Bij een projector hoort uiteraard ook een scherm, al kan je in geval van nood eventueel gebruikmaken van een witte muur. Een degelijk scherm garandeert echter de beste ervaring. Dat kan oprolbaar zijn, eventueel weggewerkt in een vals plafond of vast opgesteld in de kijkruimte.

Ook het type doek kan sterk uiteenlopen. Naast klassieke matwitte schermen zijn er ook grijze en bijna zwarte schermen die het contrast verhogen, ‘high gain’-schermen die de lichtopbrengst verbeteren, schermen die beide combineren en akoestisch transparante
schermen. Welk type doek je best gebruikt, wordt bepaald door de omgeving waarin je kijkt (lichtcontrole of niet), het beoogde resultaat (maximale lichtopbrengst of contrast) en je opstelling (met verscholen frontluidsprekers, bijvoorbeeld).

Idealiter willen we een scherm dat zoveel mogelijk omgevingslicht absorbeert, de lichtopbrengst van onze projector verbetert zonder voor een vermindering in kijkhoek te zorgen, én het contrast ook nog eens verbetert. Dat is een bijna onmogelijke opdracht, maar toch claimt Screen Innovations dat hun Black Diamond-schermen dit realiseren. Kijken bij normale verlichting zou plots een realiteit worden.

Reden genoeg voor ons om een Black Diamond Zero Edge-paneel in huis te halen en het uit te proberen.