Toon alles (5)
Eric  Beeckmans

Beeld en klank

Beeldverwerking is op deze Samsung van prima niveau. Het toestel herkent vlot alle verschillenden film – en videocontent en vermijdt erg goed trapjeseffecten op schuine lijnen. Die zal je enkel nog in een uitzonderlijk geval zien. Ook de ruisonderdrukking levert zeer goede resultaten. Willekeurige ruis werkt de Samsung zo goed als volledig weg, zonder detail te verbergen. Iets minder goed gaat het met compressie ruis, die blijft gedeeltelijk zichtbaar, zeker in SD-content. Laat beide instellingen (‘Clean Digital View’ en ‘MPEG-ruisfilter’) op ‘auto’ staan voor de beste resultaten.

Iets minder goed is de score voor bewegingsscherpte. Het scherm verbergt behoorlijk wat detail. Bewegende voorwerpen hebben een licht wazige rand, maar geen ergerlijke dubbele rand. Door ‘Motion Plus’ op ‘Helder’ in te stellen krijg je de beste resultaten. ‘Standaard’ en ‘Vloeiend’ maken panbeelden schokvrij, maar tonen iets te veel beeldartefacten. Door ‘LED Clear Motion’ te activeren haal je nog meer detail uit het scherm, ten koste van wat helderheid Op zich geen slechte ruil ware het niet dat we het beeld dan subtiel zien flikkeren.

De Samsung heeft een bijzonder goed contrast. De uitstekende zwartwaarde en prima zwartdetail zorgen voor een sterk, natuurlijk beeld, zolang je voldoende recht voor de televisie zit. Wie te veel opzij zit, merkt onvermijdelijk een contrastverlies. Wie contrast nog wat wil benadrukken experimenteert best met de ‘Dynamisch Contrast’ instelling. Zelfs in de laagste stand geeft die wat extra punch aan het beeld.

De kleurweergave is uitstekend. Het kleurbereik is zo goed als perfect en de grijsschaal is netjes neutraal met enkel een zeer lichte koele overtoon. Het scherm heeft een goede uniformiteit, wij merkten enkel op dat de randen iets lichter waren.

Zoals steeds moet je op vlak van geluid geen wonderen verwachten uit een televisie. Maar de Samsung scoort een mooie voldoende. De klank is vol, met duidelijke dialoog en voldoende volume. Donderende soundtracks, of juichende voetbalstadia, die klinken helaas wat te benepen.

gerelateerde items