Geluid

Review: Sennheiser G4ME ZERO en G4ME ONE

Draadloos via Wifi en Bluetooth, voorprogrammeerbare audioprofielen, virtuele 7.1-surround: gespecialiseerde fabrikanten van gamingheadsets, zoals Turtle Beach, Razer en Logitech, doen de laatste tijd hun stinkende best om nieuwe tierelantijnen te verzinnen. Een van de weinige klassieke hoofdtelefoonmakers die ook gamingmodellen in hun gamma hebben, brengt ze echter weer bij de les: Sennheisers nieuwe G4ME-hoofdtelefoons tonen dat je gewoon met goeie stereo-akoestiek en deftig zittende oorschelpen al een heel eind komt.

,

Niet dat ze zich niet inspannen om het veeleisende publiek van hardcoregamers, waarop de G4ME One en G4ME Zero mikken, alvast op papier te overtuigen: de frequentierespons van beide toestellen (10 hertz tot 26 kilohertz) wordt bijvoorbeeld luid geafficheerd, net als het feit dat de Deense gamestudio IO Interactive (vooral bekend van de Hitman-serie) de toestellen gebruikt om zijn nieuwe games te ontwikkelen.

Maar die extra moeite was niet nodig: beide hoofdtelefoons trekken je meteen over de streep wanneer je ze in gebruik neemt. We deden dat met twee levels uit Hitman: Absolution op de pc, een game die Sennheiser meeleverde met de hoofdtelefoons, en een gamesessie van enkele uren in Battlefield 4 op de PlayStation 4-console (lees hier onze test). Sennheiser noemt zijn toestellen een beetje ten onrechte 'PC Gaming Headsets': wanneer je de microfoon niet nodig hebt, werken ze perfect bij een homecinema-opstelling met een gameconsole.

,

De audio die de twee toestellen reproduceren was zuiver op de graat, van de geweerschoten en de epische blazerssecties uit de soundtrack tot de voetstappen of het ruisen van gras toe. Bij echt hoge volumes laat de helderheid het soms afweten, maar de geluidseffecten die de G4ME One en G4ME Zero oppikken zijn zo subtiel dat het auditieve universum dat ze oproepen geen nood heeft aan veel decibels.

Dat geldt vooral voor de iets duurdere G4ME Zero, volgens ons de beste van de twee toestellen, met zijn gesloten akoestiek en zijn lederen oorschelpen. De iets goedkopere G4ME One is on-ear en afgewerkt met fluwelen randen: akoestisch levert hij dezelfde resultaten af, maar het comfort – toch niet onbelangrijk voor de soms lange sessies die je in een videogame doorbrengt – is een pak minder.

,

Gezien het geringe prijsverschil tussen de G4ME ZERO en de G4ME ONE ben je beter af met de eerste: zijn noise canceling-kwaliteiten kunnen van pas komen in games waar het horen van de subtielste geluiden een tactisch voordeel levert (zoals Hitman-achtige sluipgames), en hij zit ook veel lekkerder. Tenzij je het per definitie niet hebt voor gesloten systemen, en liever hebt dat je oren wat ademruimte krijgen. 

Qua audioprestaties en afwerking – onder meer een volumeregelingsknop op het rechteroor, een solide snoer van 3,5 meter met een aparte jack voor de luidsprekers en de microfoon, en een micro die omgevingsgeluiden uitschakelt – zijn ze aan elkaar gewaagd.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.