Geluid

Review: Samsung HT-E6750W

Een 5.1-set opstellen vraagt altijd wat geknutsel en geknoei met bedrading. Dat is ook bij deze Samsung het geval, zelfs al communiceren de achterste luidsprekers draadloos met de centrale eenheid. ‘Draadloos’ betekent hier immers niet dat je achteraan alle kabels achterwege kan laten.

Beide speakers sluit je aan op een aparte eenheid ter grootte van een brooddoos, die op zijn beurt draadloos communiceert met de hoofdeenheid. Kabels van voor naar achter zijn met andere woorden niet nodig, maar tussen de luidsprekers zelf moet je achteraan toch nog wat kabels én de communicatie-eenheid wegwerken.

We hadden de draadloze communicatie liever in de luidsprekers zelf ingebouwd gezien. Die hebben dan elk enkel een stroomkabel nodig, een oplossing die meer flexibiliteit biedt en een stuk eenvoudiger is.

De hoofdeenheid heeft de afmetingen van een grotere Blu-ray-speler, en rechts vooraan verspreiden de lampen onder een transparant kapje hun warme, oranje gloed. Met de bijgeleverde meetmicrofoon doorloop je de kalibratie van de set en stel je automatisch alle afstanden en geluidsniveaus in.

,

De bediening is uitstekend, zoals we dat van Samsung gewoon zijn. Op het startscherm kies je voor SmartHub (internetcontent), AllShare Play (media via disc, iPod, USB, Bluetooth of DLNA) en Function (de verschillende ingangen van de hoofdeenheid).

De remote heeft een prima lay-out en een paar handige sneltoetsen (bijvoorbeeld voor vTuner internetradio). Het enige lastige gebrek: het instelbare audio-delay kan je niet aanpassen tijdens het afspelen, wat het lastig maakt om de correcte aanpassing uit te voeren.

De iPod-interface ziet er prima uit. Aansluiten kan via de bijgeleverde dock of gewoon rechtstreeks met de iPod-kabel op de USB-poort. Ook voor de bediening is er keuze: ofwel via het scherm van de iPod ofwel via de mooie Samsung-menu’s. Die werken prima, maar vermits je niet kan zoeken of per letter scrollen is het lastig om zaken terug te vinden in een lange lijst.

,

De beeldkwaliteit van de ingebouwde Blu-ray-speler is uitstekend. Hij slaat zich probleemloos door het gros van onze testen. Enkel bij de ruisonderdrukking zijn de resultaten eerder matig. Je kan sleutelen aan de beeldkwaliteit via een aantal presets, maar zoals steeds raden we aan om dat eerder op je televisie te doen.

Over naar het audiodeel. Samsung gebruikt enkel buizen in de voorversterker. Die moeten voor de typische warme klankkleur zorgen, terwijl een klasse D eindversterker het eigenlijke vermogen levert. Op die manier is de kans dat de buizen vroegtijdig vervangen moeten worden ook een stuk kleiner.

Bij onze test merken we dat de luidsprekers en passieve subwoofer alvast geen vermogen te kort komen. Maar hoe zit het met die buizenklank? Wel, de klank is alvast warm en zacht, en voor film en tv een ware lust voor het oor. Ondanks de ontspannen sfeer wordt het echter nooit saai. Integendeel, met surroundtracks zijn de resultaten bijzonder aangenaam. De aartsmoeilijke drumscène uit House of Flying Daggers komt er perfect door en het geluid heeft een zeer goede ruimtelijkheid.

Ook voor muziek is de Samsung een aangename verrassing, maar daar misten we – afhankelijk van het genre – toch wat ‘lucht in het geluid, alsof de klank soms wat te gecomprimeerd klinkt. Scherpe gitaren komen bijvoorbeeld net niet genoeg naar voor en klassieke passages klinken iets te afgeborsteld en te weinig gedetailleerd.

Een hele reeks klankeffecten staat tot je beschikking om de klank te tweaken naar eigen smaak of gebruik. De ‘3D-modes’ vallen het meest op. Ze slagen erin om de ruimte op een indrukwekkende manier te vullen, maar het heeft vooral meer nut voor feesten of achtergrondmuziek dan voor rustig luisterplezier.

Toch zit er een addertje onder het gras: de 7.1-vermelding is wat dubieus. Samsung heeft op de twee luidsprekers vooraan een aparte driver gemonteerd die je enigszins kan kantelen om een ‘hoogtekanaal’ te creëren. Of die bedoeld is om het echte ‘rear’-kanaal uit een 7.1-soundtrack over je hoofd te mikken of om echte hoogte te creëren is onduidelijk.

,

Naast een uitstekende 3D Blu-ray-speler beschikt deze set ook over een RDS FM-tuner. Twee extra HDMIingangen zijn voorzien voor andere bronnen en de HDMI-uitgang ondersteunt ARC (Audio Return Channel).

Beschikt je televisie daar ook over, dan kan je alle audio van de televisie zonder bijkomende kabel door de speakers van deze surroundset beluisteren. Bluetooth en ingebouwde Wi-Fi maken de lijst volledig. Je kan de Samsung overigens configureren als ‘Soft AP’, wat concreet wil dat zeggen dat deze set ook dienst kan doen als draadloos ‘access point’ en zo zijn internetverbinding draadloos kan delen met andere apparaten.

Samsung’s mediaspeler is een duivel-doet-al. Via USB kan je zowat alle mogelijke bestanden aanbieden, inclusief ondertitels. Via DLNA laat de speler een belangrijke steek vallen: onze MKV-bestanden werden geweigerd. Vermits dat op de Samsung-televisies geen probleem is, hopen we dat dit via de firmware rechtgezet wordt.

De set ript ook CD’s naar USB, maar vermits de Samsung geen informatie over de CD in kwestie opvraagt en toevoegt, vinden we dat net iets minder interessant. Je moet achteraf immers alles manueel taggen.

Tot slot is er uiteraard nog Samsungs erg ruime internetaanbod. We vinden daarin twee grote VOD-diensten (MovieMax en MovieMe) naast klassiekers zoals YouTube, Vimeo en DailyMotion. Bovendien zijn er ook apps voor lokaal nieuws, filminfo en muziek, zodat deze set een prima aanvulling is als je televisie nog niet over een ‘Smart’-platform beschikt.

,

Goedkoop is deze set absoluut niet, en voor die prijs hadden we eigenlijk ook een iets betere materiaalkeuze verwacht bij de afwerking. Die doet nu wat goedkoop aan. Anderzijds levert deze set wel heel wat uitstekende functionaliteit en een lekkere klank.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.