Toon alles (7)
Eric  Beeckmans

Is 4K nog nuttig voor 55 inch?

Of je voordeel haalt uit de enorme hoeveelheid pixels op een UHD-scherm hangt af van twee zaken: de grootte van het scherm en de kijkafstand. En strikt genomen begin je op een 55 inch scherm pas voordeel te ondervinden van deze resolutie als je dichter dan twee meter bij het scherm zit. Dat komt ongeveer overeen met anderhalve schermdiagonaal, een kijkafstand die we adviseren voor echte filmbeleving. Voor wie verder zit is er nog steeds een subtiele meerwaarde, maar die neemt zeer snel af naarmate je voorbij een kijkafstand van drie meter gaat.

Daarmee wordt ook onmiddellijk duidelijk dat we 55 inch schermen zowat als de kleinste maat moeten beschouwen waarop UHD-resoluties nog zinvol zijn. Bij kleinere schermmaten moet je immers nog dichter zitten, en dat is vrij onwaarschijnlijk, tenzij je kids hebt die dagelijks op een meter afstand voor de televisie geparkeerd zitten.

Desondanks achten we het wel waarschijnlijk dat UHD op termijn toch naar kleinere schermen komt. Als de prijzen voldoende dalen, zal er uiteindelijk weinig reden zijn om nog voor een Full HD toestel te kiezen. Iets gelijkaardig hebben we een aantal jaar geleden gezien op 32 inch schermen die uiteindelijk ook afstapten van HD Ready en allemaal Full HD gebruikten.

gerelateerde items