Eric  Beeckmans

Scherpe bewegingen

Samsungs beeldverwerking is uitstekend, niet echt onverwacht vermits we in de F8000 al uitstekende prestaties zagen en we hier vermoedelijk hetzelfde platform aan het werk zien. Goede deinterlacing en prima detectie van film-en videoframerates werkt trapjeseffecten op diagonale lijnen zo goed als volledig weg. De ruisonderdrukking gomt willekeurige ruis uit, zonder detail te verliezen, maar heeft het iets moeilijker met compressieruis. Op HD beelden lukt dat nog aardig, maar de compressieruis in SD beelden ligt al moeilijker. Dit gezegd zijnde is het resultaat nog steeds erg goed.

Hoe zit het met de bewegingsscherpte? Want ook dat was een belofte van OLED. Zolang je ‘Motion Plus‘ geactiveerd houdt zijn de resultaten prachtig. Met de ‘Clear’ instelling heb je zo goed als alle detail. Op dat vlak presteren de allerbeste plasma’s nog nipt beter. Er is wel nergens een uitgeveegde rand te bespeuren. Wie ook nog eens vloeiende pan-beelden wil kiest best voor ‘Standard’ of ‘Vloeiend’. We blijven wel iets te veel artefacten ten gevolge van de motion compensation zien, zeker tegen complexe achtergronden.

Ietwat vreemd vonden we de ‘Clear Motion’ instelling bij de beeldopties. Die is slechts te selecteren als je ‘Motion Plus’ instelt op ‘Custom’. Zodra je ‘Clear Motion’ activeert wordt het beeld donkerder en lijkt het licht te flikkeren. We vermoeden dat dit een ‘black frame insertion’ techniek is om meer bewegingsdetail te tonen, maar vermits de gewone ‘Clear’ instelling dat al prima doet ontgaat de meerwaarde hiervan ons.

gerelateerde items