Eric  Beeckmans

Uitstekend beeld

Op papier levert de 7000-reeks een klein beetje bewegingsscherpte in tegenover de 8000-reeks. In de praktijk blijkt dat echter behoorlijk goed mee te vallen. Met de ‘Motion Plus’-instelling op ‘standaard’ zien we eigenlijk nagenoeg alle detail. Panbeelden zijn ook erg vloeiend en er is weinig of geen sprake van wazige randen.

De motion compensation-technologie van Samsung veroorzaakt wel wat zichtbare artefacten, en die worden nog duidelijker zichtbaar als je voor de ‘Smooth’- instelling kiest. Die levert dan wel erg vloeiende panbeelden zonder schokken. Heb je een hekel aan motion compensation, kies dan gewoon voor ‘Clear’.

Samsung heeft dit jaar hard gewerkt aan de uniformiteit van zijn panelen, en de F7000 presteert degelijk in dat opzicht maar moet de F8000 wel laten voorgaan. Op ons toestel zagen we rechts onderaan een heldere hoek waar de achtergrondverlichting licht doorscheen.

De beeldverwerking van dit toestel is absoluut uitstekend. De de-interlacing is perfect en aangezien de Samsung zo goed als alle video-en filmframerates herkent, is de kans op gekartelde lijnen erg klein. Ook de ruisonderdrukking scoort uitstekend, dus laat die gewoon in ‘auto’ staan. Compressieruis werkt het toestel iets minder goed weg; daar is de score eerder gemiddeld.

De kleurweergave van deze televisie is behoorlijk maar de kalibratie kan iets beter. Zo is het kleurbereik prima maar zijn de meeste kleuren wat te helder. Dat is gelukkig gemakkelijk te compenseren door de ‘Kleur’- instelling een paar stappen te laten zakken. De grijsschaal is stabiel maar vertoont wel een lichte magenta tint. De zwartweergave is uitstekend en het scherm toont erg veel zwartdetail.

Wil het beeld nog iets levendiger, dan activeer je ‘Dynamisch contrast’. Blijf dan wel bij de ‘laag’- of ‘midden’-stand om overdreven uitvlakken van detail te vermijden. Minder goed is dat het scherm vrij gevoelig lijkt te zijn voor kijkhoekproblemen. Al van bij een beperkte hoek verliest het scherm wat kleurin- tensiteit. De geluidskwaliteit is niet beter dan gemiddeld. Voor televisiecontent is het zeker voldoende, voor film en muziek niet.

Net zoals de F8000 beschikt dit model overigens over de ‘Sound Customiser’. Met een aantal eenvoudige testen maak je je eigen geluidsprofiel op, wat vermoedelijk uitgevoerd wordt als een equaliserinstelling. Dat is zeker een aanrader. 

gerelateerde items