Toon alles (7)
Eric  Beeckmans

Uitstekende scaling

Het belang van een goede scaler op UHD-televisies kan niet genoeg onderlijnd worden. Echte 4K-content is immers nauwelijks beschikbaar, en dus moeten we het nog even stellen met onze huidige Full HD content. Samsung gaf zijn scaler de ronkende naam ‘Quadmatic Picture Engine’ mee. De prestaties van deze scaler zijn uitstekend. Start je van een prima bron, zoals een recente Blu-ray dan is het beeld verbazend scherp. ‘Alice in Wonderland’ heeft er nooit zo scherp uitgezien. Maar zelfs met minder goede bronnen leverde de Samsung beter dan verwachtte resultaten. Zelfs onze dvd’s kwamen er nog meer dan behoorlijk uit. De scaler haalt probleemloos heel veel ruis weg, en drukt ook behoorlijk wat compressieruis naar de achtergrond. Uiteindelijk stoot je eerder op de beperkingen van de MPEG2-compressie die gebruikt is op de dvd, dan dat je de upscaling in de fout ziet gaan.

Uiteraard blijven ook de basisprestaties van het scherm heel belangrijk, en ook daar scoort deze televisie zeer goed. De beeldverwerking is uitstekend. Ook de bewegingsscherpte scoort zeer goed. Net zoals alle top lcd-modellen verliest de Samsung een minimum aan detail bij panbeelden. Er blijft altijd een zeer kleine vage rand rond bewegende objecten. Wil je ook motion interpolation gebruiken om panbeelden zo vloeiend mogelijk te maken, kies dan voor ‘Smooth’ in de ‘Motion Plus’ instelling. Die genereert naar onze smaak echter iets te regelmatig een zichtbaar beeldartefact en dus prefereren we ‘standaard’.

Het scherm heeft een prima uniformiteit. Van wolkvorming in het beeld is er geen sprake. Enkel aan de linker- en rechterrand is het beeld een tikje lichter, en in een donkere kamer zie je ook dat de hoeken iets helderder zijn. In een normale kijkomgeving zal dit echter nooit een probleem vormen.

De UE55F9000 biedt een sterk contrast. De zwartwaarde is erg goed, en het scherm toont alle zwartdetail. ‘Micro Dimming Ultimate’ en ‘Precision Black’ vormen samen een vorm van lokale dimming op dit scherm. Heldere voorwerpen op een echt donkere achtergrond leiden bovendien niet tot een lichte halo rond het voorwerp, een puike prestatie. Het kleurbereik is uitstekend, al zijn de meeste kleuren wat te helder. Je compenseert dat door de ‘kleur’ instelling licht te laten dalen.

De grijsschaal is uniform maar stond op ons toestel vrij koel, waardoor beelden een lichte blauwe tint hebben. De F9000 kan beter gekalibreerd worden, maar deze resultaten zijn degelijk.

De klank viel beter mee dan verhoopt, en is voor al je televisie doeleinden meer dan behoorlijk. De set produceert een degelijk volume zonder al te snel tegen de beperkingen aan te lopen van zijn compacte luidsprekers. Wie echter geluid zoekt dat past bij een UHD-tv beleving zal toch een soundbar of surround-set moeten overwegen.

gerelateerde items