Verschillende versies, verschillende toepassingen

De schermen zijn beschikbaar met een gain van 0,8 (zwart scherm voor de beste zwartwaardes en contrast), 1,4 (donkergrijs scherm voor een verbeterd contrast én hogere lichtopbrengst) en 2,4 (met een zeer sterke lichtopbrengst, bijvoorbeeld voor publieke ruimtes). Ons testscherm was de versie met een gain van 1,4, maar we hadden ter vergelijking ook twee kleinere panelen met de 0.8 en 2,4 gain scherm-materialen in huis.

Maar maakt het Black Diamond-scherm zijn boude beweringen waar? In een verduisterde ruimte zagen we onmiddellijk een duidelijk verbeterd contrast en een helderder beeld, een indrukwekkende verbetering zelfs. De beelden winnen bijzonder sterk aan dynamiek.

Tijd om de lichten aan te steken, dan maar. En inderdaad, ook dan levert de Black Diamond een erg helder beeld. Maar opgelet, het scherm verricht geen wonderen. Bij de felle verlichting van buislampen in onze testruimte is de verbetering voor zeer donkere scènes duidelijk maar erg beperkt. Ze blijven quasi onbekijkbaar.

Heldere beelden profiteren wel optimaal van de eigenschappen van het scherm en winnen duidelijk aan punch. Op een bewolkte dag of bij matige verlichting levert het scherm alleszins een erg aangenaam beeld op. 

De '0,8 gain'-versie levert fantastische prestaties in volledige verduistering – een aanrader voor wie echt de diepste zwartwaardes wil – maar naar onze mening niet echt geschikt voor kijken bij omgevingslicht. De '2,4 gain'-versie zet dan weer uitstekende prestaties neer qua lichtopbrengst en levert zelfs bij stevige verlichting nog een duidelijke zichtbaar beeld, al gaat dat wel ten koste van de zwartwaarde. De '1,4 gain'-versie is dus de beste keuze voor een thuisbioscoop waarin je het licht al eens aan laat.

gerelateerde items