Roots blijven zichtbaar

Een DJ-hoofdtelefoon zoals de HD25 is een eerder apart product binnen het wereldje van de hoofdtelefoons. Hij moet immers aan erg specifieke eisen voldoen vooraleer hij ook echt geschikt is voor DJ's. 

Daarbij denken we dan vooral aan kenmerken zoals een hoge belastbaarheid (lees: je zal hem niet snel beschadigen met hoge volumes), een goede isolatie van omgevingsgeluid (discotheken en clubs zijn lawaaierige plaatsen) en draaibare oorcups (kwestie van snel één oor te luisteren te kunnen leggen bij het mixen van tracks).

Die zaken zijn ook nog steeds aanwezig op de Amperior: deze hoofdtelefoon geeft er pas lang na je gehoor de brui aan (120 dB als maximale SPL), isoleert de luisteraar nog steeds erg goed van de buitenwereld en beschikt ook over draaibare oorcups.

Nu ja, ze kunnen even naar voor of achter gedraaid worden - iets wat zelfs makkelijk lukt wanneer je de Amperior op je hoofd hebt - maar ze draaien niet 90 graden naar binnen. Ze zijn dus handig om pakweg even naar iemand te luisteren die je op straat aanspreekt, maar helpen niet echt om deze Sennheiser compact op te bergen.

Kijken we naar de verdere constructie, dan valt vooral de hoeveelheid zichtbare bekabeling op. Waar fabrikanten deze kabeltjes meestal onzichtbaar wegwerken bij de duurdere hoofdtelefoons, lijkt Sennheiser ze net extra in de schijnwerper te zetten met een rode en zwarte stekker die bovenaan in de behuizingen verdwijnen (en meteen ook als links/rechts-markering dienst doen).

De aansluitkabel is van het afneembare type,en kan aangesloten worden op een kort eindje kabel dat aan de Amperior vast zit, dus niet op de hoofdtelefoon zelf. Je kan naar keuze een exemplaar met iOS-compatibele remote (voorzien van drie knoppen) of zonder remote aansluiten - ze zitten beide in de doos.

De alu behuizingen zijn overigens behoorlijk compact voor een hoofdtelefoon die door Sennheiser als supra-aural (over-ear) omschreven wordt, zelfs nog een behoorlijk stukje compacter dan bij de eerder vernoemde Momentum die ook al behoorlijk compact is opgebouwd.

Bij ondergetekende raakt de bekleding van de oorkussens - uitgevoerd in een zacht, gripperig en zweetresistent materiaal - dan ook de rand van de oorschelp, waardoor de Amperior op het gevoel meer weg heeft van een on-ear model. Een comfortabel en prettig zittend on-ear model weliswaar, maar het blijft opvallend.

Ook de getrapt instelbare, 'open' hoofdband speelt in op de praktisch ingestelde muziekliefhebber. Om de metalen brug zit een binnen- en buitenlaag uit licht glanzend plastic, waarop alleen een Sennheiser Amperior-opschrift te zien is. Ze scoort ongetwijfeld goed wanneer het op duurzaamheid en krasbestendigheid aankomt, maar wie luxe verwacht vindt het er waarschijnlijk toch wat goedkoop uitzien.

Datzelfde geldt overigens voor de geribbelde pennetjes aan de uiteinden van de hoofdband, die het verstelsysteem op zijn plaats houden: het voldoet voor deze taak, maar het houdt ook niet over.

gerelateerde items