Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

Prachtig bewerkt beeld

Uit de resultaten van de beeldverwerkingstesten zou je absoluut niet afleiden dat het om een instapmodel gaat. De Samsung scoort werkelijk uitstekend op dit vlak. Deinterlacing is prima, film-en videoframerates worden snel en goed herkend. Gekartelde lijnen of moiré-effecten zijn dan ook zo goed als uitgesloten. De ruisonderdrukking werkt willekeurige ruis bijna perfect weg. Compressieruis blijft licht zichtbaar maar enkel in extreme gevallen. Als er op één plaats wel ingeleverd is, en zelfs zwaar, dan is dat bij de bewegingsscherpte. Het scherm verbergt heel wat detail in snel bewegende beelden. Zelfs met ‘Led Clear Motion’ geactiveerd win je wat detail terug, maar blijft er een duidelijke dubbele rand rond bewegende voorwerpen. Laat ‘Motion Plus’ in ‘standaard’ staan voor het aangenaamste resultaat, of kies ‘vloeiend’ als je panbeelden werkelijk helemaal schokvrij wil. Je moet er dan af en toe een klein beeldartefact bij nemen.

Uiteraard kijken we ook naar upscaling van het toestel en ook daar stelt de Samsung ons niet teleur. Je krijgt fijn gedetailleerd beeld, zeker als je van een uitstekende bron vertrekt. Maar dankzij de goede beeldverwerking leveren ook minder goede bronnen een erg knap beeld. In tegenstelling tot de meeste concurrenten biedt Samsung geen uitgebreide instelling aan om detail te verbeteren. Daar mag wat ons betreft iets aan veranderen. Je moet dus sleutelen aan de algemene scherpte-instelling als je wat duidelijker afgelijnde beelden wil.

Naast die zeer goede beeldverwerking kan de Samsung ook nog eens prima kleuren en contrast voorleggen. De zwartwaarde is uitstekend, en het scherm toont mooi al het zwartdetail. Enkel opgelet met de kijkhoek, je verliest al vrij snel heel wat contrast als je niet recht voor het scherm zit. Kleuren hebben gelukkig minder last van de kijkhoek. Door dynamisch contrast te activeren krijgt het beeld nog iets meer punch, dat kan handig zijn als je bij veel daglicht kijkt. Het kleurbereik is prima, enkel blauw is iets te fel en donker, maar dat zal in de praktijk zelden of nooit zichtbaar zijn. De grijsschaal is voorbeeldig, enkel de helderste wittinten zijn iets koeler, maar ook dat stoort niet.

gerelateerde items