Android 4.0 vormt de basis, maar Samsung gooit er als vanouds zijn eigen TouchWiz-software overheen. Vroeger een absolute meerwaarde, maar door de solide redesign van Android 4.0 is de vraag minder uitdrukkelijk naar een eigen schil. Samsung doet het toch, en slaagt met verve dankzij verschillende innovatieve extra’s.

Wat direct opvalt is het frisse uiterlijk van de software, duidelijk geïnspireerd door de natuur. De waslijst aan leuke extra’s ga ik je besparen, die vind je ruimschoots terug op Samsungs website, maar twee ervan zijn absoluut de moeite om te vermelden. Via de camera vooraan houdt de Galaxy S III in het oog wanneer je een tekst leest op je smartphone. Voortaan schakelt je scherm zich niet meer uit na 10 of 20 seconden, maar pas wanneer je niet meer naar het scherm kijkt. Heel handig als je een langere tekst of mail wil lezen. De tweede extra is bellen tijdens een bericht. Als je iemand een bericht wilt sturen, maar opeens verzin je dat bellen handiger is, dan breng je de telefoon naar je oor om te bellen. Op het eerste gezicht zijn dit heel eenvoudige ideeën, maar samen dragen ze bij tot de totaalervaring.
 

Samsung Galaxy S III back cover


Ondanks alle goede software-extra’s, zijn we geen fan van het standaard toetsenbord van Samsung. Correcties worden te actief doorgevoerd en het hoofdwoord verandert voortdurend terwijl je typt, omdat er verschillende suggesties zijn. Niet belangrijk als je heel precies typt zonder fouten, maar als je af en toe een letter fout typt, werken de suggesties eerder vertragend dan versnellend. Gelukkig kun je in de Google Play Store genoeg toetsenbord-apps downloaden om dat probleem weg te werken, mocht je je eraan storen.
 

Samsung Galaxy S III back cover


Genoeg over de software, uiteraard blijft de hardware levensbelangrijk voor een topsmartphone. Samsung lanceert in de Galaxy S III hun quadcore Exynos-processor, die prima scoort in de benchmarks. De topper van het moment, Nvidia’s Tegra 3, moet duidelijk de duimen leggen voor Samsung, zowel op grafisch vlak als op processorkracht.