Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

Verbeterde uniformiteit

De ES9000 beschikt over een uitstekende beeldverwerking en loopt probleemloos door al onze film- en videotesten. Uitstekende punten zijn er ook voor de ruisonderdrukking die in de automatische stand zeer goed werk levert. Niet alleen willekeurige ruis maar ook compressieruis wordt efficiënt weggewerkt. Enkel in de meest extreme gevallen blijft er wat ruis over.

De bewegingsscherpte is goed, al zien we bij bewegende voorwerpen een minimale wazige rand waardoor wat detail verloren gaat. In de ‘Motion Plus’-instelling kan je kiezen voor ‘Helder’ met maximaal detail of ‘Vloeiend’ voor een maximale verwijdering van schokken in panbeelden. Of je maakt een eigen mix, waarbij je zelf aangeeft hoeveel wazigheidsvermindering en trilvermindering je wenst.

Ondanks de goede resultaten is dit een gebied waar Samsung nog in kan verbeteren. De uniformiteit van het paneel is regelmatig een probleem bij Samsung-tv’s; de meeste schermen lijden onder ‘clouding’ en ‘headlighting’. Dit toestel blijkt daar minder last van te hebben.

Er is nog lichte ‘clouding’ zichtbaar, waarbij je op een uniform donkergrijze achtergrond lichte variaties ziet. Maar ‘headlighting’, waarbij je duidelijke overmatig verlichte schermhoeken ziet, is bijna volledig weggewerkt.

Dankzij ‘Ultimate Micro Dimming’ en ‘Precision Black’ wordt elk beeld getweakt om de best mogelijke contrasten te leveren. De beelden spreken voor zich. Het toestel slaagt er bij onze Star Wars-scènes in om een erg donkere achtergrond te tonen met behoorlijk wat sterren erin.

De zwartwaarde is uitstekend en je ziet al het zwartdetail. Ook de kleurweergave is goed. Onze testsample toonde een fijne groene tint in de grijsschaal en een goed kleurbereik. Van dit high-end toestel hadden we net iets beter verwacht, maar met het blote oog zijn de afwijkingen nauwelijks te herkennen. De beelden ogen natuurlijk en erg aantrekkelijk.

Van het geluid moet je niet al te veel verwachten, want dat ligt in lijn met de meeste flatscreens van vandaag: perfect voor praatshows, matig voor muziek en film.

gerelateerde items