Eric  Beeckmans

Perfect contrast en kijkhoek

OLED heeft hoge verwachtingen in te lossen. Na twee jaar wachten zijn de potentiële voordelen van deze technologie uitgebreid toegelicht. Perfecte contrasten, flitsende kleuren, haarscherpe beelden, het is een hele opdracht. Maar al vrij snel wordt ons duidelijk dat de hype geen lege doos is.

Over de zwartwaarde kunnen we heel kort zijn. Onze meters geven nul aan, geen licht dus. Nu zijn er ongetwijfeld nauwkeurigere instrumenten dan onze X-rite Chroma 5 maar dit was toch wel een première. Met dit resultaat laat de Samsung zelfs de meeste plasma’s achter zich. De beelden zijn dankzij die diepe zwartwaarde erg natuurlijk, en krijgen een beetje extra diepte. Maar waar de OLED plasma’s echt het nakijken geeft is lichtopbrengst. Dat perfect zwart toont hij immers samen met een prachtig helder wit dat fel genoeg is om heel wat omgevingslicht te trotseren. Plasma’s leveren veelal uitmuntend zwart maar leveren dan in op lichtopbrengst, zodat je ze best bij lichte verduistering gebruikt. Niet zo bij deze OLED dus die zich even goed op zijn gemak voelt in verduistering als bij daglicht.

Ook het zwartdetail is bijzonder goed. Het scherm stond zo gekalibreerd dat zwart licht benadrukt werd, waardoor in de donkerste tonen een klein beetje detail verloren gaat. Maar de beelden blijven indrukwekkend. Tip: haal je favoriete ruimtegevecht boven (Star Wars), en geniet van de helderste sterrenhemel tegen het diepzwart van de ruimte.

Waar we ook gingen zitten ten opzichte van het scherm, de prestaties bleven onveranderd. Geen of nauwelijks verschuiving in kleur en contrast. De kijkhoek is dus enorm en je apprecieert dat al vrij snel. Ook wie wat opzij zit ziet immers hetzelfde levendige beeld.

gerelateerde items