Beeld

Review: Samsung Smart Evolution Kit

Gezonde scepsis was de belangrijkste reactie op de aankondiging van de Smart Evolution Kit. Ten eerste omdat we tot dan toe nog nooit van een upgradebare televisie gehoord hadden. Ten tweede omdat de prijs en mogelijke nieuwe features volledig onbekend waren. De vraag die iedereen zich stelde: is dit een slim zakenmodel om inkomsten te genereren of wordt dit hét model voor televisies van de toekomst?

Samsungs Evolution kit from FWD Magazine on Vimeo.

Ondertussen zijn we een jaar verder en de SEK-1000 is beschikbaar in de winkel. De prijs? 299 euro. De features? Wel, de belangrijkste upgrade die je krijgt is de nieuwe 2013 Smart Hub.

Daarnaast zijn ook de spraakherkenning, gebaarherkenning en gezichtsherkenning verbeterd. De nieuwe hardware ondersteunt HEVC (of H.265), de ‘High Efficiency Video Codec’ die H.264 zal opvolgen. Tot slot zitten er kennelijk ook verbeteringen in de beeldverwerking. Althans, in beelden die je bekijkt via internet. Bij gewone televisiebeelden en externe bronnen is dat niet zeker, maar daarover later meer. Laten we eerst de kit even van nabij bekijken. 

,

De SEK-1000 Smart Evolution Kit is compatibel met de ES9000, ES8000 en ES7000 LCD-modellen en de E8000- en E7000-plasmamodellen. Twijfel je of jouw tv in aanmerking komt? Geen nood, kijk gewoon op de achterzijde van het toestel aan de kant van de aansluitingen. Vind je daar een grote sticker waarop vermeld staat ‘Evolution Kit’? Alleen in dat geval kan je de upgrade uitvoeren.

De kit zelf is iets groter dan een doorsnee portefeuille. De connector waarmee je hem met de televisie verbindt is een dun ogende multi-pinsverbinding. Een blik op de aansluiting leert je dat installeren een voorzichtig werkje zal zijn.

Naast de kit vind je in de doos een netwerkkabel met een speciale connector die je op de kit moet aansluiten, aangevuld met de nieuwe touch remote. Dat laatste is een bijzonder leuk extraatje, want Samsung’s touch remote die bij de 2012-modellen zat was niet bepaald top.

Dit model reageert heel wat beter, en bevat ook de ‘More’-toets die je nodig hebt om de nieuwe interface volledig te gebruiken. 

,

De opvallendste upgrade is natuurlijk de volledig nieuwe Smart Hub. Samsungs onderverdeling van alle content in vijf duidelijke schermen is wat ons betreft een echte voltreffer. Je vindt snel en efficiënt de content die je zoekt.

‘Social’ bevat alle sociale media en Skype, ‘Movies & TV Shows’ is een mooie interface om een film te zoeken bij een video-on-demandaanbieder. ‘Photos, Videos & Music ‘ is je lokale mediaspeler, ‘On TV’ toont je huidige zender en aanbevelingen van S-Recommendation, en ‘Apps’ toont alle internetapps, inclusief een snelle webbrowser.

Als je ‘Apps’-scherm aanvankelijk leeg is, sla dan niet in paniek. Na enige minuten vult het zichzelf. Het is weliswaar niet gegarandeerd dat alle 2012-apps beschikbaar zijn in de nieuwe Smart Hub.

Wat gebruiksgemak betreft is de nieuwe Smart Hub een schot in de roos, en bovendien maakt de nieuwe touch-remote navigeren een stuk sneller. Het blijft wel wennen, en je zal er enkel een fan van worden als je de toetsen op de remote toereikend vindt. Andere functies die op de klassieke remote beschikbaar zijn kan je nog steeds bereiken via de de ‘More’-toets, maar dat vonden we tijdrovend en onhandig.

Ook voor gebruik met een settopbox zoals de Digicorder vinden we de oplossing nog niet toereikend, al is het wel mogelijk. Gebaarherkenning, stemherkenning en gezichtsherken- ning worden allemaal naar het niveau van 2013 getild, al blijft de oudere 2012-camera iets minder goed dan het nieuwe model. Maak je echter geen illusies, we blijven erbij dat deze features voorlopig eerder een leuke gimmick zijn dan een echte meerwaarde.

Hoe zit het dan met de beeldkwaliteit? In de menu’s merken we bijvoorbeeld dat de ruisonderdrukking nu ‘Digital Clean View’ heet, zoals bij de 2013-modellen. Of er daadwerkelijk een duidelijke verbetering is, konden we niet meteen vaststellen. Omdat de beperkingen van het paneel (zoals uniformiteitsproblemen en clouding) uiter- aard niet veranderen na installatie van de kit, durven we de verbeteringen op dat vlak minimaal te noemen. 

,

De upgrades die je krijgt zijn niet allemaal even nuttig. Gebaarherkenning en stemherkenning blijven een gimmick, terwijl de toevoeging van HEVC-ondersteuning een goede keuze is voor future-proofing maar vandaag nog niets oplevert. De codec wordt immers nog niet echt gebruikt.

De verbeteringen van de beeldkwaliteit lijken ons vrij beperkt. De nieuwe remote is een stap vooruit vergeleken bij de oude touch-remote, maar is niet voor iedereen de juiste oplossing.

Je krijgt ook niet alle nieuwe functies van de 2013-modellen. ‘Screen Mirroring’ (op basis van Miracast) zit bijvoorbeeld niet in de Smart Evolution Kit.

Of je de upgrade zijn geld waard vindt, hangt daarom van één enkele vraag af: ben je een verwoed Smart TV-gebruiker? Is het antwoord op die vraag ‘ja’, dan is deze upgrade de moeite waard. Indien je de Smart TV-functies niet gebruikt, dan lijkt de kit natuurlijk minder nuttig.

300 euro is sowieso een stevige prijs voor de kit. Bovendien blijft de vraag onbeantwoord of je deze oefening elk jaar moet herhalen en hoelang Samsung je 2012-model zal ondersteunen met toekomstige kits. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.