Eric  Beeckmans

Gebogen voor groter genot?

De grote vraag is natuurlijk wat de invloed is van het gebogen oppervlak op de kijkervaring. Samsung claimt alvast een realistischer, meer onderdompelend effect. Zelf hebben we daar toch enige bedenkingen bij. Gebogen schermen zijn niets nieuw, we gebruiken ze al in de cinemazaal en echte high-end home theaters. Het gebogen scherm gaat vervorming tegen ten gevolge van de projectie en zorgt voor een meer uniforme helderheid omdat het licht meer naar de kijker toe weerkaatst wordt. Allemaal dingen die van toepassing zijn op grote projectieschermen, maar op een relatief gezien klein televisiescherm van 55 inch veel minder belangrijk.

Op televisie heb je wel een beperkte vervorming omdat de afstand tussen je ogen en een punt aan de rand van het scherm groter is dan voor een punt in het midden van het scherm. Met een gebogen scherm zou je dat in theorie kunnen tegengaan. Maar dat blijft theorie, want om over het hele scherm dezelfde kijkafstand te hebben moet je op een zeer specifieke plaats zitten. Als het gebogen scherm een curve heeft die onderdeel is van een cirkel dan moet je immers in het middelpunt van de cirkel zitten om die ideale situatie te bereiken.

Samsung koos voor een buiging met een straal van 4,2 meter. Strikt genomen mag je daarom niet verder dan 4,2 meter van het scherm zitten om vervorming te voorkomen. Maar echt op de ideale plaats zit je toch nooit, tenzij je centraal voor het scherm op 4,2 meter afstand zit. En dat is eigenlijk vrij ver, zo ver zelfs dat je grote televisie eerder klein lijkt en je zelfs geen 720p detail meer kan zien. Bovendien is de ideale plek erg klein en dus niet geschikt voor grote groepen. In hoeverre die ‘verbetering’ door het gebruik van een gebogen scherm dan ook zichtbaar is valt wat te betwijfelen. Tijdens onze kijktesten stoorde de buiging ons nooit, maar een echte meerwaarde zien we er niet in.

Een gebogen scherm neem je vanop dezelfde afstand wel waar als iets groter dan een vlak scherm. Maar hoeveel is dat? We diepten onze beste trigonometrie weer even op. Als beide schermen een diagonaal van 55 inch hebben, en je kijkt vanop twee meter (de ideale, maar ook kortste kijkafstand) dan lijkt het scherm exact 2,8 cm breder wat ongeveer overeenkomt met een 56 inch diagonaal. De winst is dus klein en naarmate je verder zit wordt die kleiner, op vier meter win je nog maar 1,5 cm.

gerelateerde items