Beeld

Review: Screen Innovations Black Diamond Zero Edge

Bij een projector hoort uiteraard ook een scherm, al kan je in geval van nood eventueel gebruikmaken van een witte muur. Een degelijk scherm garandeert echter de beste ervaring. Dat kan oprolbaar zijn, eventueel weggewerkt in een vals plafond of vast opgesteld in de kijkruimte.

Ook het type doek kan sterk uiteenlopen. Naast klassieke matwitte schermen zijn er ook grijze en bijna zwarte schermen die het contrast verhogen, ‘high gain’-schermen die de lichtopbrengst verbeteren, schermen die beide combineren en akoestisch transparante
schermen. Welk type doek je best gebruikt, wordt bepaald door de omgeving waarin je kijkt (lichtcontrole of niet), het beoogde resultaat (maximale lichtopbrengst of contrast) en je opstelling (met verscholen frontluidsprekers, bijvoorbeeld).

Idealiter willen we een scherm dat zoveel mogelijk omgevingslicht absorbeert, de lichtopbrengst van onze projector verbetert zonder voor een vermindering in kijkhoek te zorgen, én het contrast ook nog eens verbetert. Dat is een bijna onmogelijke opdracht, maar toch claimt Screen Innovations dat hun Black Diamond-schermen dit realiseren. Kijken bij normale verlichting zou plots een realiteit worden.

Reden genoeg voor ons om een Black Diamond Zero Edge-paneel in huis te halen en het uit te proberen.

,

De schermen zijn beschikbaar met een gain van 0,8 (zwart scherm voor de beste zwartwaardes en contrast), 1,4 (donkergrijs scherm voor een verbeterd contrast én hogere lichtopbrengst) en 2,4 (met een zeer sterke lichtopbrengst, bijvoorbeeld voor publieke ruimtes). Ons testscherm was de versie met een gain van 1,4, maar we hadden ter vergelijking ook twee kleinere panelen met de 0.8 en 2,4 gain scherm-materialen in huis.

Maar maakt het Black Diamond-scherm zijn boude beweringen waar? In een verduisterde ruimte zagen we onmiddellijk een duidelijk verbeterd contrast en een helderder beeld, een indrukwekkende verbetering zelfs. De beelden winnen bijzonder sterk aan dynamiek.

Tijd om de lichten aan te steken, dan maar. En inderdaad, ook dan levert de Black Diamond een erg helder beeld. Maar opgelet, het scherm verricht geen wonderen. Bij de felle verlichting van buislampen in onze testruimte is de verbetering voor zeer donkere scènes duidelijk maar erg beperkt. Ze blijven quasi onbekijkbaar.

Heldere beelden profiteren wel optimaal van de eigenschappen van het scherm en winnen duidelijk aan punch. Op een bewolkte dag of bij matige verlichting levert het scherm alleszins een erg aangenaam beeld op. 

De '0,8 gain'-versie levert fantastische prestaties in volledige verduistering – een aanrader voor wie echt de diepste zwartwaardes wil – maar naar onze mening niet echt geschikt voor kijken bij omgevingslicht. De '2,4 gain'-versie zet dan weer uitstekende prestaties neer qua lichtopbrengst en levert zelfs bij stevige verlichting nog een duidelijke zichtbaar beeld, al gaat dat wel ten koste van de zwartwaarde. De '1,4 gain'-versie is dus de beste keuze voor een thuisbioscoop waarin je het licht al eens aan laat.

,

En wat moet al dat moois kosten? De prijs is helaas niet mals: een op een vast frame gemonteerd 100-inch scherm kost 3.799 euro.

Een duidelijk verhaal van afnemende marginale meerwaarde. Net zoals bij high-end surroundinstallaties, AV-processoren of videokaarten betaal je een steile meerprijs wanneer je echt het onderste uit de kan wil halen.

Wil je meer informatie, dan kan je alvast een aantal demonstratievideo’s bekijken op www.youtube.com/user/screeninnovations voor je naar de dealer holt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.